Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Тема 13 Технологі буд. шарів з кам. матер...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
86.02 Кб
Скачать

Лекція №

Технологія будівництво шарів дорожнього одягу з кам’яних матеріалів (щебінь, гравій, пісок, шлак).

Питання:

  1. Загальні положення технології і організації виробництва робіт.

  2. Щебеневі основи і покриття.

  3. Гравієві і піщано-гравієві основи.

  4. Шлакові основи

5. Контроль якості

Додаткова література:

  1. Будівництво сільських доріг під редакцією А.К. Славуцкого Москва, «Транспорт», 1982 с.216.323

  1. .Загальні положення технології і організації робіт.

Технологія будівництво шарів дорожнього одягу з кам’яних матеріалів (щебінь, гравій, пісок, шлак) виконується згідно ДСТУ Б В.2.7-30-95 . Будівельні матеріали . Матеріали нерудні для щебеневих і гравійних основ та покриттів автомобільних доріг. Технічні умови.

Щебінь - продукт штучного або природного подрібнення гірських порід або шлаку з розміром частинок від 5 до 150 мм.

Щебенево - піщана суміш - матеріал у вигляді природно або штучно складеної суміші щебеню з піском з вмістом частинок щебеню від 20 до 90 %.

Гравійно-піщана суміш - матеріал у вигляді природно або штучно складеної суміші гравію з піском з вмістом гравійних частинок від 20 до 90 %.

Влаштування шарів дорожнього одягу дозволяється тільки після прийняття готового земляного полотна на ділянці довжиною не менше 500 м.

Щебеневі, гравійні, шлакові та ґрунто - щебеневі шари треба влаштовувати при плюсових температурах повітря.

За потреби проведення робіт при мінусових температурах необхідно враховувати особливості технології та організації: робіт:

  • при температурі повітря від 0 °С до мінус 5 °С тривалість робіт із розподілу, профілювання та ущільнення матеріалу з вологістю до 3 % не повинна перевищувати 4 год, а при температурі нижче мінус 5 °С – 2 год; при вологості матеріалу понад 3 % його потрібно обробляти розчинами хлористих солей кальцію та натрію в кількості від 0,3 % до 0,5 % за масою;

  • ущільнення кам'яних матеріалів при мінусовій температурі треба проводити без додаткового зволоження;

  • в період відлиг, а також перед весняним відтаванням шари дорожнього одягу потрібно очищати від снігу, льоду та забезпечувати відведення води.

Щебеневі і гравієві шари застосовують як основи дорожнього одягу всіх категорій і покриттів доріг нижчих категорій ( IV і V категорія).

Для таких матеріалів характерний контактний тип структури із значним опором стисненню і кутом внутрішнього тертя, але малими величинами сил зчеплення. Остання обставина призводить до швидкого розшарування шарів покриттів під впливом навантажень від автомобільного транспорту. Тому щебеневі і гравійні покриття застосовують з використанням різного роду захисних шарів.

Технологія влаштування шарів залежить від вживаних матеріалів. Шари можна влаштовувати з рядового і фракціонованого щебеню.

Максимальна товщина щебеневого (гравійного) шару залежить від маси котка і повинна бути не більше 18 см при ущільненні котками з металевими вальцями та не більше 25 см у щільному стані – при застосуванні котків на пневматичних шинах.

Найменша товщина шару після ущільнення повинна бути не менше ніж 1,5Д, де Д– максимальний розмір найбільшої фракції щебеню.

Об'єм кам'яного матеріалу у насипному стані потрібно визначати з урахуванням коефіцієнта запасу на ущільнення. Для щебеневих, піщано-щебеневих, піщано-гравійних сумішей оптимального складу та щебеню фракцій 40 - 80 (70) мм та 80 (70) мм - 120 мм марок за міцністю 800 та більше коефіцієнт запасу на ущільнення треба призначати в межах від 1,25 до 1,30; для щебеню марок за міцністю від 600 до 300– відповідно від 1,3 до 1,5. Для шлаків коефіцієнт запасу на ущільнення в залежності від їх міцності та щільності орієнтовно повинен призначатися в межах від 1,3 до 1,5. Остаточна величина коефіцієнта запасу на ущільнення встановлюється пробним ущільненням.

Кам'яні матеріали, призначені для будівництва основ та покриттів дорожнього одягу автомобільних доріг, треба зберігати за фракціями у штабелях на відкритих, рівних майданчиках з твердим покриттям, які забезпечені поверхневим водовідведенням з метою запобігання забрудненню матеріалу та змішуванню фракцій.