Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
крск.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
412.65 Кб
Скачать

3 Оцінка транспортно-експлуатаційного показника дороги, яка знаходиться в експлуатації

3.1 Загальні положення по оцінці транспортно-експлуатаційного стану дороги

Оцінку споживчих властивостей дороги виконують стосовно роботи дороги і її стану в розрахунковий за умовами руху автомобілів осінньо-весняний період року з вологою або мокрою поверхнею, коли всі переваги і недоліки дороги виявляються найбільш повністю. У суху теплу пору року за сприятливих погодних умов фактичні транспортно-експлуатаційні показники можуть бути вище, ніж в осінньо-весняний період. Тому результати обстежень, виконаних в суху теплу пору року, зводяться до розрахункових осінньо-весняних умов роботи дороги [3].

Кінцевим результатом оцінки є узагальнений показник якості і стану дороги , до складу якого входить комплексний показник транспортно-експлуатаційного стану дороги , показник інженерного устаткування і облаштуванняі показник рівня експлуатаційного утримання

(3.1)

Показники є критеріями оцінки якості і стану дороги.

Показник інженерного устаткування і облаштування визначають по величині коефіцієнта дефектності відповідності інженерного обладнання дороги(таблиця 3.1[3]). Під дефектністю відповідності розуміють відсутність, недостатню кількість або невідповідність нормативним вимогам до параметрів, конструкції і розміщення елементів інженерного устаткування і облаштування дороги.

Значення показника рівня експлуатаційного утримання розраховують на основі результатів оцінки фактичного рівня утримання дороги. Значення бальної оцінки переводиться в значення рівня експлуатаційного утриманняпо таблиці 4.1[3].

Ступінь відповідності загального стану дороги нормативним вимогам в даний момент часу визначається показником

де – нормативне значення комплексного показника транспортно-експлуатаційного стану дороги[3].

Дорога повністю відповідає всім нормативним вимогам, коли .

При менших значеннях цього показника необхідно встановити причини і призначити відповідні заходи щодо їх усунення, тобто призначити той або інший вид ремонтних робіт на кожній ділянці дороги.

Для отримання підсумкового значення коефіцієнта забезпеченості розрахункової швидкості і комплексного показника транспортно-експлуатаційного стану дороги визначають часткові коефіцієнти забезпеченості розрахункової швидкості, які враховують ширину основної укріпленної поверхні і ширину габаритів моста - ; ширину і стан узбіч -; інтенсивність і стан руху -; поздовжні ухили і видимість поверхні дороги -; радіуси кривих в плані і ухили віражу -; поздовжню рівність покриття -; коефіцієнт зчеплення колеса з покриттям -; стан міцності дорожнього одягу -; рівність в поперечному напрямку (глибину колії) -; безпеку ручу -.

Частковий коефіцієнт визначають виходячи з ширини проїзної частини і крайових укріплених смуг, які разом складають ширину основної укріпленої поверхні, з урахуванням впливу в осінньо-весняний період року виду укріплення узбіч на ширину поверхні, яка фактично використовується для руху.

За наявності крайових укріплених смуг:

де – ширина проїзної частини, м;

ширина крайової укріпленої смуги, м;

- коефіцієнт, що враховує вплив виду і ширини укріплення на ширину основної укріпленої поверхні, яка фактично використовується для руху [3].

На мостах, шляхопроводах, естакадах:

де Г – габарит моста, м;

–висота бордюру, м.

Значення в залежності від, кількості смуг і інтенсивності руху наведені в таблицях 2.2 – 2.5[3].

Частковий коефіцієнт визначають по величині ширини узбіччя відповідно до таблиці 2.7[3]. У загальному випадку до складу узбіччя входить крайова укріплена смуга для зупинки автомобілів і неукріплена смуга узбіччя.

За наявності на узбіччі крайової укріпленої смуги і (або) укріплених різними матеріалами, а також неукріплених смуг значення визначають як середньозважену величину для даних типів укріплення

де – ширина смуги узбіччя з різним типом укріплення,м;

–величина коефіцієнта забезпеченості розрахункової швидкості для даного типу укріплення смуги, прийнята з припущення, що цей тип зміцнення розповсюджується на всю ширину узбіччя [3];

–загальна ширина узбіччя, м.

Частковий коефіцієнт визначають залежно від інтенсивності і складу руху

де – зниження коефіцієнта забезпеченості розрахункової швидкості залежно від інтенсивності і складу руху, значення якого наведені в таблицях 2.8 – 2.9 [3].

Частковий коефіцієнта визначають в залежності від значення поздовжнього ухилу для розрахункового стану поверхні дороги у весняно-осінній період року і фактичної відстані видимості поверхні дороги під час руху на підйом і на спуск. Частковий коефіцієнтзастосовують для мокрого чистого покриття на ділянках, де ширина укріпленого узбіччя з асфальтобетону, цементобетонну або з матеріалів, оброблених в’яжучих разом з крайовою укріпленою смугою складає 1,5 м і більше. На інших ділянках значенняприймають як для мокрого забрудненого покриття. На кожній ділянці з двох значень(одне для руху на підйом, інше – на спуск) вибирають менше.

Частковий коефіцієнт визначають по величині радіусу кривої в плані і ухилу віражів по таблиці 2.12[3] для розрахункового стану поверхні дороги в осінньо-весняний період року. У довжину ділянки в плані включають довжину кругової і перехідних кривих. Крім того, при радіусах закруглення 400 м і менше в довжину ділянки включають зони впливу по 50 м від початку і закінчення кривої. На кривих з радіусом більше 1500 м, а також в проміжках між суміжними ділянками кривих в плані приймають .

Значення часткового коефіцієнта забезпеченості розрахункової швидкості , який враховує поздовжню рівність покриття, визначають по таблиці 2.13 [3].

Частковий коефіцієнт знаходять по таблиці 2.14[3] в залежності від величини фактичного коефіцієнта зчеплення по смугах руху на даній ділянці.

Частковий коефіцієнт визначають в залежності від стану покриття і міцності дорожнього одягу, де візуально встановлена наявність тріщин, колійності, просідань або проломів, а коефіцієнт забезпеченості розрахункової швидкості по рівності менше нормативного значення для даної категорії дороги (). Величинувизначають

де – середньозважений показник, який враховує стан покриття і міцність дорожнього одягу на однотипній ділянці

де та– відповідні показники і довжина часткових ділянок з практично однаковим станом дорожнього одягу.

Види дефектів ті їх оцінка в балах і відповідні значення показника для розрахунку, наведені в таблиці 2.15[3].

Частковий коефіцієнт визначають залежно від величини параметрів колії відповідно до таблиці 2.16[3].

Частковий коефіцієнт визначають на основі даних про дорожньо-транспортні пригоди (ДТП) по величині коефіцієнта відносної аварійності. В якості характерних по безпеці руху виділяють дороги довжиною 1 км, на яких в останні 3 роки відбувалися ДТП. Для кожної такої ділянки визначають відносний коефіцієнт аварійності

де ДТП – число ДТП за останні n років (n = 3 роки);

–середньорічна добова інтенсивність руху, авт/добу.

Значення визначають по таблиці 2.17[3].

Транспортно-експлуатаційний стан кожної характерної ділянки дороги оцінюють підсумковим коефіцієнтом забезпеченості розрахункової швидкості, який приймають за комплексний показник транспортно-експлуатаційного стану дороги на даній ділянці

Значення підсумкового коефіцієнта забезпеченості розрахункової швидкості на кожній ділянці для осінньо-весняного розрахункового за умовами руху періоду приймають рівним найменшому з усіх часткових коефіцієнтів на цій ділянці

Оцінку транспортно-експлуатаційного стану автомобільної дороги даної категорії на момент обстеження виконують по величині комплексного показника

де – підсумкове значення коефіцієнта забезпеченості розрахункової швидкості на кожній ділянці;

–довжина ділянки з підсумковим значенням , км;

–загальна довжина дороги, км.

3.2 Оцінка транспортно-експлуатаційного показника дороги, яка знаходиться в експлуатації на маршруті №1

Автомобільна дорога маршруту відноситься до II категорії, інтенсивність дорівнює N = 5000 авт/добу. Рівень утримання бала; показник, який враховує стан покриття, . Дефектність обладнання.

Показник інженерного устаткування і облаштування визначаємо по величині коефіцієнта дефектності відповідності інженерного обладнання дороги

Значення показників рівня експлуатаційного утримання розраховуємо на основі результатів оцінки фактичного рівня утримання дороги , з переводом бальної оцінки в значення рівня експлуатаційного утримання

Розраховуємо всі часткові коефіцієнти для визначення підсумкового коефіцієнта забезпеченості розрахункової швидкості . Розрахунок ведеться окремо по ділянкам.

Частковий коефіцієнт визначають виходячи з ширини основної поверхні, яка фактично використовується для руху

На мостах, шляхопроводах, естакадах

Значення в залежності від, кількості смуг і інтенсивності руху дорівнюють:

  • на мосту (ПК 14+80 ÷ ПК 15+20) .

Частковий коефіцієнт визначаємо по величині ширини узбіччя

Частковий коефіцієнт визначаємо залежно від інтенсивності і складу руху

Частковий коефіцієнт визначаємо в залежності від значення поздовжнього ухилу і фактичної відстані видимості поверхні дороги під час руху на підйом і на спуск.

Частковий коефіцієнт визначаємо по величині радіусу кривої в плані і ухилу віражів на третій ділянці: крива радіусомR = 350 м, зворотній поперечний ухил, зона впливу ПК 17+50 ÷ ПК 24+50 - .

Значення часткового коефіцієнта забезпеченості розрахункової швидкості , який враховує поздовжню рівність покриття

  • .

Частковий коефіцієнт знаходимо в залежності від величини фактичного коефіцієнта зчеплення

  • .

Частковий коефіцієнт визначаємо в залежності від стану покриття і міцності дорожнього одягу.

Частковий коефіцієнт визначають залежно від величини параметрів колії

  • (;

Частковий коефіцієнт визначають на основі даних про дорожньо-транспортні пригоди (ДТП) по величині коефіцієнта відносної аварійності. Для третьої ділянки () визначаємо відносний коефіцієнт аварійності

Підсумковий коефіцієнт забезпеченості розрахункової швидкості на кожній ділянці дорівнює

  • .

Всі дані розрахунків приведені у таблиці 3.1

Оцінка транспортно-експлуатаційного стану автомобільної дороги 1 маршруту (II категорія) виконується по величині комплексного показника

Узагальнений показник якості і стану дороги 1 маршруту (II категорія) виконується по величині комплексного показника

Показник якості і стану дороги 1 маршруту по кожній ділянці:

Всі дані розрахунків приведені на рисунку 3.1.

Ступінь відповідності загального стану дороги нормативним вимогам в даний момент часу визначається показником

Так як , то необхідно встановити причини і призначити відповідні заходи щодо їх усунення, тобто призначити той або інший вид ремонтних робіт на кожній ділянці дороги.

3.3 Оцінка транспортно-експлуатаційного показника дороги, яка знаходиться в експлуатації на маршруті №2

Автомобільна дорога маршруту відноситься до I-б категорії, інтенсивність дорівнює N = 15200 авт/добу. Рівень утримання бала; показник, який враховує стан покриття, . Дефектність обладнання.

Показник інженерного устаткування і облаштування визначаємо по величині коефіцієнта дефектності відповідності інженерного обладнання дороги

Значення показників рівня експлуатаційного утримання розраховуємо на основі результатів оцінки фактичного рівня утримання дороги , з переводом бальної оцінки в значення рівня експлуатаційного утримання

Розраховуємо всі часткові коефіцієнти для визначення підсумкового коефіцієнта забезпеченості розрахункової швидкості . Розрахунок ведеться окремо по ділянкам.

Частковий коефіцієнт визначають виходячи з ширини основної поверхні, яка фактично використовується для руху

На мостах, шляхопроводах, естакадах

Значення в залежності від, кількості смуг і інтенсивності руху дорівнюють:

  • ;

  • на мосту (ПК 6+80 ÷ ПК 7+20) .

Частковий коефіцієнт визначаємо по величині ширини узбіччя

  • ;

Частковий коефіцієнт визначаємо залежно від інтенсивності і складу руху

  • ;

  • на мосту (ПК 6+80 ÷ ПК 7+20) .

Частковий коефіцієнт визначаємо в залежності від значення поздовжнього ухилу і фактичної відстані видимості поверхні дороги під час руху на підйом і на спуск.

  • ;

  • на мосту (ПК 6+80 ÷ ПК 7+20) .

Частковий коефіцієнт визначаємо по величині радіусу кривої в плані і ухилу віражів на третій ділянці: крива радіусомR = 500 м, нульовий поперечний ухил, зона впливу ПК 23+50 ÷ ПК 28+50 - .

Значення часткового коефіцієнта забезпеченості розрахункової швидкості , який враховує поздовжню рівність покриття

  • ;

Частковий коефіцієнт знаходимо в залежності від величини фактичного коефіцієнта зчеплення

Частковий коефіцієнт визначаємо в залежності від стану покриття і міцності дорожнього одягу.

Частковий коефіцієнт визначають залежно від величини параметрів колії

  • ; (.

Частковий коефіцієнт визначають на основі даних про дорожньо-транспортні пригоди (ДТП) по величині коефіцієнта відносної аварійності. Для третьої ділянки (визначаємо відносний коефіцієнт аварійності

Підсумковий коефіцієнт забезпеченості розрахункової швидкості на кожній ділянці дорівнює

Всі дані розрахунків приведені у таблиці 3.2.

Оцінка транспортно-експлуатаційного стану автомобільної дороги 2 маршруту (I-a категорія) виконується по величині комплексного показника

Узагальнений показник якості і стану дороги 2 маршруту (I-б категорія) виконується по величині комплексного показника

Показник якості і стану дороги 1 маршруту по кожній ділянці:

Ступінь відповідності загального стану дороги нормативним вимогам в даний момент часу визначається показником

Так як , то необхідно встановити причини і призначити відповідні заходи щодо їх усунення, тобто призначити той або інший вид ремонтних робіт на кожній ділянці дороги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]