Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разделы 7, 8 и 9.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
53.11 Кб
Скачать

8 Охорона праці

8.1 Шкідливі виробничі фактори при виконанні робіт по влаштуванню аеродромного покриття

При виконанні робіт по влаштуванню аеродромного покриття у виробничій зоні на робітника в процесі роботи можуть впливати наступні небезпечні та шкідливі виробничі фактори [14]:

- машини та механізми, що рухаються;

- підвищений рівень шуму на робочому місці;

- підвищений рівень вібрації;

- підвищена або понижена температура поверхонь устаткування чи матеріалів;

- підвищений вміст пилу та газів в повітрі робочої зони;

- недостатнє освітлення робочої зони;

- підвищене значення напруги, в результаті чого можуть виникнути умови з підвищеною небезпекою ураження людей електричним струмом;

- дія токсичних речовин.

При роботі з рухомими машинами та механізмами (скрепери, екскаватори, бульдозери) виникає небезпека завдання шкоди людям, що працюють у робочій зоні цих механізмів. Підвищений рівень шуму виникає при роботі машин та механізмів. Підвищений рівень вібрації виникає при роботі на бульдозерах чи екскаваторах і при роботі з наріжчиком швів. Підвищена температура поверхонь устаткування і матеріалів, що може викликати відкритий вогонь, іскри, токсичні продукти горіння, понижену концентрацію кисню, розпад споруд і установок, вибух. При підвищеному значенню напруги можуть виникнути умови з небезпекою ураження людей електричним струмом.

Таким чином, можна зробити висновок, що найнебезпечнішим фактором при роботах по улаштуванню аеродромного покриття є підвищена температура поверхонь устаткування чи матеріалів, що може призвести до виникнення пожежі на робочому місці.

В дипломній роботі передбачені технічні і санітарні організаційні заходи по зменшенню рівня дії шкідливих виробничих факторів.

8.2 Інструкція з охорони праці, техніки пожежної і вибухової безпеки при виконанні робіт по улаштуванню аеродромного покриття

Робітники, що працюють на будівництві повинні дотримуватися вимог пожежної безпеки; не допускати дій, які можуть призвести до виникнення пожежі; знати й дотримуватися усіх вимог нормативних актів пожежної безпеки; користуватися тільки справними інструментами, приладами, обладнанням, дотримуватися інструкцій з їх експлуатації; виконувати вказівки керівників та відповідальних за пожежну безпеку

Відповідальність за дотримання протипожежного режиму в приміщеннях покладається на керівників підрозділів та осіб, відповідальних за пожежну безпеку, а в неробочий час – на чергових. У разі виявлення порушень вимог пожежної безпеки черговий зобов'язаний повідомити керівництво й ужити заходів щодо їх усунення.

До початку робіт необхідно забезпечувати наступні вимоги:

  • до всіх будівель і споруд слід забезпечити вільний доступ;

  • протипожежні розриви між будинками, спорудами, відкритими майданчиками для зберігання матеріалів, устаткування тощо повинні відповідати вимогам будівельних норм;

  • сміття та відходи необхідно регулярно вивозити у спеціально відведені для цього місця;

  • проїзди та проходи до будівель, споруд, пожежних джерел, підступи до зовнішніх стаціонарних пожежних драбин, пожежного інвентарю, обладнання та засоби пожежогасіння повинні бути завжди вільними, бути справними й перебувати в задовільному стані будь-якої пори року;

  • забороняється зменшувати нормативну ширину проїздів;

  • на території на видних місцях повинні бути розміщені таблички із зазначенням на них порядку виклику пожежної охорони, знаки із зазначенням місць установлення первинних засобів пожежогасіння.

При виконанні робіт на льотному полі і пероні відповідальні особи повинні мати засоби зв'язку. Під час роботи на аеродромі водії спецмашин зобов'язані постійно стежити за світловими і звуковими сигналами, командами по рації і виконувати їх вимоги.

Виїзд спецмашини на злітно-посадкову смугу робити тільки з дозволу керівника польотів (диспетчера).

При експлуатації машин не дозволяється:

- проїжджати біля повітряних суден на відстані ближче трьох метрів, а з боку працюючого двигуна – ближче 50 м;

- перетинати шлях керма літака, виїжджати поперед нього, а також рухатися за літаком на відстані ближче 50 м;

- залишати без нагляду машину з працюючими двигунами, а також машини без сигнальних вогнів у місцях руху повітряних суден та іншого транспорту;

- вимикати радіостанцію під час роботи на території аеродрому;

- усувати несправності спецмашин на злітно-посадковій смузі, пероні, рубіжній доріжці, тощо.

Всі роботи з будівництва асфальтобетонних покриттів повинні проводиться після всебічного ознайомлення працюючих з особливостями технології виробництва робіт, а також після перевірки знань і проведення інструктажу про роботу застосовуваних механізмів.

Усі працюючі повинні мати спецодяг, відповідний виконуваній роботі.

При виробництві робіт необхідно суворо керуватися діючими нормативними вимогами з техніки безпеки в будівництві.

Рух працюючих і техніки по аеродрому допускається тільки за встановленими маршрутами, які позначаються маркувальними знаками. Особливу увагу слід звернути на витримування встановлених відстаней між рухомими засобами механізації.

При спільній роботі декількох самохідних машин (катків, асфальтоукладальників), слідуючих одна за одною, дистанція між ними повинна бути не менше 10 м. Забороняється виконання будь-яких робіт між рухомими машинами.

Катки, застосовувані для ущільнення асфальтобетонних покриттів, повинні бути спеціально обладнані пристроєм для змащення вальців. Забороняється робити змащування вальців вручну.

При завантаженні бункера асфальтоукладача сумішшю з автосамоскиду забороняється підніматися в кузов автосамоскиду для прискорення розвантаження суміші.

При роботі вигладжуючої плити з підігрівом, форсунки дозволяється розпалювати смолоскипом на пруті довжиною не менше 1,5 м, не торкаючись до розігрітого кожуха над вигладжуючою плитою.

Особи, що працюють зі шкідливими речовинами повинні мати дозвіл медичної комісії і регулярно проходити медичний огляд.

При виникненні аварійної ситуації необхідно:

- негайно припинити роботи;

- доповісти про те, що сталося диспетчеру;

- вжити заходів з виведення всіх і видаленню несправних засобів спецавтотранспорту зі злітно-посадкової смуги;

- у разі травми надати долікарську допомогу потерпілому, транспортувати його в медпункт і, при необхідності, викликати швидку допомогу.