Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Разделы 7, 8 и 9.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
53.11 Кб
Скачать

9 Техніко-економічні показники та вартість будівництва проекту реконструкції

9.1 Загальні положення

В даному розділі передбачено розрахунок економічної вартості реконструкції аеродромних покриттів у Міжнародному аеропорті «Маріуполь». На реконструкцію об'єкта складаються калькуляції трудових витрат, локальні кошториси та зведений кошторис, які наведені в додатку А.

Техніко-економічні показники проекту реконструкції аеродрому зведені в таблиці 9.1.

Таблиця 9.1 – Техніко-економічні показники

Найменування показників

Одиниця вимірювання

Кількість

1

2

3

Загальна тривалість реконструкції,

в тому числі:

- тривалість підготовчого періоду

міс.

міс.

4

1

Всього по зведеному кошторисному розрахунку,

в тому числі:

- будівельно-монтажні роботи

- інші витрати

- податок на додану вартість

- кошторисні трудовитрати будівництва

- кошторисна заробітна плата будівництва

тис. грн.

тис. грн.

тис. грн.

тис. грн.

тис. люд. г.

тис. грн.

34833,871

27584,102

1444,124

5805,645

130,894

1647,790

Максимальна чисельність працюючих,

в тому числі:

- робітників

чол.

чол.

91

76

Трудомісткість реконструкції

тис. чол. дн.

16,976

Продовження таблиці 9.1.

1

2

3

Витрата матеріалів:

- суміші асфальтобетонні

- рідкий бітум

- бітум дорожній

- чорний щебінь

- шлаки доменні

- сітка геосинтетична ARMATEX

- пиломатеріали

- емаль ЕП-5155

- щебінь вапнякових порід

- емульсія бітумна

т

т

т

м3

м3

м2

м3

т

м3

т

29721,6

21,44

80,06

1692,58

6605,45

46801

19,66

2,979

1577,99

96,2

9.2 Система розрахунку вартості робіт

Система розрахунку вартості робіт в будівництві базується на нормативно-розрахункових показниках і поточних цінах трудових та матеріально-технічних ресурсів.

Нормативними показниками є ресурсні елементні кошторисні норми. На підставі цих норм і поточних цін на трудові та матеріально-технічні ресурси визначаються прямі витрати вартості будівництва. Прямі витрати враховують у своєму складі: заробітну плату робітників; вартість матеріалів, виробів, конструкцій; вартість експлуатації будівельних машин та механізмів.

Загальновиробничі витрати – це витрати будівельно-монтажної організації, які включаються до виробничої собівартості будівельно-монтажних робіт і необхідні для створення загальних умов будівельного виробництва, його організації, управління й обслуговування.

Кошторисна вартість обладнання визначається як сума всіх витрат на придбання і доставку цього обладнання на приоб’єктний склад або місце його передачі до монтажу.

Таким чином, кошторисна вартість будівельно-монтажних робіт () складається з

де – прямі витрати;

–загальновиробничі витрати.

9.3 Види та склад інвесторської кошторисної документації

Склад інвесторської кошторисної документації визначається залежно від стадійності проектно-кошторисної документації, що розробляється, та технічної складності об'єкта.

Склад інвесторської кошторисної документації наступний:

- локальні кошториси (розрахунки);

- об'єктні кошториси;

- зведені кошториси (розрахунок вартості будівництва).

Локальні кошториси є первинними кошторисними документами і поділяються на окремі види робіт та витрат по будівлях та спорудах або по загальномайданчикових роботах на підставі обсягів, що визначилися при розробленні проектної документації. Розраховується локальний кошторис на підготовчі роботи, земляні роботи, влаштування армобетонного покриття, влаштування водовідвідно-дренажної системи.

Об'єктні кошториси та об'єктні ресурсні кошториси об'єднують у своєму складі дані відповідних локальних кошторисів, локальних ресурсних кошторисів. В об’єктних кошторисах вираховуються базові показники, як і в локальних кошторисах – кошторисна трудомісткість та кошторисна заробітна плата, які використовуються у подальших кошторисних розрахунках.

Об'єктні кошториси складаються на об'єкти в цілому шляхом підсумування даних локальних кошторисів, згрупуванням робіт та витрат по відповідних графах кошторисної вартості будівельних робіт, монтажних робіт, інших витрат, тощо. Припускається також складання одного спільного об'єктного кошторису

Зведений кошторисний розрахунок – це кошторисний документ, який визначає кошторисну вартість будівництва всіх об’єктів, передбачається проектом або робочим проектом, вимагаючи кошторисну вартість будівельних і монтажних робіт, витрати на придбання устаткування, а також всі супутні матеріали. Зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва аеродромного покриття складається на основі об’єктних кошторисів. Він розробляється в складі проекту за затвердженою формою, стверджується в установленому порядку підрядником, генпідрядником, інвестором.

В кожній частині встановлюються кошторисні нормативи, та комплекс кошторисних норм, що об’єднуються у відповідні збірники.

9.4 Порядок складання локальних кошторисів та відомостей ресурсів до них

Локальні кошториси складаються з вартості в поточному рівні цін трудових і матеріально-технічних ресурсів за формами.

При складані локальних кошторисів застосовуються:

  • ресурсні елементні кошторисні норми України;

  • вказівки щодо застосування ресурсних елементних кошторисних норм;

  • ресурсні кошторисні норми експлуатації будівельних машин і механізмів;

  • поточні ціни на матеріали, вироби і конструкції;

  • поточні ціни машино-години;

  • поточна вартість людино-годин відповідного розряду робіт;

  • поточні ціни на перевезення вантажів для будівництва;

  • правила визначення загальновиробничих витрат.

Локальні кошториси містять у собі прямі і загальновиробничі витрати.

Кошти на заробітну плату працівників розраховуються, виходячи з трудовитрат працівників, загальновиробничих витрат і відповідної вартості людино-години.

В інвесторських кошторисах трудовитрати працівників загальновиробни­чих витрат визначаються за формулою

де – трудовитрати працівників, заробітна плата яких враховується в загальновиробничих витратах, люд-год;

–нормативно-розрахункова кошторисна трудомісткість робіт, що передбачаються в прямих витратах, яка враховує трудовитрати робітників, зайнятих на будівельно-монтажних роботах і на керуванні та обслуговуванні будівельних машин і механізмів, люд-год;

–усереднений коефіцієнт переходу від нормативно-розрахункової кошторисної трудомісткості робіт, що передбачаються в прямих витратах, до трудовитрат працівників загальновиробничих витрат.

В інвесторських кошторисах усереднений коефіцієнт переходу від нормативно-розрахункової кошторисної трудомісткості робіт, що передбачаються в прямих витратах, до трудовитрат працівників загальновиробничих витрат, приймається в розмірах, рекомендованих Державним комітетом України з будівництва.

Відрахування на соціальні заходи визначаються виходячи з норм, установлених законодавством, і кошторисної заробітної плати.

Кошторисна заробітна плата визначається як сума заробітної плати:

  • робітників, зайнятих на будівельних роботах і на керуванні та обслуговуванні будівельних машин і механізмів;

  • працівників, зазначених у загальновиробничих витратах.

На стадії складання інвесторської кошторисної документації кошти на покриття решти статей витрат розраховуються виходячи з нормативно-розрахункової кошторисної трудомісткості робіт, що передбачаються у прямих витратах, та усереднених показників для визначення коштів на покриття решти статей витрат, обчислених в грошовому виразі на людино-годину зазначеної трудомісткості. Ці показники надаються Державним комітетом України з будівництва.

Кошти на покриття решти статей витрат визначаються за формулою:

де – нормативно-розрахункова кошторисна трудомісткість робіт, що передбачаються в прямих витратах, яка враховує витрати праці робітників, зайнятих на будівельно-монтажних роботах і на керуванні та обслуговуванні будівельних машин і механізмів, люд-год;

–усереднений показник для визначення коштів на покриття решти статей витрат, грн/люд-год.

Кошторисна трудомісткість визначається як сума трудомісткостей по будівельно-монтажним роботам і на керуванні та обслуговуванні будівельних машин і механізмів та по роботам в складі загальновиробничих витрат.

9.5 Складання зведених кошторисних розрахунків вартості будівництва

Зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва підприємств, будівель, споруд або їх черг – це інвестиційний кошторисний документ, що визначає повну розрахункову кошторисну вартість будівництва всіх об'єктів, передбачених проектом, включає кошторисну вартість будівельних і монтажних робіт, витрати на придбання і устаткування, меблів та інвентарю, а також усі супроводжувальні витрати.