Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Варіантне проектування Дер. мостів / Варіантне проектування Дер. мостів.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
2.03 Mб
Скачать

1.4 Вибір конструкцій опор

Варіанти конструкцій опор намічаються без конкретного вв'язування з тієї або інший отриманих схем розбивки отвору моста на прольоти, але зі зразковим обліком передбачуваних прольотів і варіантів конструкцій прольотних будов. В основному опори вибираються виходячи з оцінки гідрогеологічних умов переходу: характеру й потужності ґрунтів, рівнів води й характеру льодоходу. У реальних умовах вибір конкуруючих конструкцій опор виконується за результатами техніко-економічного порівняння можливих варіантів типових опор. У завданнях на курсову роботу дерев'яного моста геологічні умови штучно спрощуються.

1.5 Опис варіантів, визначення обсягів і вартості робіт з варіантів

Закінчивши уточнення й оформлення схем варіантів, варто перейти до їхнього опису в пояснювальній записці, а потім - до визначення обсягів і вартості робіт.

Опис варіантів рекомендується по правилу: "ліворуч - праворуч, зверху - униз": описуються конструкції, називаються матеріали й розміри лівобережного сполучення моста з насипом, потім - тротуарів, проїзної частини, водовідводу, потім - поперечок і прогонів, ферм, зв'язків між ними, опорних частин, опор і фундаментів.

Обсяг робіт по кожному варіанту визначається приблизно або за допомогою номограм (по методу " теоретичних і емпіричних формул"), або за допомогою даних по типових проектах (по методу" раніше виконаних проектировок"). Обсяг робіт у випадку оригінальних конструкцій визначається по кресленнях схеми варіанта, задаючись розмірами конструкцій по методу ескізного проектування.

Найбільш простий і найменш трудомісткий - перший метод, але цей метод розроблений для невеликого числа конструкцій і недостатньо освітлений у посібниках. Тому скористатися цим методом вдається рідко. Найбільше застосування знаходить метод раніше виконаних проектировок. У курсових роботах типові конструкції, як правило, застосовуються при ширині моста й при нормативних тимчасових навантаженнях інших, чим прийняті в типових проектах. У зв'язку із цим шукані обсяги робіт по прольотних будовах визначають по наближеній формулі:

, (1.5)

де Vт.пр. - обсяг робіт в типовому проекті;

В – ширина мосту, що запроектовано;

Вт.пр. – ширина мосту в типовому проекті;

Ке – еквівалентне нормативне навантаження для моста, що запроектовано;

Ке – еквівалентне нормативне навантаження для мосту в типовому проекті;

lр – розрахунковий проліт;

lр.т.пр. – розрахунковий проліт мосту в типовому проекті.

Обсяг робіт по типових прольотних будовах зі звичайної деревини, а також по дерев'яних опорах і льодорізам і по залізобетонних опорах приймається за даними довідників [5, 6].

Обсяги й вартість робіт бажано визначати в табличній формі, з урахуванням при цьому необхідності виділення (для наступного аналізу варіантів) вартості однотипних прольотних будов, без вартості тротуарів і проїзної частини, а також вартості окремих опор на характерних ділянках профілю.

Приводити в пояснювальній записці обсяги й вартості робіт без їхнього підрахунку, або без вказівки на джерела по їхньому визначенню, не дозволяється.

По кожному варіанту визначаються й показуються на кресленнях витрати: круглого лісу, пиломатеріалів, клеєної деревини, бакелизированної фанери, бетону, залізобетону, сталі. Крім цього, на кресленнях варіантів показуються: довжина моста по настилу, кількість паль опор і льодорізів, будівельна вартість моста, округлена до тис. грн., і вартість, віднесена до одного м2 мосту.