Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінанси піприємсв.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
239.62 Кб
Скачать

Висновок

Рух готівкових грошей і безготівкових платіжних засобів у грошовому обороті взаємопов’язаний. Однак у сукупному грошовому обороті переважають безготівкові розрахунки, оскільки вони мають ряд переваг над готівковими ці переваги проявляються передусім у прискоренні та зручності роз рахунків, в економії витрат, пов’язаних з перевезенням готівки, її обліком та зберіганням.

Використання безготівкових розрахунків зменшує потребу в обороті грошових знаків держави. Крім того, при безготівкових розрахунках грошова маса акумулюється в банках і створюються умови для контролю за їх цільовим використанням.

Сферу готівкових і безготівкових розрахунків розмежовано.

Готівкова форма розрахунків застосовується за обслуговування населення - виплата заробітної плати, матеріальногозаохочення, дивідендів, пенсій, грошової допомоги. Отримуючи грошові доходи, населення витрачає їх на купівлю товарів, продуктів харчування, оплачує послуги і здійснює інші платежі.

Безготівкові розрахунки – це грошові розрахунки, які здійснюються за допомогою записів на рахунках у банках, коли гроші (кошти) списуються з рахунка платника і переказуються на рахунок отримувача коштів.

Список використаної літератури:

1. Фінанси підприємств: Підручник / Керівник авт. кол. і наук. ред. проф. А. М. Поддєрьогін. 3-тє вид., перероб. та доп. — К.: КНЕУ, 2001. — 460 с.

2. Слав’юк Р.А. Фінанси підприємств: Підручник для студентів економічних спеціальностей вищих закладів освіти. Вид-во 2010.

3. Лазаренкова Г.М. Піручник: Навч. посібник для студентів вищих закладів:/ Вид – во – 2009.

4. Фінанси підприємств: Підручник для студентів:/Онисько С. М., Марич П. М. – 2-ге видання, виправлене і доповнене. – Львів: «Магнолія 2006», 2008.-367 с.

5.Інтернет джерела: http://www.minfin.gov.ua/ (Офіційний сайт Міністерства фінансів України.)

-http:// www.kneu.in.ua/;

http://www.bank.gov.ua./

Питання 2. Банківське кредитування підприємств.

Вступ

Проблеми становлення української національної системи фінансово-кредитних відносин є основоположною у сфері економічного реформування держави. їх роль на сучасному етапі зростає, оскільки відбувається зростання фінансового сектора, до змін якого особливо чутливими є перехідні економіки.

За своєю сутністю та механізмом впливу на процес суспільного відтворення кредит є однією з найскладніших економічних категорій. Тому в економічній теорії протягом кількох століть ведуться дискусії навколо питань, пов’язаних із сутністю та роллю кредиту. Ці дискусії тривають і досі. Правове регулювання кредитних відносин належить до найбільш складних і актуальних проблем, які вимагають як наукового, так і практичного вирішення.

Кредит – це позичковий капітал банку в грошовій формі, що передається у тимчасове користування на умовах забезпеченості, повернення, строковості, платності та цільового характеру використання.

Банківський кредит, як головне джерело забезпечення грошовими ресурсами поточної господарської діяльності підприємств, на сьогоднішньому етапі відіграє одну з найважливіших ролей у стимулюванні відтворювальних процесів в економіці.

Дослідження показують, що проблема кредитування має комплексний характер. Враховуючи це, вирішити її одним заходом не можливо – потрібен системний підхід, який би максимально врахував специфіку суб’єкта кредитування.

Проте створити ефективну фінансово-кредитну систему дуже непросто. Кредит перебуває на перехресті економічних інтересів різних груп власників та позичальників кредитних ресурсів. Задовольнити вимоги усіх неможливо. Потрібні пошуки компромісу.

Тому тема кредитування підприємств є актуальною, адже кредит виступає найбільш важливим і впливовим інструментом регулювання економічних відносин.

Створення сприятливого середовища для розвитку підприємства, пожвавлення ділової активності, поліпшення інвестиційного клімату та активізації інноваційної діяльності значною мірою вирішується кредитною політикою держави.