Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
194 / Лайша военка / ТВПС Т3.2(У).doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.38 Mб
Скачать

Льотно-тактичні характеристики бомбардувальників нато

Стратегічний бомбардувальник В-52Н "Стратофортресс" -призначений для виконання бойових задач із застосуванням ядерного і неядерного озброєння, нанесення масованих ударів по малоплощадным цілям, по районах передбачуваного зосередження стаціонарних і пересувних складів військового спорядження і по інших зонах, у яких могли розташовуватися мети, що мають військове значення, а також для морської розвідки, ізоляції зони морських бойових дій, постановки хв, придушення засобів ППО супротивника, проведення спільних із ВМС операцій, авіаційної підтримки членів НАТО.

Перший політ досвідченого зразка відбувся в 1954р. Усього було побудовано 744 літака В-52 різних модифікацій.

В-52 є першим "надважким" літаком, на якому був застосований переставний стабілізатор, діапазон відхилення стабілізатора від +7 до -6. При посадці застосовується стрічковий гальмовий парашут діаметром 13,4, розміщений у хвостовій частині фюзеляжу. Для розміщення В-52Н в ангарі кіл може складатися вправо на шарнірному вузлі.

Усі члени екіпажа розміщаються в двопалубній кабіні. Командир екіпажа і другий льотчик розташовуються в катапультных кріслах, що забезпечують покидання літака нагору. Штурман і оператор навігаційної РЛС розміщаються на нижній палубі в катапультных кріслах, що забезпечують покидання літака вниз, спиною до напрямку польоту. Стрілець-оператор хвостової турельної установки й оператор системи РЭБ розташовуються в задній частині кабіни спиною до напрямку польоту.

У відсіку озброєння може бути розміщене до восьми ядерних бомб типу МК 28, 43, 61 і 83. У хвостовій турельній установці застосована гармата з обертовим блоком із шести стовбурів МG1А-1 "Вулкан" калібру 20 мм і скорострільністю 4000 выст./мін.

У 1982 р. почалося переустаткування В-52Н в носії крилатих ракет AGM-У АGМ-86В (по шести одиниць на двох підкрильних пілонах). Такі ракети, як повідомлялося в закордонній печатці, мають дальність польоту 2500 км, потужність ядерної бойової частини 200 кт і можуть досягати до 85% цілей на території колишнього СРСР. Крім 12 КР AGM-B під крилом, В-52Н може розмістити ще 8 таких ракет у бомбоотсеке на універсальній роторній пусковій установці. Таким чином, кожний з них здатний нести до 20 КР.

В-52Н були також першими носіями нової ядерний КР AGM - 129А (АСМ), що має велику дальність польоту (близько 4200 км) і малу помітність (за рахунок використання технології "стелс"). Потужність бойової частини ракети також складає близько 200 кт.

Усі літаки В-52 обладнані системою дозаправлення паливом у повітрі, что забезпечує їм велику дальність польоту. Повідомлялося, наприклад, что ще в січні 1957 р. 3 літака В-52 зробили кругосвітній переліт за 45 ч.19 хв, пролетівши 39100км із середньою швидкістю близько 850 км/ч.

Літаки оснащені новою радіоелектронною апаратурою, до складу якої входять РЛС переднього огляду, ИНС АN/АSN/- 13, засобу керування, контролю й індикації, а також станція активних перешкод AN/ASQ-172. Літаки обладнані також оптико-електронною системою АN/АSQ-131, тепловизионной камерою AN/AVQ-22, здатної працювати при низьких рівнях освітленості, і ИК станцією переднього огляду АN/АА-6, апаратурою супутникової навігаційної системи НАВСТАР.

Соседние файлы в папке Лайша военка