Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
194 / Лайша военка / ТВПС Т3.2(У).doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.38 Mб
Скачать

3. Бойові властивості і можливості рук. "єдина радіолокаційна система розвідки і цілевказівки "джистарс".

З виникненням конфліктів Югославії контроль за повітряним простором і керування діями авіації багатонаціональних сил цілодобово здійснювали 4-5 літаків системи АВАКС НАТО , а при посиленні напруженості -до 7-8 літаків. Керування при нанесенні ударів по наземним цілям здійснювалося з борта літаків Е-8із системи радіолокаційної повітряної розвідки наземних цілей і керування нанесенням ударів "Джистарс", устаткування якого дає можливість в автоматичному режимі визначати рухомі цілі на відстані до 250 км і надійно розпізнавати колісні і гусеничні машини, РЛС з антенами, що обертаються, вертольоти в режимі зависання й автоматично ідентифікувати пекли з видачею інформації засобами поразки.

Спочатку ВПС США мали намір мати в складі тактичної авіації десять літаків Е-8 (Усі на базі колишніх в експлуатації пасажирських Боинг-707). Вибір такої кількості машин робився з розрахунку перекриття Європейського театру війни двома маршрутами патрулювання літаків Е-8, кожний із зоною розвідки 400х300 км. У квітні 1988 року після четвертого етапу літних іспитів прояснившего можливості РЛС і системи в целом, Пентагон розглянув хід реалізації програми "Джистарс", що оцінюється в 7-8 млрд.доларів, і прийняв ряд рішень, що стосуються в основному бойового використання і підвищення живучості системи. Була також вирішена збільшити кількість літаків Е-8 до 22 одиниць і закупити для сухопутних військ 112 мобільних приймальних пунктів А/Т-132.

Висновок

На думку командування американських ВПС, у майбутньому роль ВПС значно зросте в зв'язку з тим, що завдяки своїй моці, гнучкості і глобальній досяжності вони внесуть вирішальний вклад у забезпечення реалізації основної оперативно-стратегічної концепції збройних сил США в XXI столітті – досягнення ''усеохоплюючої переваги над супротивником". На основі викладених у документі "Єдина перспектива 2010" оперативних концепцій штаб ВПС США визначив шістьох концептуальних принципів ведення бойових дій у повітряно-космічному просторі в XXI столітті:

1. Панування в повітрі і космосі;

2. Інформаційна перевага;

3. Глобальна досяжність;

4. Висока точність поразки;

5. Висока глобальна мобільність;

6. Гнучке забезпечення.

В даний час реалізація 1-го принципу забезпечується наявністю в складі ВПС США сучасних тактичних винищувачів F-15 і F-16 різних модифікацій), а також ефективних систем керування, зв'язки і розвідки. Для досягнення 1оспод-ства в повітрі у війнах майбутнього, у 2000 році планується прийняти на озброєння ВПС перспективний літак F-22 "Рэптор" (3 авіакрила 339 машин), призначений для заміни до 2008 року літака завоювання переваги в повітрі F-15С и єдиного ударного винищувача (Джи Эс Эф) - 2852 одиниці, що повинний замінити літаки ВПС F-16 "Фалкон" і А-10 "Тандерболт", а також ударні літаки ВМС     /А-18 "Хорист" і А -8В "Харриер".

Крім того, у США ведеться розробка соєвої лазерної установки літакового базування, що вважається "революційною зброєю", призначеним для знищення балістичних ракет супротивника на початкових ділянках траєкторії польоту.

Усе це дозволить США вчасно і повною мірою скористатися перевагами революційних перетворень, що почалися, у військовій області, ввійти в XXI століття з ще більш значним відривом від інших країн і усталити свої позиції як єдиного світового лідера.

Соседние файлы в папке Лайша военка