Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
194 / Лайша военка / ТВПС Т3.2(У).doc
Скачиваний:
110
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
1.38 Mб
Скачать

Стратегічний бомбардувальник в-2 "Спірит" (сша).

Призначений для прориву удосконаленої системи ППО, перебування і знищення мобільних цілей (комплекси міжконтинентальних балістичних ракет). Для їхнього пошуку використовують розвідувальні ИСЗ, а також бортові засоби.

Бомбардувальник розроблений із широким використанням технології "стелс", що утрудняє його виявлення радіолокаційними, інфрачервоними, акустичними і візуальними засобами. Зокрема, для зниження ЭПР у конструкції В-2 використані плавні аеродинамічні обведення. Канали воздухозаборников двигунів мають скривлену (S-образну) форму і покриті матеріалом, що радиопоглется. Такі матеріали нанесені і на велику частину поверхні літака. Как відзначається в закордонній печатці, величина ЭПР В-2 строго засекречена, однак передбачається, что сигнал, відбиваний від даного літака убік опромінює его РЛС, у 100-1000 разів менше, ніж від В-1В. При цьому ЭПР В-2 ненабагато перевищує ЭПР невеликого птаха, а мала помітність В-2 знижує дальність его виявлення більш чем у 4 рази, что забезпечує виникнення "мертвих зон" у ланцюзі зон огляду РЛС системи ППО і знижує імовірність его виявлення літаками ДРЛО. На думку колишнього начальника штабу ВПС США генерала Уэлча, ЭПР літака В-2 настільки мала, что льотчик винищувача-перехоплювача швидше знайде его визуально, ніж за допомогою бортових приладів.

Бомбардувальник В-2 спроектований у виді літаючого крила, значна частина якого виконана з композиційних матеріалів. Для керування їм використовуються аеродинамічні поверхні, розміщені на задній крайці крила. Екіпаж складається з двох чоловік – льотчика та офіцера керування. Передбачена також можливість розміщення при необхідності третього члена екіпажа.

Для зниження рівня ПК випромінювання в нижню півсферу воздухозаборники і сопла двигунів розміщені над верхньою поверхнею крила. Система керування літаком электродистанционная, з чотириразовим резервуванням. Для збільшення дальності польоту він обладнаний системою дозаправлення паливом у повітрі (топливоприемник розміщений за кабіною екіпажа). Бомбардувальник оснащений многофункциальной РЛС АN/АР-118.

Озброєння розміщається в двох бомбоотсеках, розташованих поруч на нових роторних пускових установках ААRL. На кожній з них можна підвішувати 8 ядерних УР СРЭМ-2 чи КР АGМ-129А (АСМ). Можуть також використовуватися ядерні бомби В61 чи В83 або до 70 фугасних бомб масою 200 кг.

Максимальне бойове навантаження складає 16,9т (8 УР СРЭМ-2 і 8 ядерних бомб В83) чи 10,9 т (8 УР СРЭМ-2 і 8 ядерних бомб В61).

Стратегічний бомбардувальник " Міраж " 1у (Франція).

Призначений для нанесення ударів по наземним цілям супротивника.

Перший політ досвідченого літака відбувся в 1959р., серійне виробництво почалося в 1963р., а в 1964р. ВПС Франції одержали першу ескадрилью з 12 літаків. За період з 1963р. по 1968 р. було побудовано 62 літака "Міраж" IVА для стратегічного авіаційного командування Франції.

Літак "Міраж" IV створений на основі винищувача "Міраж" Ш. Суцільнометалевий корпус виконаний за схемою "бесхвостка" і має среднерасположенное трикутне в плані крило. Фюзеляж типу напівмонокок виконан за правилом площ. У хвостовій частині фюзеляжу встановлені два турбореактивних бесфорсажных одноконтурних двигуни ЕСМА "Атар" 9ДО. "Міраж" ІVА не має відсіку озброєння: бомба підвішується в напівутопленому положенні в поглибленні знизу фюзеляжу. На модифікованому літаку "Міраж" ІVР передбачений установка подфюзеляжного пілона для підвіски УР ASMP.

Літак оснащений доплеровской навігаційною бомбардувальною системою з багатофункціональної РЛС "Сирано" II і оптичним прицілом. Маються устаткування РЭБ, автопілот SFENA, можлива підвіска контейнера з фотокамерами ОМІ А. Установлена импульсно-доплеровская РЛС АRСАNА, призначена для коректування навігаційної системи і картографування.

"Міраж" IVА збройний ядерною бомбою АN-22. Літак " Міраж" IVР є носієм ракети АSМР класу "повітря-поверхня" середньої дальності з термоядерною бойовою частиною потужністю 300 кт.

Озброєння. Озброєння літака стратегічної авіації складають ядерні і звичайні бомби й УР класу "повітря-земля", тактико-технічні дані яких показані в таблиці 2.

Соседние файлы в папке Лайша военка