Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичне заняття.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
4.24 Mб
Скачать

2. Спеціальні вимоги

    1. Обов'язки студентів до початку виконання робіт

      1. До початку виконання лабораторних робіт студенти повинні засвоїти вивчений матеріал по даній темі, знати назву практичного заняття, її мету, які застосовуються установки й устаткування, суворо дотримуватися методичних вказівок, де коротко викладені запобіжні заходи від нещасних випадків.

      2. Перед початком виконання лабораторних робіт студенти зобов'язані уважно ознайомитися з технічними і методичними рекомендаціями до проведення даної роботи.

      3. Підготувати необхідне устаткування, прилади.

      4. Візуально оглянути робоче місце і при виявленні несправності доповісти викладачу (завідуючому лабораторією) про виявлені недоліки.

      5. Приступати до роботи тільки з дозволу викладача (завідуючого лабораторією)

    1. Обов'язки студентів у процесі виконання практичних занять.

      1. Студенти зобов'язані виконувати лабораторних робіт відповідно до вимог методичних вказівок.

      2. У методичних розробках зазначена послідовність проведення практичного заняття, що забезпечує безпеку праці в процесі виконання цієї роботи. Невиконання вимог методичних вказівок і інструкцій по техніці безпеки може привести до травматизму, а також до виходу з ладу електроустаткування, приладів, комп’ютерів.

      3. Викладач (завідуючий лабораторією), дає дозвіл на підключення електроустаткування на робочих місцях.

      4. При виконанні лабораторних робіт усі включення та відключення комп’ютерів проводяться під керівництвом викладача (завідуючого лабораторією).

      5. Під час виконання лабораторних робіт треба пам'ятати, що електричний струм, який протікає крізь організм людини силою до 0,01А, небезпечний для життєдіяльності, тому при включених джерелах живлення не можна доторкатися до струмоведучих частин, провідників які знаходяться під напругою.

      6. При виникненні пожежі необхідно відключити загальне живлення і локалізувати вогнище пожежі з порошкового вогнегасника, а при виявленні короткого замикання доповісти викладачу (завідуючому лабораторією).

      7. При аварійному відключенні систем захисту від перевантаження по струму або напрузі, виключити все електроустаткування за робочим місцем, доповісти викладачу (завідуючому лабораторією).

      8. Під час виконання лабораторних робіт переміщення по лабораторії можуть робитися тільки з дозволу викладача (завідуючого лабораторією).

    1. Обов'язки студентів при аварійних ситуаціях

      1. У випадку поразки електричним струмом необхідно швидко відключити загальне живлення, відтягнути постраждалого від електромережі та викликати швидку допомогу. Якщо дихання відсутнє, почати проводити штучне дихання до прибуття лікаря. В разі неможливості відключення загального живлення негайно звільнити потерпілого від джерела напруги за допомогою предметів , які не проводять електричний струму і надати потерпілому першу допомогу до прибуття лікаря.

      2. Кожен студент зобов'язаний знати і суворо дотримуватись правил пожежної безпеки. При виникненні екстремальної ситуації (загорання електропроводки, електроустаткування) необхідно відключити джерело живлення і доповісти викладачу (завідуючому лабораторією). А у випадку виникнення пожежі прийняти всі міри для її ліквідації, використовуючи засоби пожежогасіння, повідомити в пожежну охорону по телефону 3-01.

    1. Обов'язки студентів після закінчення робіт.

      1. Після закінчення роботи, із дозволу викладача (завідуючого лабораторією), устаткування відключаються від джерел живлення за допомогою вимикачів на передній панелі приладів (виконав необхідну послідовність по завершенню роботи с комп’ютером). А по закінченні занять загальне живлення в лабораторії вимикається завідуючим лабораторією.

2.4.2 Після закінчення робіт студенти повинні привести робоче місце в порядок, здати інструменти, інструкції, методичні вказівки і повний звіт про виконану роботу викладачу (завідуючому лабораторією). Про всі виявлені недоліки негайно повідомляти викладачу (завідуючому лабораторією).