Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otveti_na_GOS_s_25_po_50.docx
Скачиваний:
95
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
362.6 Кб
Скачать

Екзаменаційний білет № 41

ПИТАННЯ (ЗАВДАННЯ):

  1. Базові навички ведення консультативного інтерв`ю.

  2. Розкрийте зміст поняття “мала група”. За якими параметрами характеризується мала група у соціальній психології?

  3. Емоційна стійкість та методики їх вимірювання.

1.Базові навички ведення консультативного інтерв`ю.

Інтерв'ю — це запрошення про щось розповісти, засіб збиран­ня інформації чи уточнення досвіду клієнта. З цією метою консуль­тант використовує різні запитання: відкриті, закриті, короткі, прямі, непрямі.

Відкрите запитання. Це запитання, на котре не існує єдино пра­вильної відповіді або на яке зазвичай неможливо дати однозначну відповідь.

Закрите питання. Це запитання, на яке відповідають однознач­но —"так"/"ні".

Коротке запитання — це спосіб шляхом найменших затрат впли­нути на виклад клієнтом історії, змінити напрямок розмови чи звер­нутися по уточнення чи прояснення ситуації. Репліки типу: "І що?", "З якою метою?", "Що ще?" тощо легко вплітаються у розповідь клієнта, направляючи її плин.

Прямі запитання. Це запитання, орієнтовані на прояснення суті тієї чи іншої з обговорюваних тем.

Непрямі запитання. Це запитання, що дозволяють оцінити, визна­чити подію чи стан клієнта шляхом одержання детальної інформації про різні аспекти, притому суть цих запитань залишається незрозумі­лою.

Запитання й культурні особливості. Стиль швидкого розпитуван­ня, притаманний нашій культурі, в незахідних групах сприймається менш прихильно. Якщо ви працюєте з членом певної культурної гру­пи, що відрізняється від вашої, зважайте на те, що надмірне викори­стання запитань іноді спричинює недовіру до консультанта.

2.Розкрийте зміст поняття “мала група”. За якими параметрами характеризується мала група у соціальній психології?

Мала група – малочисельна за складом група, члени якої об’єднані спільною соціальною діяльністю та взаємними контактами.

Групи виділяють за такими параметрами як:кількість осіб,структура,групові процеси.

Наявність величезної кількості малих груп у суспільстві і передбачає необхідність їх класифікації. Американські соціальні психологи пропонують розподіляти малі групи за такою схемою:

- первинні та вторинні;

- формальні і неформальні;

- групи членства і референтні групи.

первинні групи, такі групи, як сім’я, група друзів, група найближчих сусідів.

Вторинними групами у даній класифікації є ті, ще відсутні безпосередні контакти, а для спілкування між членами використовуються різноманітні “посередники”, наприклад засоби зв’язку.

Формальна група відрізняється від інших тим, що у ній чітко запрограмовані всі позиції її членів, вони підпорядковані груповим нормам. Прикладом такої групи може бути спільність, утворена в умовах будь-якої конкретної діяльності: виробнича бригада, студентська група, спортивна команда і т. ін.

В складі формальних груп можуть бути ще й “неформальні групи” які формуються і виникають стихійно; в них відсутні структура “влади”, система взаємовідносин по вертикалі і т. ін. Наприклад, в складі студентської групи можуть утворюватися дрібні угрупування, які складаються з близьких друзів, любителів музики, болільників спорту та ін.

Грýпа реферéнтна — реальна або умовна соціальна спільність, з якоюіндивідспіввідносить себе як з еталоном і нанорми, думки, цінності і оцінки якої він орієнтується в своїйповедінціісамооцінці.

Група членства - це група, членом якої особа є, але норми її може й не приймати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]