Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2).doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
181.25 Кб
Скачать

Елементи звіту про прибутки і збитки

Елементами, які безпосередньо пов'язані з оцінкою діяльності в звіті про прибутки і збитки, є доходи і витрати.

Дохід - це збільшення економічних вигод підприємства за звітний період у вигляді надходження або збільшення корисності активів, або зменшення його зобов'язань, внаслідок чого збільшується власний капітал, за винятком збільшення, пов'язаного з внесками учасників. Дохід може бути результатом поставки або виробництва товарів, надання послуг та інших видів діяльності підприємства. Визначення доходу включає дохід від звичайної діяльності і прибуток від інших операцій. Доходи від звичайної діяльності виникають під час звичайної діяльності і мають різну назву, у тому числі: продаж, гонорари, відсотки, дивіденди, роялті та орендна плата.

Витрати - це зменшення економічних вигод підприємства за звітний період у вигляді відтоків чи амортизації активів або виникнення зобов'язань, в результаті чого зменшується власний капітал, за винятком зменшення, пов'язаного з виплатами учасникам. Витрати можуть бути результатом поставки або виробництва товарів, надання послуг або здійснення інших видів діяльності підприємства.

Визначення витрат включає збитки і витрати, які виникають в ході звичайної діяльності підприємства. Збитки означають зменшення економічних вигод, що за своєю суттю не відрізняється від інших витрат. Таким чином, вони не розглядаються як окремий елемент фінансової звітності.

Прибуток - це збільшення власного капіталу в результаті фінансово-господарської діяльності, крім внесків власників у капітал.

Збитки - це зменшення власного капіталу в результаті фінансово-господарської діяльності, крім вилучень частки власників з капіталу.

Два способи подання звіту про прибутки і збитки

МСБО 1 допускає два підходу при аналізі доходів і витрат:

  • за елементами витрат

  • за функціями витрат (собівартість продажів)

Метод характеру витрат

Витрати об'єднуються у звіті про прибутки і збитки відповідно до їх характером (наприклад, амортизація, закупівлі матеріалів, транспортні витрати, заробітна плата та ін.), І не перерозподіляються між різними функціональними напрямками всередині компанії. Цей метод легко застосовний у багатьох невеликих компаніях, де не потрібно розподілу операційних витрат відповідно до функціональної класифікації. Приклад класифікації за допомогою методу характеру витрат виглядає наступним чином:

Дохід від реализации.............................................................................................. 100,000

Інший операційний дохід ............................................... ..................................... .1,000

Зміни в запасах готової продукції та НЗВ ........................................................... (500)

Використане сировину і матеріали ...................................................................... ( 30,000)

Заробітня плата................................................ ...................................................... (40,000)

Витрати на амортизацію ............................................... ....................................... (10,000)

Інші витрати ........................................................................................................... (900)

Всього витрат…...................................................................................................... (80,400)

Прибуток................................................................................................................... 20,600

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]