Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2).doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
181.25 Кб
Скачать
    1. Обліковий цикл

      1. Етапи облікового циклу

Послідовність етапів облікового процесу від аналізу господарських операцій до складання фінансової звітності і закриття рахунків називається обліковим циклом.

Обліковий цикл складається з наступних етапів:

1. Аналіз операцій на основі первинних документів

2. Реєстрація операцій в Головному журналі

3. Перенесення проводок в Головну книгу

4. Коригування (трансформація) рахунків в кінці звітного періоду за допомогою складання трансформаційної таблиці

5. Закриття рахунків в кінці звітного періоду.

6. Складання фінансової звітності на основі трансформаційної таблиці.

Для складання фінансової звітності бухгалтер повинен відібрати дані, що відносяться до поточного звітного періоду. Це зажадає проведення розрахунків, аналізу, підготовки проектів документів. Всі вони називаються робочими документами.

Якщо в Головному журналі або Головній книзі виявлена ​​помилка, вона повинна бути виправлена. Виправлення помилок здійснюється за допомогою виправних проводок.

Коригувальні проводки - це журнальні проводки, які виробляються для того, щоб скорегувати частину або всю зроблену раніше частково або повністю некоректну журнальну проводку. Зазвичай для виправлення помилки закреслюють помилковий запис і вносять правильну (метод «сторно» або «червоного сторно»). Кожна коригувальна проводка повинна супроводжуватися повним поясненням.

Трансформаційні (коригуючі) проводки - це засіб ведення обліку за методом нарахування і, таким чином, вони дозволяють фінансової звітності за різні періоди бути порівнянною і доречною для потреб користувачів. Незважаючи на те, що трансформаційні проводки часто вимагають оцінок, ці оцінки повинні грунтуватися на інформації, яку можна перевірити.

      1. Трансформаційна таблиця

Після реєстрації трансформаційних записів в Головному журналі і занесенні їх у Головну книгу, складається трансформований (відкоригований) пробний баланс (пробний баланс, підготовлений після всіх трансформаційних проводок), що дозволяє легко скласти фінансову звітність. Зазвичай для внесення трансформаційних записів і складання звітності бухгалтерів використовують трансформаційну таблицю. Використання трансформаційної таблиці зменшує ймовірність того, що буде пропущена трансформаційна запис, допомагає перевірити точність арифметичних підрахунків на рахунках, і полегшує складання фінансової звітності.

Зазвичай трансформаційна таблиця має одну графу для назв рахунків та / або їх номерів і, крім того, ще десять граф з відповідними назвами, як показано в таблиці в прикладі. В адресній частині трансформаційної таблиці вказуються: (1) назва підприємства; (2) заголовок «Трансформаційна таблиця»; (3) період, за який складається таблиця.

Процедура складання трансформаційної таблиці складається з шести етапів:

1. Вводяться сальдо рахунків у колонки пробного балансу і підраховуються підсумки

2. Записуються трансформаційні (коригуючі) проводки і підраховуються підсумки.

3. Записуються трансформовані сальдо рахунків у колонки трансформованого (відкоригованого) пробного балансу і підраховуються підсумки.

4. Переносяться сальдо трансформованого пробного балансу в колонки звіту про прибутки і збитки та бухгалтерського балансу.

5. Підраховуються підсумки у колонках звіту про прибутки і збитки та бухгалтерського балансу.

6. Чистий прибуток або збиток переноситься з колонок звіту про прибутки та збитки в колонки бухгалтерського балансу.

Після того, як зроблені всі трансформаційні проводки, необхідно зробити закривають проводки.

Закриваючі проводки переслідують дві мети:

  • Створюють основу для наступного звітного періоду за допомогою закриття рахунків доходів і витрат. Ця операція необхідна, оскільки звіт про прибутки та збитки відображає чистий прибуток, витрати і доходи за строго певний звітний період (цикл). Тому тимчасові рахунку (доходів і витрат, вилученого капіталу) повинні бути закриті і їх сальдо списані в кінці звітного періоду для того, щоб на початку наступного періоду сальдо на цих рахунках було нульовим.

  • Необхідність підрахувати доходи і витрати за період.

Закриваючі проводки проводяться в 4 етапи:

1. Доходи переносяться на рахунок «Підсумкова прибуток».

2. Витрати переносяться на рахунок «Підсумкова прибуток».

3. Сальдо рахунку «Підсумковий прибуток» переноситься на рахунок власного капіталу «Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)».

4. Сальдо рахунку «Вилучення» переноситься на рахунок капіталу.

Тимчасові або номінальні рахунки відкриваються на кожний звітний період з нульовим сальдо, накопичують протягом звітного періоду суми (обороти), а потім за допомогою закривають проводок повертаються до нульового сальдо.

Так як при рознесенні трансформаційних і закриваючих проводок по рахунках Головної книги можливі помилки, необхідно ще раз перевірити наявність нульового сальдо у всіх тимчасових рахунків і рівності підсумків по дебету і кредиту. Така перевірка проводиться шляхом складання пробного балансу після закриття рахунків. У ньому повинні відображатися тільки постійні рахунки, так як всі тимчасові повинні бути закриті.

Реверсивна (зворотна) проводка - запис в Головному журналі, яка проводиться в перший день нового звітного періоду і є проводкою, зворотної трансформаційної проводці попереднього періоду. Реверсивні проводки застосовуються не до всіх трансформаційним проводках. Стосовно до обліковій системі, розглянутої на наших заняттях, реверсивні проводки застосовуються тільки до трансформації нарахувань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]