Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursova_po_fin_obliku - копия.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
429.57 Кб
Скачать

Список використаної літератури

1. Бухгалтерський облік в Україні. Навчальний посібник/За ред. Р.Я.Хом’яка. – 2 – ге вид., доповнене і перер. – Львів: Національний університет «Львівська політехніка», «Інтелект - Захід», 2013. – 820с.

2. Должанський М.І., ДолжанськийА.М. бухгалтерський облік в Україні з використанням Положень(стандартів) бухгалтерського обліку: Навч.пос. – Львів: Львівський банківський інститут НБУ, 2003. – 494с.

3. Мазаракі А.А. та ін. Економіка торговельного підприємства. Підручник для вузів.(Під ред. проф. Н.М.Ушакової) – К. «Хрещатик»,1999. – 800с

4. Пушкар М.С. Фінансовий облік: Підручник. – Тернопіль: Карт – бланш, 2002. – 628с.

5. Журнал. Бізнес № 47(410)/20листопада 2000 року/Бухгалтерія.

6. Закон України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні” від 16.07.99 р. № 996- XIV (зі змінами і доповненнями).

7. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності”, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 року № 87.

8. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 “Баланс”, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 року №87.

9. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 “Звіт про фінансові результати”, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 року № 87.

10. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15 “Дохід”, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 29 листопада 1999 року № 290.

11. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 16 “Витрати”, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 1999 року № 318.

12. Національні стандарти бухгалтерського обліку в Україні Львів "Інтелект - Захід", за редакцією Хом'яка Р. Л.

13. Інструкція про застосування Плану рахунків. Затверджено наказом Міністерства фінансів України за № 291 від 30. 11. 99 року.

14. Регістри бухгалтерського обліку Затверджено наказом Міністерства фінансів України за № 356 від 29. 12. 2000 року.

15. Бутинець Ф. Ф. "Бухгалтерський фінансовий облік" Житомир: ПП "Рута". 2001. – 480с.

16. Мельничук М.М. Поточні витрати торговельного підприємства. Резерви їх економії. – К., 1995. – 360с.

17. Договір про створення товариства з обмеженою відповідальністю “Фенікс”

18. Статут товариства з обмеженою відповідальністю “Фенікс”.

19. Облікова політика товариства з обмеженою відповідальністю “Фенікс”.

20. Звіт про фінансові результати товариства з обмеженою відповідальністю “Фенікс”

Додаток 1

ТОВ “Фенікс”

Наказ №1 від 03.01.2000р. м. Івано-Франківськ

Про організацію бухгалтерського

обліку та облікову політику в 2000 році

Згідно із Законом України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні” та затвердженими положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку необхідно забезпечити на підприємстві єдині (постійні) принципи, методи та процедури при відображенні поточних операцій в обліку та складанні фінансової звітності.

Для забезпечення належного ведення бухгалтерського обліку на підприємстві з урахуванням особливостей діяльності та технології оброблення облікових даних

НАКАЗУЮ ЗАТВЕРДИТИ НАСТУПНІ ПОЛОЖЕННЯ:

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Дата державної реєстрації і № Свідоцтва, ідентифікаційний код - 17 жовтня 1997 р.,код 25070060

Дата реєстрації і № Свідоцтва платника ПДВ - 25 жовтня 1997р., 25459652

Форма власності підприємства- колективна

Форма фінансування – госпрозрахунок.

Основний вид господарської діяльності – оптова торгівля.

ІІ. ОРГАНІЗАЦІЯ БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ

2.1. Ведення бухгалтерського обліку на підприємстві покласти на бухгалтерську службу підприємства на чолі з головним бухгалтером Ткаченко Т.В. Відповідальність працівників бухгалтерської служби за ведення бухгалтерського обліку регулюється посадовими інструкціями.

2. 2 Головному бухгалтеру ТзОВ “Фенікс” Ткаченко Т.В.:

- здійснювати ведення бухгалтерського обліку згідно з принципами та методами, передбаченими положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

- забезпечити безперервність відображення операцій та достовірну оцінку активів, зобов'язань, капіталу в бухгалтерському обліку, застосовуючи журнально-ордерну форму обліку.

2.3. Встановити межу істотності в розмірі 0.1 тис. грн.

2.4. Організувати аналітичний облік руху товарно-матеріальних цінностей: –

у бухгалтерії – у відомостях обліку залишків матеріалів у кількісно-сумовому виразі; –

на складах – у картках складського обліку в кількісному виразі.

2.5. Одиницею запасів для цілей бухгалтерського обліку вважати вид запасів.

Оцінку запасів (матеріалів, сировини (палива), комплектуючих виробів і напівфабрикатів) при відпуску у виробництво чи іншому вибутті здійснювати за методом середньозваженої собівартості.

Оцінку запасів (купованих товарів для роздрібної торгівлі) здійснювати за цінами продажу.

2.6. Застосовувати норми та методи нарахування амортизації основних засобів, передбачені податковим законодавством.

2.7. Відносити до малоцінних необоротних активів відповідно до пункту 5.1. П(С) БО 7 активи з терміном корисного використання більше одного року та вартістю до 1000 грн. Амортизацію по таких активах нараховувати в першому місяці використання об'єктів у розмірі 100 відсотків їх вартості.

2.8. Термін використання нематеріальних активів визначати щодо кожного об'єкта окремо в момент зарахування його на баланс виходячи з: –

терміну корисного використання подібних активів; –

передбачуваного морального зносу; –

правових чи інших подібних обмежень стосовно термінів його використання та інших факторів.

Амортизацію нематеріальних активів здійснювати прямолінійним методом.

2.9. Оцінку ступеня завершеності операції з надання послуг здійснювати шляхом вивчення виконаної роботи; при цьому в бухгалтерському обліку доходи відображати у звітному періоді підписання акта наданих послуг.

2.10. Сформувати резерв сумнівних боргів на підставі класифікації дебіторської заборгованості; для цього встановити коефіцієнт сумнівності щодо простроченої дебіторської заборгованості терміном: –

від 1 до 30 днів – 5 %; –

від 30 до 60 днів – 20 %; –

від 60 до 90 днів – 60 %; –

понад 90 днів – 80 %.

Величину резерву сумнівних боргів визначати як суму добутків поточної дебіторської заборгованості за продукцію, товари, роботи, послуги відповідної групи на коефіцієнт сумнівності.

2.11. Встановити попередільний метод обліку витрат на виробництво та калькулювання фактичної собівартості продукції.

2.12. Резервування коштів на забезпечення оплати відпусток, додаткове пенсійне забезпечення, забезпечення гарантійних зобов'язань, інших витрат і платежів не провадити.

2.13. Для узагальнення інформації про витрати підприємства за елементами застосовувати бухгалтерські рахунки класу 9 плану рахунків.

2.14. Затвердити систему оплати праці: –

за штатним розкладом – для інженерно-технічних працівників та службовців; –

за відрядними розцінками – для робітників основного та допоміжного виробництва.

Включити до системи оплати праці перелік витрат на виплату основної та додаткової заробітної плати й інших видів заохочень і виплат, виходячи з тарифних ставок, у вигляді премій, заохочень, витрати на виплату авторських винагород і виплат за виконання робіт (послуг) згідно з договорами цивільно-правового характеру, будь-які інші виплати у грошовій або натуральній формі, які можуть бути встановлені за домовленістю сторін.

ІІІ. ОРГАНІЗАЦІЯ ПОДАТКОВОГО ОБЛІКУ

3. Вести податковий облік згідно із законодавством України:

3.1встановити порядок нагромадження даних про валові витрати і валові доходи для цілей оподаткування на основі первинних облікових документів, що фіксують здійснення господарських операцій на окремих нагромаджувальних картках із наступним використанням цих даних для упорядкування податкової звітності;

3.2 призначити відповідальними за виписку податкових накладних по ПДВ і ведення Книг обліку придбання і продажу товарів (робіт, послуг) бухгалтера Романів О.Р.

3.3 розрахунок приросту (зменшення) балансової вартості покупних товарів (крім активів, які підлягають амортизації, цінних паперів і деривативів), матеріалів, сировини, комплектуючих виробів і напівфабрикатів на складах, у незавершеному виробництві і залишках готової продукції (п, 5,9 Закону “Про оподаткування прибутків підприємств”) здійснювати щоквартально;

3.4 перерахунок балансової вартості іноземної валюти і заборгованості в іноземній валюті, що знаходяться на обліку на кінець періоду, здійснювати щоквартально.

ІУ. ОРГАНІЗАЦІЙНІ ПИТАННЯ

4.1. У відповідності до п.3 ст.8 Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16 липня 1999 року № 996-ХІУ покласти відповідальність на директора ТзОВ “Фенікс” Близнюк Н.П.

4.2. У відповідності до п.7 ст.8 Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16 липня 1999 року № 996-ХІУ покласти відповідальність на головного бухгалтера ТзОВ “Фенікс” Ткаченко Т.В.

4.3. Для проведення інвентаризаційної роботи на підприємстві створити постійно діючу інвентаризаційну комісію в складі:

Голова комісії – директор Близнюк Н.П.

Заст. Голови комісії – головний бухгалтер Ткаченко Т.В.

Члени комісії: бухгалтер Романів О.Р.

експерт з маркетингу ЛесівО.М.

комірник Баканова Н.В.

Інвентаризацію розрахунків провести станом на 01.11.2000 року, основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, цінних паперів та грошових документів станом на 01.12.2000 р.

4.4. Затвердити відповідальність за якість і своєчасність упорядкування й надання звітності:

- фінансової головний бухгалтер Ткаченко Т.В.

- статистичної головний бухгалтер Ткаченко Т.В.

- податкової головний бухгалтер Ткаченко Т.В.

4.5. Покласти обов’язки з ведення управлінського обліку на головного бухгалтера.

4.6. Призначити відповідальних:

за видачу дозволу на реалізацію продукції майна і цінностей ТзОВ “Фенікс” комерційного директора Ткача В.В.;

за видачу доручень на одержання ТМЦ – бухгалтера Романів О.Р.;

за облік і збереження бланків суворої звітності – головного бухгалтера Ткаченко Т.В.

за здійснення виробничого контролю – комерційного директора Ткача В.В..

4.7. Призначити матеріально-відповідальних осіб:

за грошові цінності – касира Федорович Г.С.

за товарні цінності – комірника Баканову Н. В.

4.8. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою

Директор Близнюк Н.П.

Додаток 3

Зареєстровано в Міністерстві юстиції

України від 31 грудня 1999 р. N 318

Зареєстровано в Міністерстві юстиції

України 19 січня 2000 р. за N 27/4248

(Із змінам і доповненнями, внесеними згідно з наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2000р. №131)

Загальні положення

1. Це Положення (стандарт) визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про витрати підприємства та її розкриття в фінансовій звітності.

2. Норми цього Положення (стандарту) застосовуються підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами (далі — підприємства) незалежно від форм власності (крім банків і бюджетних установ).

3. Положення (стандарт) 16 застосовується до обліку витрат за будівельними контрактами з урахуванням особливостей їх визнання і складу, установлених Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 18 "Довгострокові контракти".

4. Терміни, що наведені в положеннях (стандартах) бухгалтерського обліку, мають таке значення:

Елемент витрат — сукупність економічно однорідних витрат.

Непрямі витрати — витрати, що не можуть бути віднесені безпосередньо до конкретного об'єкта витрат економічно доцільним шляхом.

Нормальна потужність — очікуваний середній обсяг діяльності, що може бути досягнутий за умов звичайної діяльності підприємства протягом кількох років або операційних циклів з урахуванням запланованого обслуговування виробництва.

Об'єкт витрат — продукція, роботи, послуги або вид діяльності підприємства, які потребують визначення пов'язаних з їх виробництвом (виконанням) витрат.

Визнання витрат

5. Витрати відображаються в бухгалтерському обліку одночасно зі зменшенням активів або збільшенням зобов'язань.

6. Витратами звітного періоду визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов'язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені.

7. Витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені.

Витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

8. Якщо актив забезпечує одержання економічних вигод протягом кількох звітних періодів, то витрати визнаються шляхом систематичного розподілу його вартості (наприклад, у вигляді амортизації) між відповідними звітними періодами.

9. Не визнаються витратами й не включаються до звіту про фінансові результати:

9.1. Платежі за договорами комісії, агентськими угодами та іншими аналогічними договорами на користь комітента, принципала тощо.

9.2. Попередня (авансова) оплата запасів, робіт, послуг.

9.3. Погашення одержаних позик.

9.4. Інші зменшення активів або збільшення зобов'язань, що не відповідають ознакам, наведеним у пункті 6 цього Положення (стандарту).

9.5. Витрати, які відображаються зменшенням власного капіталу відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

Склад витрат

10. Собівартість реалізованих товарів визначається за Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 9 "Запаси".

11. Собівартість реалізованої продукції (робіт, послуг) складається з виробничої собівартості продукції (робіт, послуг), яка була реалізована протягом звітного періоду, нерозподілених постійних загальновиробничих витрат та наднормативних виробничих витрат.

До виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) включаються:*

прямі матеріальні витрати;*

прямі витрати на оплату праці;*

інші прямі витрати;*

загально-виробничі витрати.

Перелік і склад статей калькулювання виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) установлюються підприємством.

12. До складу прямих матеріальних витрат включається вартість сировини та основних матеріалів, що утворюють основу вироблюваної продукції, купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів, допоміжних та інших матеріалів, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об'єкта витрат.

13. До складу прямих витрат на оплату праці включаються заробітна плата та інші виплати робітникам, зайнятим у виробництві продукції, виконанні робіт або наданні послуг, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об'єкта витрат.

14. До складу інших прямих витрат включаються всі інші виробничі витрати, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об'єкта витрат, зокрема відрахування на соціальні заходи, плата за оренду земельних і майнових паїв, амортизація, витрати від браку, які становлять вартість остаточно забракованої продукції (виробів, напівфабрикатів), та витрати на виправлення браку за вирахуванням: остаточно забракованої продукції за справедливою вартістю; суми, що відшкодовується працівниками, які допустили брак; суми, що одержана від постачальників за неякісні матеріали і комплектуючі вироби тощо.

15. До складу загальновиробничих витрат включаються:

15.1. Витрати на управління виробництвом (оплата праці апарату управління цехами, дільницями тощо; відрахування на соціальні заходи й медичне страхування апарату управління цехами, дільницями; витрати на оплату службових відряджень персоналу цехів, дільниць тощо).

15.2. Амортизація основних засобів загальновиробничого (цехового, дільничого, лінійного) призначення.

15.3. Амортизація нематеріальних активів загальновиробничого (цехового, дільничого, лінійного) призначення.

15.4. Витрати на утримання, експлуатацію та ремонт, страхування, операційну оренду основних засобів, інших необоротних активів загальновиробничого призначення.

15.5. Витрати на вдосконалення технології й організації виробництва (оплата праці та відрахування на соціальні заходи працівників, зайнятих удосконаленням технології й організації виробництва, поліпшенням якості продукції, підвищенням її надійності, довговічності, інших експлуатаційних характеристик у виробничому процесі; витрати матеріалів, купівельних комплектуючих виробів і напівфабрикатів, оплата послуг сторонніх організацій тощо).

15.6. Витрати на опалення, освітлення, водопостачання, водовідведення та інше утримання виробничих приміщень.

15.7. Витрати на обслуговування виробничого процесу (оплата праці загальновиробничого персоналу; відрахування на соціальні заходи, медичне страхування робітників та апарату управління виробництвом; витрати на здійснення технологічного контролю за виробничими процесами та якістю продукції, робіт, послуг).

15.8. Витрати на охорону праці, техніку безпеки і охорону навколишнього природного середовища.

15.9. Інші витрати (внутрішньозаводське переміщення матеріалів, деталей, напівфабрикатів, інструментів зі складів до цехів і готової продукції на склади; нестачі незавершеного виробництва; нестачі і втрати від псування матеріальних цінностей у цехах; оплата простоїв тощо).

16. Загальновиробничі витрати поділяються на постійні і змінні.

До змінних загальновиробничих витрат належать витрати на обслуговування і управління виробництвом (цехів, дільниць), що змінюються прямо (або майже прямо) пропорційно до зміни

20. До інших операційних витрат включаються:*

витрати на дослідження та розробки відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 8 "Нематеріальні активи";*

собівартість реалізованої іноземної валюти, яка для цілей бухгалтерського обліку визначається шляхом перерахунку іноземної валюти в грошову одиницю є еквівалентом, виражена в грошовій одиниці України за курсом Національного банку України на дату продажу іноземної валюти, плюс витрати, пов'язані з продажем іноземної валюти;*

собівартість реалізованих виробничих запасів, яка для цілей бухгалтерського обліку складається з їх облікової вартості та витрат, пов'язаних з їх реалізацією;*

сума безнадійної дебіторської заборгованості та відрахування до резерву сумнівних боргів;*

втрати від операційної курсової різниці (тобто від зміни курсу валюти за операціями, активами і зобов'язаннями, що пов'язані з операційною діяльністю підприємства);*

втрати від знецінення запасів;*

нестачі й втрати від псування цінностей;*

визнані штрафи, пеня, неустойка;*

витрати на утримання об'єктів соціально-культурного призначення;*

інші витрати операційної діяльності.

21. Витрати операційної діяльності групуються за такими економічними елементами:*

матеріальні затрати;*

витрати на оплату праці;*

відрахування на соціальні заходи;*

амортизація;*

інші операційні витрати.

22. До складу елемента "Матеріальні затрати" включається вартість витрачених у виробництві (крім продукту власного виробництва):*

сировини й основних матеріалів;*

купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів;*

палива й енергії;*

будівельних матеріалів;*

запасних частин;*

тари й тарних матеріалів;*

допоміжних та інших матеріалів.

23. До складу елемента "Витрати на оплату праці" включаються заробітна плата за окладами й тарифами, премії та заохочення, матеріальна допомога, компенсаційні виплати, оплата відпусток та іншого невідпрацьованого часу, інші витрати на оплату праці.

24. До складу елемента "Відрахування на соціальні заходи" включаються: відрахування на пенсійне забезпечення, відрахування на соціальне страхування, страхові внески на випадок безробіття, відрахування на індивідуальне страхування персоналу підприємства, відрахування на інші соціальні заходи.

25. До складу елемента "Амортизація" включається сума нарахованої амортизації основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних матеріальних активів.

26. До складу елемента "Інші операційні витрати" включаються витрати операційної діяльності, які не увійшли до складу елементів, наведених в пп. 22 - 25 цього Положення (стандарту), зокрема витрати на відрядження, на послуги зв'язку, плата за розрахунково-касове обслуговування тощо.

27. До фінансових витрат відносяться витрати на проценти (за користування кредитами отриманими, за облігаціями випущеними, за фінансовою орендою тощо) та інші витрати підприємства, пов'язані із залученням позикового капіталу.

28. Втрати від участі в капіталі є збитками від інвестицій в асоційовані, дочірні або спільні підприємства, які обліковуються методом участі в капіталі. Приклад розрахунку втрат від участі в капіталі наведено в додатку 2 до цього Положення (стандарту).

29. До складу інших витрат включаються витрати, які виникають під час звичайної діяльності (крім фінансових витрат), але не пов'язані безпосередньо з виробництвом та/або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг). До таких витрат належать:*

собівартість реалізованих фінансових інвестицій (балансова вартість та витрати, пов'язані з реалізацією фінансових інвестицій);*

собівартість реалізованих необоротних активів (залишкова вартість та витрати, пов'язані з реалізацією необоротних активів);*

собівартість реалізованих майнових комплексів;*

втрати від неопераційних курсових різниць;*

сума уцінки необоротних активів і фінансових інвестицій;*

витрати на ліквідацію необоротних активів (розбирання, демонтаж тощо);*

залишкова вартість ліквідованих (списаних) необоротних активів;*

інші витрати звичайної діяльності.

30. Податки на прибуток визнаються витратами згідно з Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 17 "Податок на прибуток".

31. Надзвичайні витрати включаються до фінансової звітності за вирахуванням суми, на яку зменшується податок на прибуток від діяльності підприємства внаслідок збитків від надзвичайних подій. Приклад розрахунку для включення до фінансової звітності втрат від надзвичайних подій наведено в додатку З до цього Положення (стандарту).

Розкриття інформації про витрати у примітках до фінансової звітності

32. У примітках до фінансової звітності наводиться інформація про:*

склад і суму витрат, відображених у статтях "Інші операційні витрати" та "Інші витрати" Звіту про фінансові результати;*

склад і суму доходів і втрат за кожною надзвичайною подією;*

склад і суму витрат, які не включені до статей витрат Звіту про фінансові результати, а відображені безпосередньо у складі власного капіталу (крім вилучення капіталу та розподілу між власниками).

Начальник Управління методології бухгалтерського обліку В. М. Пархоменко

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]