Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТлаб.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
680.45 Кб
Скачать

5.2. Створення таблиці “товари” у режимі “Конструктор”

Таблиця товарипризначена для збереження відомостей про наявність товарів на складі. Для її створення у вікні бази даних перейти на вкладкуТаблицы”і клацнути по кнопці “Создать”.З'явиться вікно “Новая таблиця”.ВибратиКонструктор”, OK.

Створити структуру таблиці за наведеними у таблиці 7.1 даними.

Таблиця 7.1Структура даних таблиці“ТОВАРИ”

№№ з/п

Ідентифікатор поля

Тип даних

Властивості поля

1

Код товару

Числовий

Індексоване, повтори дозволяються

2

Ціна

Грошовий

Обов'язкове поле

3

Кількість

Числовий

Ціле

Закрити таблицю, дати назву Товари”. Ключове поле не створювати!

Ввести дані у таблицю “ТОВАРИ” за таблицею 7.3Додатка 7.2.

5.3. Встановлення зв’язку між таблицями “Коди товарів” і “товари” за полем Код товару

При встановленні зв'язку між таблицями Коди товаріві“ТОВАРИ” насамперед треба визначити, яка з двох таблиць буде базовою, а яка – зв'язаною. Зв'язок типуОдин-до-багатьох” означає, що одному запису вбазовійтаблиці може відповідати кілька записів узв'язаній. В базовій таблиці поле, за яким встановлюється зв'язок, повинно бутиключовимабоіндексованим без повторів.

У зв'язаній таблиці поле зв'язку повинно мати такий самий тип даних і довжину даних. Виняток складає поле типу Счетчик”, яке можна зв'язувати з полем типуДлинное целое”. Назви полів зв'язку можуть бути різними. Поле зв'язаної таблиці називається полемзовнішньогоключа.

5.4. Забезпечення цілісності даних для таблиць “Коди товарів” і “товари”

У таблицю “ТОВАРИ” спробувати ввести запис з кодом товару 11 (в базовій таблиці“КОДИ ТОВАРІВ”такого коду немає). Accessпопередить, що умови цілісності даних не дозволяють ввести запис, і закриє таблицю без нового запису.

З таблиці “КОДИ ТОВАРІВ”спробувати вилучити будь-який запис. Accessпопередить, що умови цілісності даних не дозволяють вилучити запис, і закриє таблицю без вилучення запису.

Для редагування зв'язків відкрити схему даних, виділити лінію зв'язку, двічі клацнути лівою клавішею миші по лінії зв'язку, відкриється вікно зв'язків. Встановити прапорці Каскадное обновление связанных полей”і“Каскадное удаление связанных полей”,ОК. Закрити вікно схеми даних.

З таблиці “КОДИ ТОВАРІВ”спробувати вилучити будь-який запис. Accessпопередить, що діють умови цілісності даних, тому в зв'язаних таблицях будуть вилучені всі записи з відповідним значенням у зв'язаному полі.і клацнути по кнопці ОК –відбудеться вилучення запису. Відкрити таблицю“ТОВАРИ” і переконатися, що з неї вилучено запис.

5.5. Створення таблиці “Замовлення” у режимі “Macтep таблиц”

У таблиці Замовленнябудуть знаходитись дані про замовлені товари. В одному замовленні може бути кілька назв товарів.

У вікні бази даних перейти на вкладку Таблицы”, клацнути по кнопці Создать”, виділити Мастер таблиц”,ОК. У вікні, яке відкриється, майстер запропонує список зразків таблиць Образцы таблиц”. Встановити перемикач Деловое применение”, вибрати таблицю Заказы”. У спискуОбразцы полей”будуть перелічені поля вибраної таблиці. Виділити поле КодЗаказа”, клацнути по кнопці зі стрілкою. Поле з'явиться у списку Поля новой таблицы”. Клацнути по кнопці зміни назви поляПереименовать поле...”. У вікні, яке відкриється, вилучити стару назву, внести нову назву:Код замовлення, ОК. Аналогічні дії виконати для наступних полів:

КодКлиента” – Код товару;

КодСотрудника” – Код співробітника,

ДатаРазмещения” – Дата замовлення.

У наступному вікні майстра встановити перемикач “Автоматическое определение ключа” і внести ім'я таблиці “Замовлення”.

Майстер нагадає, що в базі даних існують інші таблиці, і запропонує встановити з ними зв'язок. Ніяких дій не робити!

В останньому вікні майстра встановити перемикач “Изменение структури таблицы”.

Відкриється створена таблиця в режимі конструктора. Після поля Код товару вставити поля Сума, Оплачено.

Переглянути властивості полів і при необхідності змінити їх.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]