Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій Юзба В.О..doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.9 Mб
Скачать

Міжнародне регулювання ринку. До організацій, що здійснюють регулювання ринку залізної руди на національному, регіональному чи міжнародному рівнях, належать:

  • Міжнародний інститут залізної руди та сталі – асоціація понад 190 виробників сталі (включаючи 20 найбільших компаній галузі у світі), національних та регіональних організацій, а також дослідницьких інститутів. Інститут є форумом для обговорення стратегічних питань галузі, який сприяє поширенню найкращої практики ведення сталеливарного бізнесу серед учасників;

  • Арабський союз залізної руди та сталі організовує саміти з метою обговорення можливостей поліпшення конкурентних позицій арабських компаній даної галузі на світовому ринку та підвищення продуктивності останньої;

  • Американський інститут залізної руди та сталі є організацією, покликаною стимулювати попит на сталь та підвищувати конкурентоспроможність сталеливарної галузі Північної Америки та її компаній-членів на світовому ринку;

  • Асоціація залізорудних та сталеливарних технологій, утворена у 2004 р. внаслідок злиття Асоціації інженерів у галузі залізної руди і сталі та Товариства із залізної руди і сталі, має на меті підвищення технологічного рівня видобутку, обробки та застосування у виробництві залізної руди і сталі;

  • Об'єднання підприємств сталеливарної галузі Великої Британії є торговою організацією, що сприяє просуванню компаній-членів на міжнародний ринок, а також надає компаніям-членам інформаційні, консультаційні та інші послуги;

  • Організація економічної співпраці та розвитку проводить конференції з метою розгляду питань поточного стану та перспектив розвитку світового ринку залізної руди;

  • ЮНКТАД та Група сировинних матеріалів надають інформацію про кон'юнктуру та тенденції розвитку галузі, щорічно складаючи доповідь про ринок залізної руди.

Прогноз та фактори утворення кон'юнктури ринку. За прогнозами Економічного комітету Міжнародного інституту залізної руди та сталі, до 2010 р. світовий попит на залізну руду зростатиме темпами 4,9 % на рік. В Індії та Китаї відповідні показники становитимуть 7 та 8,4 %. У 2010–2015 рр. темпи приросту світового попиту становитимуть 4,2 %, причому попит на залізну руду з боку Індії зросте до 7,7, а з боку Китаю – знизиться до 6,2 %.

Ситуацію на світовому ринку нафти упродовж 2007–2020 рр. визначатиме дія таких факторів.

  • Зростання життєвих стандартів у країнах світу сприяє збільшенню попиту на залізну руду в цілях виготовлення товарів тривалого вжитку, житлового будівництва тощо.

  • Важке фінансове становище галузі, яке спостерігалося протягом останніх 10 років, призвело до розпродажу активів компаній. Внаслідок цього власність на залізну руду було сконцентровано у трьох компаніях: BHP Billiton, Rio Tinto Zinc та CVRD. Дані компанії наразі контролюють понад 80 % торгівлі залізною рудою, що дає їм можливість встановлювати завищені ціни. Останнє може призвести, з одного боку, до зниження конкурентоспроможності залізної руди порівняно з іншими матеріалами, і, з іншого – до зростання обсягів світової пропозиції залізної руди.

  • На кон'юнктуру світового ринку залізної руди впливають процеси глобалізації, зокрема злиття та поглинання компаній на регіональному та міжнародному рівнях. Особливо швидких темпів набирає вертикальна інтеграція у Росії, Індії та Бразилії.

  • До зменшення ринкової частки залізної руди може призвести конкуренція з іншими матеріалами, такими як алюміній, деревина та пластмаси.

  • Внаслідок підписання Кіотського протоколу компанії, що займаються видобутком та переробкою залізної руди, змушені сплачувати додаткові податки на викид CO2 у повітря, а їхня діяльність підлягає додатковим обмеженням. Відповідне зростання витрат компаній галузі призводить до переміщення виробництв до країн, що розвиваються, де ще не перевищено квоти викиду CO2. Отже, поступово відбувається зміна географії видобутку та переробки залізної руди.

Особливості світового ринку золота. Коли йдеться про основні особливості і параметри ринку золота, зазвичай мається на увазі, по-перше, купівля-продаж готівкового металу у злитковій формі і, по-друге, оптові методи торгівлі цими злитками. Відповідно, особливості торгівлі так званим паперовим золотом аналізуються у межах діяльності золотих бірж.

Особливостями ринку золота є те, що, по-перше, золото використовується фактично всіма державами в ролі страхового і резервного фонду. Державні запаси золота, зосереджені в Центральних банках і резервах МВФ, становлять сьогодні близько 31 тис. т (див. табл. 5.9.1). Значна частина цих запасів може бути виставлена на продаж.

По-друге, ще більші обсяги золота є в населення (ювелірні прикраси, монети тощо). Частина цього золота – принаймні, у виді брухту – також надходить до ринку.

Таблиця