Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовой АХТП.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
280.06 Кб
Скачать

4 Вибір технічного забеспечення системи управління

Процес не відноситься до категорії пожежо- і вибухонебезпечних, тому вибираємо електричні засоби автоматизації.

Для вимірювання маси сировини використовуються: тензометричний датчик Терези AG і AB (SCAIME) і вимірювальний перетворювач CMJ (SCAIME) з вихідним струмовим сигналом 4-20 мА.

Для вимірювання тиску розрядження використовуємо вимірювальні перетворювачі тиску типу Метран-ISOCG з уніфікованим вихідним струмовим сигналом 4-20 мА.

Для вимірювання надлишкового тиску використовуємо вимірювальні перетворювачі тиску типу Метран-ISOCG з уніфікованим вихідним струмовим сигналом 4-20 мА.

Для вимірювання витрати стислого повітря використовуємо звужуючий пристрій - діафрагму типу ДБ. Для вимірювання перепаду тиску використовуємо діфманометр типу Метран-ISOCD з уніфікованим вихідним струмовим сигналом 4-20 мА.

Для вимірювання вологості потоку повітря в приміщенні для розтарювання і зваження застосовуємо аналізатор реєстрації вологості моделі 340 фірми Rosemount Analytical. Модель 340 має точність 5% від повної шкали в діапазонах 0-1, 0-S, 0-10, 0-S0 і 0­100 %. Діапазони вибираються за допомогою перемикача.

Для виміру значень температур у межах 19...+2S °С вибираємо термоперетворювач з вихідним уніфікованим сигналом типу ТСМУ Метран-274. Номінальна статична характеристика 100М. Межі виміру 0...100 °С.

Для управління електродвигунами технологічного устаткування використовувані перетворювачі частоти MICROMASTER (Siemens), які призначені для зміни і регулювання швидкості обертання низьковольтних двигунів змінного струму, для процесів з високою динамікою і підвищеними вимогами до стартового моменту і перевантаження.

В системі автоматичного управління застосовуються електричні однооборотні виконавчі механізми постійної швидкості типу МЭО, призначені для переміщення регулюючих органів, встановлених на технологічному устаткуванні.

Для оперативного управління виконавчими механізмами використовуються блоки ручного управління типу БРУ-32.

Для безконтактного управління виконавчими механізмами використовуються пускачі безконтактні реверсивні типу ПБР-3А.

Для комутації ланцюгів живлення електродвигунів насосів використовуються реле типу РЭС-10 (напруга котушки реле 24 В постійного струму; число замикаючих контактів -2; число розмикаючих контактів - 2; сила струму з'єднувальних контактів до 5 А при напрузі 220 В змінного струму).

Для дистанційного ручного керування включенням-відключенням електродвигунів використовуються кнопки типу КЕ011УЗ.

Для автоматичного управління процесом використовуємо мікропроцесорний контролер (МПК) типу ADAM-5000. МПК повинен забезпечити обробку вхідних і формування вихідних сигналів, кількість яких вказана в таблиці 4.1

Кількість

Аналогових

Дискретних

Входів

15

0

Виходів

2

13

Таблиця 4.1 – Кількість аналогових вхідних та дискретних вихідних сигналів

Відповідно до таблиці 4.1, для зв'язку зовнішніх пристроїв автоматизації з МПК необхідний набір наступних модулів УСО: 3А0АМ5060, 1А0АМ5024, 2А0АМ-5017. МПК отримує інформацію від об'єкту управління і впливає на об'єкт через відповідні модулі АЦП, ЦДП.

МПК з набором відповідних модулів виконує необхідні функції:

  • приймає аналогові вхідні сигнали;

  • формує дискретні вихідні сигнали;

  • здійснює фільтрацію сигналів, перетворення, і т.д.;

  • дозволяє здійснювати зв'язок з ЕОМ верхнього рівня АСУТП по стандартному послідовному інтерфейсу RS-232.

Для реалізації перерахованих вище функцій АСУТП необхідно 2 контролери типу ADAM-5000 [3,4].