Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч2 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
502.27 Кб
Скачать

Імпорт таблиць

Верстка таблиці може здійснюватись за наступними методами роботи:

1. Краще не проводити набір табличних даних у PageMaker. Можна застосовувати спеціальні засоби: редактор електронних таблиць, текстовий редактор з вбудованими таблицями та базою даних. Необхідно перевірити якість фільтра імпорту, набрати її, імпортувати в PageMaker і провести необхідні експерименти, досягти хорошого зовнішнього вигляду таблиці на сторінці.

2. Необхідно зіставити готовий макет з іншими таблицями, розробити стилі таблиці і продумати засоби виділення. Якщо можливо, розробити сітку лінійок.

3. Необхідно набрати весь матеріал у додатку, виконати попередню підготовку матеріалу, імпортувати матеріал у PageMaker і настроїти отримані таблиці.

Загальні зауваження до імпорту таблиць

При підготовці таблиць можна застосовувати різні додатки – текстові процесори, редактори електронних таблиць. Дані для таблиці можуть бути зібрані в робочих базах даних (як універсальних, так і спеціальних). При підготовці даних для імпорту в PageMaker краще виходити з наступного.

У програмі PageMaker стовпці таблиць розділяються табуляторами, а рядки – ознаками кінця абзацу. Таким чином, для автоматизування верстки таблиці в PageMaker, необхідно привести до даного вигляду імпортований матеріал. Це здійснюється за допомогою засобів додатка. У ньому можна розмітити таблицю тегами для збереження локального форматування. У деяких випадках необхідно провести перетворення формату даних у додатку. Потім можна приступити до імпорту. Якщо додаток має фільтр імпорту в PageMaker, то при імпорті можна настроїти установки фільтра відповідно вимог до таблиці. Багато додатків дають можливість збереження файлу не тільки у своєму, але й в універсальному текстовому форматі. Якщо матеріал набраний у базі даних, то вона може і не мати фільтра імпорту в PageMaker. Збереження бази даних як текстового матеріалу (таблиці) також може бути неможливо. При відновленні бази було б непогано мати можливість динамічного зв'язку між нею і публікацією PageMaker. Це не можливо при проміжному збереженні даних у текстовому форматі. Для імпорту бази даних існує загальний спосіб доступу до даних – ODBC (Open DataBase Connectivity – Відкритий доступ до даних). Крім того, необхідно встановити бібліотеки ODBC (які знаходяться в папці \TechInfo\ODBC PageMaker) і відповідні драйвери для бази, які дозволяють обробляти запити до неї. Крім того, необхідно встановити фільтр імпорту і доповнення ODBC зі стандартного набору PageMaker.

Імпорт таблиць з текстових файлів

ASCII-файли являють собою найбільш простий тип текстових файлів. Щораз при виконанні операції імпорту тексту без форматування в PageMaker на екрані відкривається діалогове вікно Text Import Options (Параметри імпорту тексту). При імпорті даних, що вже розділені на поля символами табуляції, необхідно встановити у вікні імпорту прапорець No Conversion, Import As Is (Імпортувати без змін).

Імпорт електронних таблиць і баз даних

Для імпорту даних в програму PageMaker необхідно більшість із традиційних форматів попередньо перетворити в текстовий формат. У більшості додатків, що працюють з даними, є засоби їх експорту в текстовий формат. Після здійснення перетворень в текстовий формат процедура імпорту електронних таблиць аналогічна процедурі імпорту тексту.

До засобів додатків спеціально для програми PageMaker були розроблені фільтри імпорту даних, наведених у деяких найбільш розповсюджених форматах баз даних і електронних таблиць. Набір фільтрів і їх можливостей змінюються з появою нових версій додатків.

При необхідності електронну таблицю можна імпортувати цілком. Фільтр здійснює пошук у межах файлу і формує списки електронних таблиць, які мість в ньому, а також всіх іменованих діапазонів та їх комірок. Діапазон комірок можна задати, вказавши в полі Cell range (Область) посилання на область таблиці. Для цього необхідно ввести позначення верхньої лівої і нижньої правої комірок області, розділивши їх двокрапкою (наприклад, А4:Н10). Однак, краще підготувати заздалегідь електронну таблицю до імпорту в програму PageMaker, відповідним чином організувавши її аркуші і виділивши діапазони комірок, які підлягають імпорту з присвоєнням кожному з них символьної назви.

При підготовці даних заздалегідь в сторонньому додатку, велика частина роботи з форматування буде виконана автоматично в момент імпорту. При імпорті таблиць у форматі Excel можна зберегти тип вирівнювання колонок: тип позицій табуляції в отриманому тексті відповідає при цьому типу вирівнювання записів вихідної таблиці.

У більшості випадків доцільно імпортувати поля таблиці зі збереженням типу вирівнювання, заданого в електронній таблиці (варіант, прийнятий фільтром імпорту за умовчуванням), але можна примусово задати вирівнювання всіх імпортованих полів за лівим краєм, у центрі, за правим краєм або за десятковою точкою. При завданні вирівнювання за десятковою точкою можна також вказати кількість відображених дробових розрядів.

Фільтр імпорту даних у форматі електронних таблиць Excel дозволяє імпортувати за один прийом не більш сорока полів (стовпців електронної таблиці). При імпорті даних в абзацах позиції табуляції розташовуються за шириною стовпців електронної таблиці.

У діалоговому вікні імпорту даних два додаткових режими. Якщо встановити прапорець Apply default spreadsheet style (Застосувати стиль таблиці за умовчуванням), то абзацам, що відповідають імпортованим записам, призначається стиль форматування (у даному випадку – з назвою XLS). Цей стиль можна застосовувати для зміни атрибутів форматування імпортованих даних.

Установка прапорця Truncate at cell boundary (Відітнути за межі комірки) відкидає в процесі імпорту всі символи, що виходять за межі меж комірки вихідної електронної таблиці. Це зручно, коли в поле приміток розташовані довгі тексти, з яких вам потрібні тільки трохи перших слів.

У програмі існує можливість імпорту даних зі спеціалізованих баз. Для цього застосовується технологія ODBC. Загальна ідея ODBC полягає в уніфікації механізму запитів і одержання інформації з різнорідних баз даних засобами мови SQL. Робота PageMaker з базами даних має наступні можливості.

Перед створенням запиту до бази даних необхідно настроїти ODBC на роботу з базою. Для цього необхідно застосовувати додаток 32bit ODBC у панелі керування Windows 95. Якщо серед них відсутній драйвер бази, необхідно його встановити. Драйвер бази входить у комплект її постачання.

Далі на вкладці File DSN за допомогою кнопки Configure можна включити діалогове вікно конфігурації необхідного драйвера. При цьому драйвер повинен бути виділений у списку, що знаходиться ліворуч. Вигляд діалогового вікна залежить від обраного драйвера, але у всіх випадках він дозволяє вказати файл бази даних.

Після такої підготовки можна застосовувати доповнення ODBC для одержання даних з бази. Доповнення створене за принципом "майстрів" (wizards). Воно дозволяє обрати тип розміщення імпортованого матеріалу. Залежно від вибору зміниться і вигляд останніх діалогових вікон доповнення, що дозволяють задати оформлення матеріалу.

Табличний редактор запускається наступним чином. Після натискання на кнопці Next (Наступний) відкриється список, що дозволяє вибрати джерело даних ODBC. Наступне діалогове вікно – Select Content (Обрати вміст) – призначено для визначення вибірки полів виходячи з назв бази даних. Для перегляду списку запитів і імпорту створених раніше запитів служить вкладене діалогове вікно Edit Query List (Редагувати аркуш запитів), що відкривається однойменною кнопкою вікна Edit SQL. Завдяки списку запитів можна імпортувати одночасно всі необхідні вибірки з бази даних.

Коли запит створений, доповнення надасть вам можливість задати заголовки стовпців одержуваної таблиці, їх вирівнювання, застосовуємі шрифти і їх кеглі в діалогових вікнах Table Title and Headers (Назва і заголовки таблиці) і Column tuning (Настройка стовпців).

Доповнення ODBC надає допомогу при верстці прайс-аркушів, технічній документації, статистичній інформації, яка зберігається в спеціалізованих базах даних.

Імпорт таблиць з файлів текстового процесора

Фільтри програми PageMaker для імпорту текстового матеріалу дозволяють створити процедуру імпорту таблиць за допомогою вбудованих редакторів таблиць текстового процесора. Вибір фільтрів імпорту для форматів даних різних текстових процесорів більше, ніж для форматів баз даних і електронних таблиць.

Прапорець дозволу імпорту таблиць не дозволяє імпортувати ваідформатовані таблиці з лінійками, середниками та іншими елементами. Імпортується тільки текст зі збереженням локального форматування і стилів абзаців. Цього досить, щоб отриманий текст відповідав вимогам до табличного матеріалу в PageMaker – стовпці розділені табуляторами, а рядки таблиці – ознаками кінця абзацу.