Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч2 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
502.27 Кб
Скачать

PageMaker Links

Зв'язування і команда Place

Зв'язки з застосуванням PageMaker Links виникають при імпорті в публікацію файлів за допомогою команди Place (Помістити). Зміст утворення зв'язку полягає в тому, що в публікацію розміщується не сам файл, а лише дані про його положення на диску, назва і дата останньої модифікації. Посилання практично не займає місця в публікації. Для графічних файлів це дає дуже серйозний виграш місця на диску. Для відображення файлу всередині публікації використовується не сам файл, а його мініатюра, копія файлу з низьким дозволом. Мініатюра займає в багато разів менше місця, ніж вихідний файл і в стільки ж раз швидше перерисується в PageMaker при переміщеннях, поворотах, масштабуванні і перекручуванні. Для просмотру зображення в макеті при максимальному дозволі необхідно включити режим рисування Нigh resolution (З високим дозволом). Технологія PageMaker Links припускає можливість включення і повної копії зовнішнього файлу в публікацію. Більш того, місце збереження зображення (у публікації або в зовнішньому файлі) можна в будь-який момент змінити.

Для імпорту зображення необхідна наявність підходящого фільтра. Список усіх встановлених фільтрів для конфігурації PageMaker можна переглянути, обравши команду About PageMaker (Про програму PageMaker) меню Help (Допомога) при натиснутій клавіші <Ctrl>.

Якщо основний формат PageMaker не має фільтру імпорту, то необхідно зберегти матеріал із зовнішнього додатка в нестандартному форматі, але такому, який може бути імпортований PageMaker. Імпорт тексту здійснюється простіше. Перекодування файлів, створених у текстових процесорах, інколи приводить до втрати форматування.

Drag-and-Drop

Технологія перетаскування мишею об'єктів з вікна одного додатка у вікно іншого не є виключенням і у PageMaker. Можливо не тільки перетаскувати мишею зв'язані об'єкти з однієї публікації в іншу (при цьому зв'язку з зовнішніми файлами зберігаються), але і переміщати у вікно публікації об'єкти з інших додатків. У переважній більшості випадків це приводить до утворення OLE-зв'язку, але в деяких випадках утворяться зв'язки типу PageMaker Links.

Тип зв'язку, що утвориться при перетаскуванні мишею, залежить не тільки від PageMaker, але і від зовнішнього додатка.

Керування зв'язками

Після створення зв'язків, може виникнути необхідність переглянути список зв'язаних файлів, обновити всі зв'язки або вибірково замінити зв'язок з одним файлом на зв'язок з іншим. Усі ці можливості надає технологія PageMaker Links.

Для з'ясування, з яким файлом яке зображення зв'язане, необхідно виділити його в публікації за допомогою інструмента Pointer (Стрілка) і обрати команду Link Info (Інформація про зв'язок) з меню Element (Елемент) або контекстного меню. У діалоговому вікні Link Info (Інформація про зв'язок) відобразиться інформація про зв'язок зображення з зовнішнім файлом. У полі Location (Доступ) є повна назва файлу, включаючи шлях; у полі Kind (Тип) зазначені формат і/або тип зв'язаного файлу; а в полі Size (Обсяг) – розмір зв'язаного файлу; у полях Placed (Поміщений), Document modified (Документ модифікований), Internal copy modified (Внутрішня копія модифікована) відображається інформація про час створення зв'язку, останньої зміни зовнішнього файлу і його внутрішньої копії. За допомогою діалогового вікна Link Info можна обновити зв'язок, якщо він застарілий, натиснувши кнопку Open. Можна і зв'язати інший файл із зображенням у публікації. Для цього необхідно обрати новий файл у вікні запиту назви файлу і натиснути на кнопці Open. Після цього PageMaker прочитає новий файл і створить мініатюру, яка зявиться в публікації замість старої. При цій операції нове зображення буде вписано в ті ж габаритні рамки, що і при заміщенні.

Для визначення необхідності зберігання копія файлу всередині публікації необхідно використовувати діалогове вікно Link Options (Режим зв'язку), що відкривається однойменною командою меню Element (Елемент), або через контекстне меню. Прапорець Store copy in publication (Зберігати копію в публікації) вказує на можливість зберігати копію зв'язаного файлу в публікації; прапорець Update automatically (Обновляти автоматично) – можливість здійснення автоматичного відновлення; а прапорець Alert before updating (Попереджати перед відновленням) – можливість видавати запит на підтвердження відновлення зв'язку. Режим зв'язку змінюється відповідно вибору при зміні стану цих прапорців.

Обраний режим зв'язку необхідно задати за умовчанням. Для цього необхідно відкрити діалогове вікно Link Options (Режим зв'язку), не виділяючи при цьому в публікації графічних об'єктів, але при інструменті Pointer (Стрілка). Вікно Link Options: Defaults (Режим зв'язку за умовчуванням) дає можливість установити режим зв'язку для включення в публікацію текстових і графічних матеріалів.

Для текстових матеріалів режим Store copy in publication (Зберігати копії в публікації) завжди включений, інакше текст неможливо було б редагувати. Інші перемикачі мають той же зміст, що і для зображень. Онак, необхідно відключити режим автоматичного відновлення тексту. Для цього необхідно зняти прапорець Update automatically (Обновляти автоматично) для текстових матеріалів.

Діалогові вікна Link Info (Інформація про зв'язок) і Link Options (Режим зв'язку) надають усі необхідні функції для керування зв'язками. Однак, якщо з публікацією пов'язані сотні файлів, необхідно відкривати ці діалогові вікна для кожного зображення і перевіряти їх зміст. Для роботи з великим числом зв'язків використовують діалогове вікно Links Manager (Зв'язані файли). Воно відкривається однойменною командою меню File (Файл) і дозволяє одержувати інформацію про всі зв'язки в публікації і змінювати їх властивості.

В області перегляду вікна знаходиться список усіх зв'язаних з публікацією файлів, незалежно від способу зв'язку (PageMaker Links або OLE) і місця збереження (всередині публікації або у вигляді зовнішнього файлу). У вікні також відображаються формат і/або тип файлу, сторінка публікації, на якій він знаходиться, інформація про стан зв'язку (рядок стану знаходиться в нижній частині діалогового вікна). Кнопки Info (Інформація) і Options (Режим) відкривають діалогові вікна Link Info (Інформація про зв'язок) і Link Options (Режим зв'язку). Аналогічні команді з меню Element (Елемент) при виділеному зображенні. Кнопка Unlink (Виключити) розриває зв'язок між зображенням, що знаходиться в публікації, і зовнішнім файлом. Цю кнопку необхідно застосовувати для захисту копії зображення, що знаходиться у файлі публікації, від змін при редагуванні зовнішнього файлу або розірванні зв'язку з текстовим файлом. Останні дві кнопки виконують відновлення інформації, що зберігається в публікації про обраний і про всі зв'язані файли. Необхідно зазначити, що PageMaker автоматично обновляє зв'язку при відкритті файлу публікації.

Правильність і актуальність усіх посилань на зовнішні файли публікації дуже важлива, тому що публікація не буде правильно надрукована при втраті зв'язків із зовнішніми файлами.

При зміні режиму зв'язування для всіх зв'язаних файлів публікації у діалоговому вікні Links Manager (Зв'язані файли) необхідно обирати усі файли і переустановлювати режим для кожного з них окремо. Інструмент Global Link Options (Глобальні параметри зв'язку), оформлений у вигляді доповнення, вирішує подібні задачі. Для початку роботи в цьому вікні необхідно обрати однойменну команду підміню Plug-ins (Доповнення) меню Utilities (Сервіс). Перемикачі, що знаходяться в цьому діалоговому вікні не відрізняються від тих, які є в діалоговому вікні Link Options Defaults (Режим зв'язку за умовчуванням), крім верхнього, що має два положення – Current page (Поточна сторінка) і All pages (Усі сторінки). Даний перемикач визначає можливість дії перевизначеного режиму зв'язку зовнішніх файлів для всієї публікації або тільки для файлів, зв'язаних з поточною її сторінкою. Необхідно встановити його в потрібне положення і натиснути на кнопці ОК. Режим зв'язку буде змінений для кожного вже поміщеного в публікацію файлу, а застосовуючи діалогове вікно Link Options Defaults (Режим зв'язку за умовчуванням), можна задати режим зв'язку тільки для розміщених файлів.

Редагування оригіналу

Можливість редагувати оригінал за допомогою додатка, яким він був створений, – одна з основних причин, що робить доцільним застосування зв'язків. Закінчивши сеанс редагування, необхідно зберегти вихідний файл і завершити роботи додатка. Після цього автоматично відновляється сеанс роботи з програмою PageMaker, а зв'язок з відредагованим об'єктом автоматично обновлюється. Необхідно виділити зв'язаний об'єкт і обрати команду Edit Original (Редагувати оригінал) меню Edit (Редагування) або зробіть подвійного натискання на об'єкті при натиснутій клавіші <Alt>. Для редагування зв'язаного об'єкта за допомогою додатка необхідно при виборі команди утримувати натиснутою комбінацію клавіш <Shift>+<Alt>. Тоді перед переходом у сеанс редагування програма PageMaker запропонує обрати додаток у спеціальному діалоговому вікні. Крім іншого, у цьому вікні відображається інформація про можливість редагування виділеного об'єкта за допомогою обраного в даний момент у списку додатка.

Зв'язування об'єктів за технологією OLE

Зв'язування об'єктів здійснюється за допомогою команди Insert Object (Вставити об'єкт). Центр вікна займає список додатків, встановлених на комп'ютері і наявних у OLE-серверах. Перемикач ліворуч має два положення:

– Create New (Створити новий) застосовується коли зображення необхідно створити або відредагувати;

– Create from File (Створити з файлу).

У першому випадку буде відкритий зазначений додаток з відкритим у ньому порожнім документом. Саме цей документ і буде вставлений у публікацію. У додатку-сервері можна відкривати і інші документи, здійснювати копіювання, вклеювання і збереження. Після створенння або від редагування об’єкту можна повернутися в PageMaker, виконавши в додатку-сервері команду Exit and Return (Закрити і повернутися). Після закриття додатку з’явиться публікація з виділеним впровадженим OLE-об'єктом. Для редагування необхідно або обрати пункт меню Edit Original (Редагувати оригінал), або зробити подвійне натискання мишею на об'єкті при поточному інструменті Pointer (Стрілка).

Якщо перевести перемикач у вікні Insert Object (Вставити об'єкт) у положення Create from File (Створити з файлу), то поруч з перемикачем з'являється рядок вводу, у який додається назва файлу, створеного зовнішнім додатком. За допомогою кнопки Browse (Шлях) можна уникнути додавання повної назви файлу, обравши його в стандартному діалоговому вікні. Прапорець Link (Зв'язок) – це єдиний у PageMaker спосіб створення зв'язаного OLE-об'єкта. OLE-об'єкти не зв'язані з вихідним файлом, тобто зміна вихідного файлу не позначається на копії об'єкта в публікації. Якщо ж при створенні OLE-об'єкта з файлу встановити прапорець Link (Зв'язок), створений у публікації об'єкт буде змінюватися при зміні умісту файлу.

OLE і системний буфер обміну (Clipboard)

Іншим способом впровадження OLE-об'єктів є їх вклеювання в публікацію через системний буфер обміну. Попереднє зображення повинно бути розміщене командою Сміття (Копіювати) із програми-сервера. Вставляти об'єкт у PageMaker здійснюється не командою Paste (Вклеїти), а командою Paste Special (Вклеїти у форматі). Застосовувати останню команду необхідно для обрання власного формату програми-сервера.

Команда Paste Special (Вклеїти у форматі) відкриває діалогове вікно. У цьому вікні можна з пропонованого списку обрати власний формат додатка-сервера. Він, як правило, знаходиться в першому рядку. Після натискання кнопки ОК у публікації з'явиться впроваджений OLE-об'єкт. Він, як і в першому розглянутому нами випадку, не буде зв'язаний з вихідним файлом, і для його редагування необхідно виконати на ньому подвійне натискання мишею. При цьому відкриється додаток-сервер з документом, який містить об'єкт.

Якщо вклеювати зображення з буфера обміну можна застосовувати команду Paste (Вклеїти) або обрати в діалоговому вікні Paste Special (Вклеїти у форматі) формат, то OLE-об'єкт не буде створений, а в публікації з'явиться зображення в обраному форматі. При цьому зображення буде цілком знаходитися в публікації, і не буде зв'язано ні з яким зовнішнім файлом, тобто відредагувати його буде неможливо.

OLE і Drag-and-Drop

Просте перетаскування зображення мишею з вікна додатка-сервера у вікно публікації еквівалентно вклейці через системний буфер. Різниця тільки у тому, що немає контролю над форматом, у якому вклеюється зображення, тобто не можна бути впевненим навіть у тому, що перетягнене мишею зображення буде OLE-об'єктом.

Переваги і недоліки OLE

Недоліки OLE:

1. Впровадження об'єктів OLE приводить до значних витрат дискового простору.

2. Редагування OLE-об'єкта можливо засобами тільки одного додатка – OLE-сервера. Якщо перенести публікацію на комп'ютер, де не встановлений Adobe Illustrator, то відредагувати впроваджений з нього в публікацію OLE-об'єкт буде неможливо. Якщо ж використовувалася технологія PageMaker Links, то зовнішній файл можна відредагувати будь-якою іншою програмою, що розуміє формат AI.

3. OLE працює тільки з графічними об'єктами, тому він не може займати в публікації більш однієї сторінки/розвороту.

4. Вбудовування об'єктів вимагає одночасної роботи і програми-сервера і програми-клієнта, що вимагає великих витрат оперативної пам'яті комп'ютера. Крім того, об'єкт при цьому знаходиться в оперативній пам'яті в трьох копіях: у додатку-сервері, додатку-клієнті та у буфері обміну. Якщо зображення достатньо велике, то нестача пам'яті може привести до дуже тривалого часу впровадження об'єкта.

5. Зображення не може бути розміщене в публікацію при відсутності програми-сервера. Фільтри ж дозволяють імпортувати зображення і без відкриття їх у якій-небудь іншій програмі.

6. OLE-об'єкт повинен цілком зберігатися в публікації, тому при багаторазовому його використанні розміри файлу публікації зростають.

7. OLE-об'єкти іноді викликають проблеми при друкуванні, та й час їх обробки принтером (фотоскладальним автоматом) істотно довше.

8. Публікації з впровадженими об'єктами мають значно меншу стійкість до програмних і апаратних збоїв.

Єдина перевага технології OLE – можливість розміщення в публікації зображення у форматах, для яких не існує спеціалізованих фільтрів імпорту.

Недоліки OLE викликають схилитися до використання технології Links.