Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч2 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
502.27 Кб
Скачать

Призначення відтінків кольору

Призначення відтінку можна здійснити безпосередньо в палітрі кольорів, обираючи значення відтінку даного кольору зі списку із кроком 5%, або в діалоговому вікні Fill and Stoke (Фон і лінія). Відтінок можна визначити і як окремий елемент палітри, зв'язаний з базовим кольором. Крім того, можна визначити відтінок кольору як окремий колір, не зв'язаний ні з яким іншим. Це здійснюється у випадку при частому редагуванні палітри, забираючи з неї зайві кольори. При видаленні базового кольору усі відтінки, зв'язані з ним, стають чорними. У випадку, коли відтінок визначений як окремий колір ці зміни його не стосуються.

Списки Tint (Відтінок) у діалоговому вікні Fill and Stroke (Фон і лінія) і в палітрі Colors (Кольори) незалежні. Якщо призначити для фона об'єкта кольору, що є 60%-ним відтінком якого-небудь базового кольору, а потім за допомогою команди Fill (Фон) або палітри кольорів визначити локально відтінок 50%, то базовий колір буде "розведений" двічі, а остаточний відтінок складе всього 30%.

Накладення кольорів

Накладення кольорів означає, що друкуються обидва перехресних об'єкта і відповідні їм фарби можуть змішуватися на аркуші папера. Така можливість дуже зручна, однак при застосуванні у процесі змішування фарб є можливість виникення третього кольору і перевищення норми витрати фарби на одиницю площі аркуша папера (перезволоження). Існує одне виключення – за умовчуванням чорний текст кеглем дрібніше 24 пунктів завжди друкується з накладенням. PageMaker містить два способи завдання режиму друкування об'єктів з накладенням, тобто поверх інших об'єктів. При заданні режиму накладення тільки для обраних об'єктів необхідно встановити прапорець Overprint (Накладення) у діалоговому вікні Fill and Stroke (Фон і лінія). При друкуванні з накладенням всіх елементів даного кольору прапорець Overprint (Накладення) необхідно встановити в діалоговому вікні Color Options (Параметри кольору).

Імпортовані кольорові зображення

Імпортовані в PageMaker кольорові зображення можна умовно розділити на наступні групи:

1. Файли, якими можна визначати кольори усередині PageMaker – це монохромні і напівтонові точкові зображення (TIFF, BMP та ін.). Вони не мають власних іменованих кольорів, будучи чорно-білими зображеннями. Зміна кольору відразу відбиває на екрані уявлення імпортованого файла. При цьому можна застосувати колір тільки до заливки, тобто до чорних точок монохромного зображення. До монохромного зображення не можна застосувати скасування заповнення. Для повернення зображення у вихідний, чорно-білий стан необхідно застосувати до нього чорний колір палітри.

Файли, кольори яких не редагуються в PageMaker. До них належить кольорова растрова графіка (TIFF, JPEG, PCX, DCS та ін.), у тому числі імпортована через буфер обміну. Як растрові, вони не мають власних кольорів. Зміна кольорів цих файлів усередині PageMaker не впливає на відображення їх на екрані і на друкування. До цього ж типу належать кольорові растрові зображення, впроваджені в EPS-файли, і файли векторних форматів, не підтримуючих іменованих кольорів (наприклад, WMF).

Файли EPS, AI і PDF. Файли форматів EPS і PDF дозволяють зберігати іменовані кольори. PageMaker здатний імпортувати ці кольори в публікацію і редагувати їх. Формат AI – власний формат програми Adobe Illustrator. Режим імпортування кольору задається при настроюванні фільтра імпорту.

Режим імпорту кольорів можна настроїти за допомогою групи прапорців Import options (Параметри імпорту) і групи перемикачів Spot color options (Включення параметрів кольору). Якщо зняти перший прапорець Add process and high fidelity color names to palette (Додати назви складених і Hi-Fi-кольорів у палітру), імпорту власних тріадних і високоточних кольорів у публікацію не відбудеться і PageMaker при друкуванні буде використовувати для кольороділення стандартних тріадних фарб. Другий прапорець регулює імпорт плашечних кольорів. Якщо включено перемикач Add spot color names to palette (Включити імена простих кольорів у палітру), здійснюється додавання плашечних кольорів, визначених у графічному файлі, у палітру PageMaker. Це здійснюється командою for correct spot separations (для коректного виводу плашок). Другий перемикач – Exclude spot color names (Виключити назви простих кольорів). У цьому режимі імпорту додавання плашечних кольорів у палітру не відбувається, в імпортованому зображенні вони заміняються на відповідні тріадні. Для точного кольороділення рекомендується включати режими копіювання кольорів зображення в публікацію. Одже, EPS-файл скопійован у публікацію. Він має власні назви кольорів, у палітрі кольорів PageMaker – атрибут [None] ([Без кольору]). Даному об’єкту можна задавати різні кольори з PageMaker. При цьому об'єкт стає монохромним, кольори його передаються відтінками обраного в PageMaker кольору. Якщо привласнений колір є плашечним, усе зображення при кольороділенні переноситься на фотоформу відповідного кольору. Необхідно зазначити, що зміни кольору об'єкта не видимі на екрані, тому що на моніторі демонструється не саме EPS-зображення, а його мініатюра, створене при імпорті зображення, яке редагується не в процесі присвоєння кольорів. При неправильному присвоєнні кольору EPS-файлу повернути його в нормальний стан можна, задавши для нього відсутність заповнення в палітрі кольорів. Підготовчу роботу краще проводити у вихідному додатку. Вбудовані у файли EPS кольорові растрові зображення не можуть бути змінені засобами PageMaker. При імпорті EPS-файлів, що містять подібні зображення, необхідно уважно переглянути установки фільтра. Так, при імпорті DCS-зображень, впроваджених до складу EPS-файлів, установка прапорця Import nested DCS images for separations (Імпортувати DCS-елементи для кольороділення) означає, що разом з EPS-файлом будуть імпортовані всі колірні і графічні дані, які необхідні програмі PageMaker для кольороділення DCS-зображень, вбудованих у EPS-зображення. Якщо ця умова не задана, то PageMaker надрукує DCS-зображення в одну фарбу з низьким дозволом.

При розміщенні в публікації PDF-файлів імпортування визначених кольорів відбувається завжди.