Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч2 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
502.27 Кб
Скачать

Керування кольором і трепінг Передача кольору в публікації

Проблема точної передачі кольору – ключова при випуску будь-якого кольорового друкованого видання. Передача кольору є проблемою: усі пристрої вводу і виводу передають кольору по-різному. Одназночного вирішення цієї проблеми немає. Ці пристрої мають різний діапазон переданих кольорів (колірне охоплення) і працюють у різних колірних моделях. Проте домогтися візуально задовільної передачі кольору цілком можливо.

PageMaker має всі необхідні функції для керування кольором, однак можна частково або цілком відмовитися від їх використання. Для вибору кольорів необхідно використовувати каталоги на папері. Точність відображення кольорів на моніторі не впливає на процес друкування.

Керування кольором можна здійснювати на етапі друкування. Можна розміщати в публікації заздалегідь кольороподілені зображення у форматах TIFF, EPS або DCS.

Система керування кольором дозволяє адекватно і стабільно передавати кольори на будь-яких пристроях виводу. Система керування кольором не зробить з "поганих" кольорів "добрі". Вона спрямована тільки на точне репродукування. Щоб одержати при друкування добрі кольори не обійтися без добрих оригіналів або попередньої обробки зображень.

Керування кольором

Зберегти вірогідність сприйняття кольорів на відбитку дозволяють системи керування кольором. Вони виконують перетворення колірних просторів усіх пристроїв, зайнятих у технологічному ланцюгу (сканер, монітор, принтер, типографський верстат), і забезпечують однакове відтворення кольорів на кожному з них. Система керування кольором Color Management System (CMS) враховує, по-перше, принципове розходження відтворення і сприйняття кольорів різними пристроями, а по-друге, конкретні характеристики устаткування (сканера, монітора, фотоскладального автомата, принтера).

На платформі PC керування кольором включено в операційну систему Windows 98/2000, але PageMaker її не використовує. Замість цього він комплектується системою Precision Color Management System від фірми Kodak (KPCMS). У користувачів Macintosh є вибір: PageMaker підтримує як KPCMS, так і ColorSync.

Системи керування кольором працюють тільки з каліброваними пристроями. Калібрування – математичний опис передачі кольору пристрою. Такий опис у термінах керування кольором називається колірним профілем, або просто профілем пристрою. Профіль пристрою являє собою таблицю, за якою кольори, зареєстровані пристроєм вводу (сканери, цифрові камери, відеоплати та ін.) або відображені пристроєм виводу (монітор, принтер), перетворюються в одну колірну модель. Ця апаратно-незалежна модель уявлення кольорів – Profile Connection Space (PCS) – є ядром будь-якої системи керування кольором. Назва виражає сутність цього поняття. PCS є тим колірним простором, який містить колірні простори всіх пристроїв, їх "загальний знаменник". У системі ICC використовується CIE Lab (Comission Internationale L'еnсlаіrаgе). Це міжнародний аппаратно-незалежний стандарт виміру кольорів. Він забезпечує однозначне уявлення кольорів незалежно від конкретного пристрою, застосовуємого для створення або виводу зображення.

Таким чином, систему керування кольором формують:

– апаратно-незалежна колірна модель – PCS, щодо якої створюються профілі конкретних пристроїв;

– профілі пристроїв, у яких зазначені всі характеристики уявлення кольору конкретним пристроєм. Розрізняють профілі пристроїв вводу (сканера, цифрової камери), профілі монітора і профілі вивідних пристроїв – принтера, фотоскладального автомата, друкарської машини. Кожний пристрій має власний профіль. Крім того, профілі мають і різні типи файлів;

– модулі керування кольором – Color Management Modules (CMM), що власне інтерпретують дані про колір і інформацію профілів і формують інструкції з корекції для кожного з пристроїв.

Система одержує дані з пристрою вводу в моделі RGB. Дані перетворюються СММ в апаратно-незалежний формат у моделі Lab з урахуванням виправлень, одержаних із профілю пристрою вводу. При виводі на монітор дані в незалежній моделі перетворяться з СММ знову в RGB з урахуванням профілю монітора. Вивід на принтер припускає перетворення в CMYK з врахуванням профілю принтера.

Найважливішою умовою функціонування будь-якої системи керування кольором є можливість збереження колірних профілів у файлах зображень. Профіль є своєрідним "колірним паспортом". Він точно описує той колірний простір, у якому зображення редагувалося (або просто було отримано) і в якому воно має правильні кольори. Якщо імпортоване зображення не містить впровадженого профілю, то система керування кольором PageMaker не буде "знати" точні значення його кольорів і не зможе їх адекватно перетворити для всіх пристроїв виводу. Усі сучасні професійні програми редагування зображень дозволяють впроваджувати колірні профілі у файли зображень, що зберігаються.

Таким чином, кожне імпортоване в PageMaker зображення повинно мати асоційований з ним колірний профіль. Відсутність такого профілю або його невідповідність реальності приведе або до непередбачених результатів при друкуванні, або змусить систему керування кольором ігнорувати зображення.

Впровадження профілів у файли дозволяє системі керування кольором працювати з зображеннями, отриманими з будь-яких джерел, відредагованими на різних комп'ютерах і в різних програмах.