Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ з НВС (лаб раб) 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
210.94 Кб
Скачать

Лабораторна робота №3

ІЛЮСТРАЦІЇ

Завдання

Здійснити обробку зображень у Photo Shop. Використовуючи ефекти програми Photo Shop провести ущільнення і розущільнення TIFF-зображень.

Порядок роботи

1. Для збереження шарів у форматі TIFF у програмі Photoshop встановіть прапорець Layers (Шари) або включіть опцію збереження плашечних колірних каналів і приміток до файлу.

2. Для доступу до розширених можливостей формату TIFF виконайте команди Edit>Preferences>File Handling (Виправлення>Установки>Збереження файлів) і встановіть прапорець Enable advanced TIFF save options (Включити додаткові опції збереження формату TIFF).

3. Для імпортування зображення у форматі TIFF необхідно застосувати операцію з'єднання шарів:

3.1. Виконайте команди Image>Mode>CMYK Color (Зображення>Режим>Колір CMYK). Потім у меню File (Файл) скористайтесь командою Save As (Зберегти як) або натисніть комбінацію клавіш Ctrl+Shift+S. Введіть ім'я файлу і позначте папку, у якій він буде збережений.

3.2. Виберіть формат TIFF.

3.3. Не всі програми можуть імпортувати TIFF-файли з альфа-каналами. Якщо програма, у яку необхідно імпортувати файл, не розпізнає такі файли, то зніміть прапорець Alpha Channels (Альфа-канали), щоб відкинути їх. Встановіть або зніміть прапорці Save (Зберегти), якщо використовуються розширені можливості формату TIFF.

3.4. Встановіть прапорець Embed Color Profile (Вмонтувати колірний профіль), щоб програма Photo Shop включила поточний колірний профіль у файл у форматі TIFF.

3.5. Клацніть по кнопці Save (Зберегти).

3.6. Якщо доступні розширені властивості tiff-файлу, виберіть який-небудь метод стиску в розділі Compression (Стиск). Усі методи стиску зменшують розмір файлу. Однак деякі програми не можуть відкрити TIFF-файл, ущільнений за допомогою методу JPEG або ZIP. У даному випадку використайте метод стиску LZW; при цьому дані зображення не будуть загублені.

3.7. Для виконання кольоророзподілу файлу виберіть варіант IBM PC або Macintosh залежно від платформи, куди буде експортований файл.

3.8. Якщо доступні розширені параметри формату TIFF, встановіть прапорець Save Image Pyramid (Зберегти піраміду зображення), щоб створити файл, який містить елементи зображення з різним дозволом.

3.9. Встановіть прапорець Save Transparency (Зберегти прозорість), якщо в зображенні є прозорі області. Програма Photoshop не може зберегти прозорі області, не зберігши і шари. Тому переконайтеся, що включено обидві опції.

3.10. Клацніть по кнопці ОК.

Теоретичні відомості

Файл у форматі TIFF може бути імпортований багатьма додатками, включаючи QuarkXPress, PageMaker і InDesign. Для цього формату розпізнаються профілі кольору, і можлива установка параметрів керування кольором. Програми QuarkXPress, PageMaker і InDesign можуть виконати кольоророзподіл для зображення, що має режим CMYK і збереженого у форматі TIFF.

Існує декілька джерел одержання ілюстрацій для публікації:

– скановані зображення;

– колекції цифрових фотографій на CD-дисках;

– зображення, отримані за допомогою цифрових камер;

– зображення, отримані з екрана комп'ютера;

– оригінальні векторні або графічні рисунки.

Розповсюдженим способом одержання зображень є сканування зображень з фотографій, слайдів, газет, журналів і інших друкарських видань, але він є у той же час і самим складним, тому що вимагає певних знань.

Установка сканера. При скануванні встановлюються наступні величини:

Гама– це коефіцієнт нелінійного перекручування. При збільшенні значення гама графік перетворюється в криву, вигнуту нагору. У такому випадку світла зона тонів на проекції збільшується, темних – зменшується, що робить зображення більш світлим. Зменшення значення гама створює відповідне затемнення зображення. При скануванні світлих знімків гама повинна бути зменшена у порівнянні з лінійною, темних – збільшена.

Муар – темні плями на зображенні. Для компенсації муару розроблені спеціальні технології (муар – французькою технікою упресовування хвилеподібних візерунків у тканину).

Режим сканування. Існує кілька режимів сканування:

Grayscale – це чорно-білий напівтоновий 8-бітовий режим, який дає 256 градацій сірого кольору. Звичайно в цьому режимі сканують напівтонові ілюстрації і фотографії для чорно-білого друку.

Bitmap – це режим сканування чорно-білих штрихових ілюстрацій, таких як гравюра або контурний рисунок. Bitmap-зображення складається тільки з чорних і білих пікселей. При друкуванні чорному кольору відповідає чорний піксель, а білому – папір. Ці зображення не раструються.

Halftone Screen– це режим, при якому напівтонове зображення раструється і перетворюється в Bitmap-зображення.

GB – режим сканування кольорових зображень. 24 бітний режим відтворює до 16 мільйонів кольорів у трьох 8-бітових каналах (256 кольорів на канал).

Розмір кінцевого зображення. Він прямо пов'язаний з дозволом, тому обидва показники враховують одночасно. Не можна збільшити розмір зображення без втрати якості. У слайдів, наприклад, відсоток збільшення без помітної втрати якості досягає 1000%.

Дозвіл при скануванні:

SR – вхідний дозвіл сканування (scan resolution, ppi);

PR – вихідний дозвіл принтера (print resolution, dpi);

SF – просторова частота або лініатура (screen frequency, lpi);

GL – кількість півтонів на канал (grayscale levels, 0…256);

X – величина масштабування (Scale);

GL = (PR/SF)2 + 1);

SF = PR/SQR(GL – 1);

SR = SF1,5X.

Параметр 1,5 – оптимальний, більш точно – 1,41 (корінь з 2), але краще 1,5. Якщо поставити 2 (буде надлишкова інформація, а значить неминуче усереднення і деяка втрата детальності).

Коли роботу потрібно робити терміново і немає часу на обчислення, сканування проводять на 300 ppi – цього найчастіше цілком достатньо.

Формати файлів

Векторні формати:

Формат EPS (Encapsulated PostScript) підтримується більшістю програм верстки і графічного редагування. Він створений фірмою Adobe як вихідний формат для друкування графічних зображень. Якщо необхідно зберегти зображення для використання їх у програмах верстки, таких як QuarkXPress, Adobe Illustrator або PageMaker, використовують формат EPS. Формат EPS часто використовують для експортування файлів кольоророзподілених оригіналів зображень CMYK з однієї програми в іншу.

Формат метафайла Windows (WMF). Для векторної графіки фірма Microsoft створила формат метафайла Windows (WMF), відповідаючи на виклик фірми Apple Macintosh, що користується форматом PICT. Цей формат підтримують усі прикладні програми Windows, що дозволяє імпортувати зображення з будь-якої програми Windows у будь-яку іншу програму. Але формат метафайла Windows не так багатий за художніми можливостями, як EPS. Цей формат не підтримує кольорів, які необхідні для кольоророзподілення рисунків. Формат Windows Metafile рекомендується до застосування для перенесення простих рисунків, наприклад діаграм, створених за даними електронної таблиці.

Формати растрованого зображення:

TIFF. У видавничому середовищі найбільш популярним растрованим форматом є TIFF (Tagged Image File Format), створений фірмами Aldus і Microsoft. У колірних моделях RGB і CMYK формат TIFF підтримує до 16,7 млн. відтінків (24 біт), і кожна програма редагування фото зображень підтримує цей формат.

Існує декілька варіантів TIFF, але поки немає програми, яка підтримує їх усі. Для забезпечення сумісності рекомендується використовувати нестиснуті файли TIFF.