Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ з НВС (лаб раб) 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
210.94 Кб
Скачать

Лабораторна робота №7

Алфавітний покажчик, зміст і пагінація

Завдання

Об'єднати публікації в книгу в Adobe Acrobat. Провести нумерація сторінок у комплексному документі. Створити алфавітний покажчик, зміст.

Порядок роботи

1. Здійсніть автонумерацію сторінок.

2. Проведіть роздільну пагінацію розділів.

3. Створіть зміст публікації.

4. Створіть предметний покажчик.

Теоретичні відомості

Автонумерація сторінок. У діалоговому вікні Book Publication List (Структурний список книги) можна задати наскрізну автоматичну нумерацію сторінок книги. При цьому всі сторінки публікацій, що входять до складу книги, одержують нові номери відповідно до порядку знаходження в книзі. Група перемикачів Auto renumbering (Автонумерація) регулює порядок перенумерації сторінок:

None (Немає). Вибір даного перемикача виключає автоматичне коректування номерів сторінок. У публікації номера сторінок залишаються тими ж, що і у файлах, включених у структурний список книги. Нові сторінки не додаються.

Next page (Наступна). При виборі цієї позиції виконується наскрізна пагінація усіх файлів зі структурного списка послідовними номерами. Якщо перший розділ закінчується на сторінці 29, то на першій сторінці другого розділу автоматично буде проставлена колонцифра 30. Нові сторінки у книгу не додаються.

Next odd page (Наступна непарна). При виборі даного перемикача програма Page Maker примусово сполучає початок кожного файлу з правою стороною розвороту, привласнюючи їй непарний номер. Якщо перший розділ закінчується на сторінці 29, то Page Maker автоматично додає до першого розділу ще одну сторінку, так, щоб другий розділ починався зі сторінки 31. Сторінка 30 залишається порожньою (на ній присутні тільки елементи публікації, розміщені на сторінці-шаблоні), але її вставка зміщає початок другого розділу на непарну сторінку.

Next even page (Наступна парна). При виборі цього перемикача програма Page Maker діє так само, як при виборі попереднього, за винятком того, що перша сторінка кожного розділу примусово наводиться на сторінку з парним номером (ліву половину розвороту), з додаванням порожньої сторінки в кінець попереднього файлу за мірою необхідності.

Необхідно зазначити, що автонумерація впливає тільки на сторінки публікації, у межах яких є символ колонцифри (розміщений там безпосередньо або перенесений зі сторінки-шаблона). Звичайно символ колонцифри поміщають у текстовий блок верхнього або нижнього колонтитула на сторінці-шаблоні.

Примітка. Звичайно структурний список книги розміщається в одній з вхідних до її складу публікацій. Копіювання його до складу всіх публікацій дозволить одержати доступ до загального предметного покажчика будь-якого розділу книги. Крім того, з'являється можливість надрукувати структурний список книги з будь-якого її файлу. Для того, щоб скопіювати структурний список в усі публікації, натисніть клавішу <Ctrl> у момент вибору команди Book (Книга) у публікації, де знаходиться структурний список. Програма Page Maker негайно скопіює структурний список книги в усі файли, що входять у даний список. Це копіювання виконується однократно. Якщо згодом вам доведеться вносити зміни в структурний список книги, його необхідно повторити, оскільки в процесі копіювання списка ніяких зв'язків файлів не встановлюються і внесені зміни не переносяться в копії структурного списка.

Роздільна пагінація розділів. При організації документів з розгорнутою структурою можлива роздільна пагінація. Наприклад, основний тест книги може мати арабську нумерацію сторінок, вступ – нумерацію рядковими латинськими буквами, а додаток буде пронумеровано римськими цифрами. Стиль нумерації для такої публікації задається окремо в кожній частині. Потім у книгу заносять розділи основного тексту і проводиться їх наскрізна перенумерація. Потім у книгу включають частини з роздільною нумерацією сторінок. Після цього автоматична перенумерація не здійснюється.

Іноді використовується спеціальний прийом пагінації з включенням у номер сторінки префікса. Наприклад, сторінки третього розділу нумеруються 3.1, 3.2, 3.3 та ін. Для пагінації додатків застосовуються буквені префікси – А.1, А.2, А.3.

Роздільна пагінація сторінок виявляється дуже зручною при необхідності внесення змін. Пагінація кожного розділу починається з її першої сторінки і не пов'язана з пагінацією інших розділів. Таким чином, коли здійснюється додавання змін до середини книги, не відбувається зрушення номерів сторінок до самого кінця публікації. Наскрізна пагінація всіх сторінок книги приводить до друкування всіх її сторінок, починаючи з тієї, у яку були внесені зміни. Наприклад, видалення сторінки 19 у книзі з 200 сторінок зажадає передруку більш ніж 180 сторінок тільки через те, що на них змінився номер. Це більш накладно, ніж передрукування залишку зміненого розділу.

Для включення режиму пагінації з префіксами необхідно змінити стан елементів керування програми Page Maker у двох місцях. Відкрийте діалогове вікно Document Setup (Параметри документа) і клацніть мишею на кнопці Numbers (Номера). На екрані відкриється діалогове вікно Page Numbering (Нумерація сторінок). Введіть у поле префікс і виберіть стиль пагінації.

Діалогове вікно Page Numbering (Нумерація сторінок) задає префікс тільки для змісту і предметного покажчика. Необхідно додатково змінити нумерацію сторінок у самому розділі. Для цього префікс просто вводиться з клавіатури на сторінці-шаблоні в текстовому блоці нижнього колонтитула, безпосередньо перед символом колонцифри.

Зміст публікації. Створення змісту здійснюється командою Create TOC (Створити зміст) меню Utilities (Сервіс). Більш точно функцію команди створення змісту можна визначити як збір змісту з абзаців публікації, що мають відповідний атрибут форматування. Команда Create TOC (Створити зміст) відповідає об'єднанням абзаців з атрибутом Include in table of contents (Включити в зміст) у єдиний блок змісту. Коли цей атрибут абзаців тексту публікації змінюється, зміст приходиться збирати заново.

Створення змісту публікації, таким чином, здійснюється в три етапи:

1. Визначення абзаців, які вводяться в зміст. Кожний з таких абзаців необхідно відформатувати спеціальним чином, встановивши в діалоговому вікні Paragraph Specifications (Параметри абзацу) прапорець Include in table of contents (Включити до змісту). Як правило, цей атрибут форматування вводиться до складу стилю абзацу. Наприклад, його доцільно внести до опису стилів форматування заголовків і підзаголовків, які обов'язково будуть включені до змісту.

2. Збір змісту командою Create TOC (Створити зміст), яка перегляне публікацію (або всі публікації структурного списка книги). В результаті роботи цієї команди створюється новий текстовий матеріал (story), складений з абзаців, які мають атрибут включення до змісту. Всім елементам змісту призначаються спеціальні стилі абзаців змісту. Ці дочірні стилі зберігають атрибути “батьківських” стилів абзаців.

3. Матеріал зі змістом варто розмістити в публікації і виконати остаточне оформлення змісту – настроїти стилі змісту, забрати зайві деталі та ін.

Предметний покажчик. Порядок побудови предметного покажчика:

Принцип роботи. Елемент предметного покажчика складається з двох частин – теми і входів посилання. Тема – це власне пункт покажчика. Вхід посилання – це місце в тексті книги, де згадується або обговорюється дана тема. Це місце в тексті позначається спеціальним маркером, видимим тільки в режимі текстового редактора (ця дія називається кодуванням входу посилання). Маркер є вкладеним спецсимволом і призначений для збереження інформації про конкретний вхід покажчика. На підставі розташування маркерів у тексті Page Maker встановлює точні адресні посилання. У процесі генерації алфавітного покажчика Page Maker обирає з публікації входи покажчика і сортує їх за абеткою.

Теми покажчика зібрані в базу даних і можуть мати три рівні підпорядкування. Вводячи маркер входу, ви вказуєте, на яку тему буде дане посилання. Список тем можна обновляти і перебудовувати.

Отже, ваше завдання полягає в складанні списка тем і кодуванні входів посилань на них за допомогою маркерів. Предметний покажчик можна складати як за готовим рукописом, так і в процесі її написання, кодуючи входи покажчика за мірою набору тексту. Перший варіант припускає попереднє складання списка тем, а потім кодування входів. Другий спосіб заснований на поступовому поповненні списка тем і одночасно – кодуванні їх входів.

Список тем. Необхідно заздалегідь скласти список тем покажчика. Це дозволить підійти до роботи з кодування входів більш методично, наявність списка дозволить звірятися з ним у процесі кодування входів.

При непослідовному кодуванні покажчик має потребу в серйозній редакції входів. Список тем, заготовлений заздалегідь, забезпечує хоча б мінімальну послідовність у кодуванні входів. При необхідності надалі змінити тему це можна зробити з мінімальною витратою зусиль, оскільки стосовно до неї посилання були закодовані у відповідності зі списком тем, що забезпечує зручність їх пошуку і заміни.

Якщо створювати предметний покажчик засобами програми Page Maker, необхідно скласти список тем за допомогою будь-якого текстового процесора, а потім імпортувати його в Page Maker. Теми будуть внесені до списка предметного покажчика публікації Page Maker, що дасть згодом можливість кодувати нові входи покажчика вибором назв тем зі списка.

Примітка. Якщо предметний покажчик складається за готовим рукописом є можливість частково автоматизувати складання списка тем. Фірмою Virginia Systems розроблене доповнення Sonar Bookends, що автоматично складає алфавітний покажчик слів, використаних у тексті, на основі частоти їх застосування. Потім цей список можна відредагувати, доповнити і використовувати як список тем предметного покажчика. Крім того, у додатку Sonar Bookends є засоби для визначення номерів сторінок і заміни слів, тому ним можна користуватися для складання алфавітного покажчика.

Кодування входів. Безпосереднє кодування входів покажчика – найпростіша (і сама трудомістка) частина роботи зі складання предметного покажчика. При її виконанні засобами програми Page Maker досить виділити місце розташування теми в тексті і використовуючи комбінацію клавіш внести топографічне посилання на неї в базу даних предметного покажчика. Можна створювати прості теми, вкладені теми, топографічні посилання на окремі сторінки і на діапазон сторінок, а також декілька типів перехресних посилань. Для кодування можна використовувати операції пошуку і заміни.

Збирання, розміщення і доробка предметного покажчика. Команда Create Index (Створити покажчик) переглядає текст публікації, з нього виділяються усі входи, що потім організуються в предметний покажчик правильної структури. Після збору програма показує піктограму розміщення тексту. Клацніть на сторінці, і зібраний покажчик "матеріалізується". Текстовий матеріал предметного покажчика розміщається у відповідному місці публікації. На цьому етапі побудова предметного покажчика не відрізняється від збирання змісту.

Тепер можна приступати до коректури предметного покажчика. Необхідно усунути дублювання входів, помилок та інше, виконати настройку стилю предметного покажчика, яка генерована у Page Maker.