Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
6.84 Mб
Скачать

2.2.1 Опис gpss world plus

GPSS World має набір PLUS – процедур динамічного виклику, що дозволяє викликати функції в зовнішніх виконуваних файлах. Це забезпечує оперативний зв'язок з анімаційними пакетами інших розробників.

Мова моделювання:

GPSS World є реалізацією GPSS, загальноцільової системи моделювання, поліпшеною вбудованою мовою програмування PLUS – мовою програмування низького рівня моделювання.

Ця версія GPSS включає в себе 53 типу блоків і 25 команд, а також більш ніж 35 системних числових атрибутів, які забезпечують поточні змінні стану, доступні в будь – якому місці моделі .

PLUS – це невелика, але ефективна процедурна мова програмування, створена з 12 типів операторів. Його ефективність багато в чому забезпечується великою бібліотекою процедур, що містить математичні функції і функції маніпуляції з рядками, і великого набору імовірнісних розподілів.

У GPSS World модель визначається як послідовність операторів. Це оператори GPSS, оператори PLUS – процедур або оператори PLUS – експериментів. За винятком списків даних функції, всі оператори GPSS повинні складатися з одного текстового рядка довжиною до 250 символів. Будь-який оператор GPSS може входити в модель і зберігатися у файлі моделі або може бути переданий процесу моделювання в інтерактивному режимі.

Були додані наступні нові блоки:

  • ADOPT – Змінює номер сімейства.

  • DISPLACE – Міняє транзакт у наступний по порядку блок в послідовності блоків.

  • PLUS – Обчислює значення PLUS – вирази і зберігає результат в параметрі.

  • INTEGRATION – Вмикає / вимикає інтегрування змінної користувача.

  • OPEN – Ініціалізує потік даних.

  • CLOSE – Закриває потік даних.

  • READ – Зчитує наступний рядок даних з потоку даних.

  • WRITE – Передає значення величини в потік даних.

2.2.2 Опис функції підключення файлів Include

Команда INCLUDE є негайною командою. При отриманні цієї команди транслятор починає транслювати файл, що підключається в GPSS – моделі «example_l.txt» так, начебто модель що підключається замінила рядок c командою INCLUDE. Допускається підключення не більше п'яти файлів.

INCLUDE "С : \ priml.txt ".

У цьому прикладі зазначено повний шлях до підключеного файлу, який знаходиться на диску С.

Система GPSS World працює тільки з файлами, що мають розширення «.Txt ». У цих файлах може перебувати або невідтрансльована модель GPSS – програми, або послідовність команд. При спробі підключення c допомогою цієї команди відтрансльованої моделі з розширенням «.Gps» транслятор видає повідомлення про те, що підключаємий файл повинен бути тільки з розширенням «.Txt».

Так як новий оператор INCLUDE дозволяє об'єктам «Модель» містити в собі інші файли текстового формату, об'єкти «Моделі» представляють собою послідовність операторів, що зчитуються транслятором, яка визначає розташування блоків у процесі моделювання. Незважаючи на те, що блоки більше не можуть бути вставлені під час процесу моделювання, для більшості цілей буде простіше повторно транслювати модель, якщо необхідно змінити структуру блоків, тому що трансляція виконується дуже швидко. При використанні режиму ручного моделювання зберігається високий рівень інтерактивності. Це означає, що будь-який оператор може використовуватися протягом процесу моделювання як інтерактивного оператора.

Команда INCLUDE відкриває значні можливості при моделюванні процесів в GPSS, також завдяки цій команді програма має менший розмір, тому що більша частина коду зберігається у підключаємому файлі.

2.2.3 Приклад моделювання стандартних числових атрибутів (СЧА)

У системі масового обслуговування (CMO) з одним пристроєм і чергою надходить пуассоновский потік заявок c інтенсивністю 12 парафій за 1 ч. обслуговування має експоненційний розподіл, але середній час обслуговування залежить від числа заявок, які перебувають у черзі до пристрою. Ця залежність наведена в таблиці 2.1. Промоделювати обслуговування 500 заявок [4].

Таблиця 2.1 – середній час обслуговування

Довжина черги

0

1 або 2

3,4 або 5

6 і більше

Середній час обслуговування, хв

5.5

5.0

4.5

4.0

Таблиця 2.2 – Таблиця елементів GPSS

Елементи GPSS

Інтерпритація

Транзакти

Заявки

Пристрій

SURVR

Обслуговуючий пристрій

Функції:

MEAN

XPDIS

Функція, що визначає середній час обслуговування залежно від довжини черги Функція розіграшу випадкових чисел в відповідності з експоненціальним законом із середнім значенням 1

Черга

WAIT

Реєстратор черги для збору статистики про стан черги перед пристроєм

Для обліку довжини черги при визначенні інтенсивності обслуговування моделі необхідно включити дискретну функцію, в якій поточна довжина черги є аргументом. Ця функція використовується для визначення середнього значення інтенсивності обслуговування.

Необхідна програма зображена на рискнку 2.7.

Рисунок 2.7 – Програма обліку довжини черги.

    1. Математичне забезпечення