Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Excel+Mathcad(укр).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
16.61 Mб
Скачать

Обчислення меж

Для обчислення межі потрібно на панелі Calculus натиснути кнопки Two-sided Limit , або комбінацію клавіш Ctrl +L,Limit from Above або комбінацію клавіш Ctrl+Shift+А,Limit from Below або комбінацію клавіш Ctrl+Shift+В, відповідно. У позначених позиціях введіть вираз дограничної функції й граничної крапки; виділіть весь вираз й клацніть по кнопці Symbolic Evalution на панелі символьних операційSymbolic, або комбінацію клавіш Ctrl+. ; клацніть поза рамкою.

; ;.

Обчислення похідних

Для обчислення першої й другої похідних потрібно клацнути на панелі Calculus по кнопці Derivative , або комбінація клавіш Shift+/ (при обчисленні першої похідної) і по кнопціNth Derivative , або комбінація клавіш Ctrl+Shift+/ (при обчисленні другої похідної), ввести із клавіатури в позначених позиціях вираження функції та аргументу; укласти все вираження в рамку, що виділяє, і клацнути по кнопці Symbolic Evaluationу панелі символьних операцій Symbolic; клацнути поза рамкою, що виділяє.

Обчислення невизначеного інтеграла за допомогою пункту меню Symbolics:

Для того, щоб обчислити невизначений інтеграл за допомогою пункту меню Symbolic, потрібно ввести в робочий документ вираз для інтегрувальної функції; виділити аргумент і клацнути по рядку Integrate у пункті Variable меню Symbolics

.

Для того, щоб обчислити невизначений інтеграл за допомогою панелі Calculus, потрібно клацнути на панелі Calculus по кнопці Indefinite Integral , або нажати комбінацію клавіш Ctrl+І, ввести із клавіатури в позначених позиціях вирази функції та ім'я змінної інтегрування; укласти все вираження в рамку, що виділяє, і клацнути по кнопціSymbolic Evalution на панелі символьних операційSymbolic; клацнути поза рамкою, що виділяє.

.

Обчислення визначеного інтеграла: .

Щоб обчислити визначений інтеграл потрібно: клацнути в панелі Calculus по кнопці Definite Integral , або нажати комбінацію клавіш Shift+/, ввести із клавіатури в позначених позиціях вираз функції, ім'я змінної інтегрування й меж інтегрування і клацнути по кнопці Symbolic Evalution на панелі символьних операційSymbolic; клацнути поза рамкою, що виділяє.

.

Обчислення часткових сум ряду й підсумовування рядів

Обчислимо суму ряду за допомогою панеліSymbolic математичних інструментів:

.

Щоб обчислити суму збіжного ряду, потрібно: клацнути на панелі Calculus по кнопці Summation , або комбінація клавіш Ctrl+Shift+4, ввести в позначених позиціях вираз функції, ім'я індексу підсумовування, його перше та останнє значення, і клацнути по кнопці Symbolic Evalution у панелі символьних операційSymbolic; клацнути поза рамкою, що виділяє.

Обчислимо часткову суму ряду за допомогою рядкаSymbolically пункту Evaluate меню Symbolics і перетворимо результат у десятковий формат за допомогою рядка Floating Point цього ж пункту меню.

Щоб обчислити кінцеву суму потрібно: клацнути в панелі Calculus по кнопці Summation , ввести із клавіатури в позначених позиціях вираз функції, ім'я індексу підсумовування, його перше та останнє значення і клацнути по рядку Symbolically у пункті Evaluate меню Symbolics.

Щоб одержати обчислене значення в десятковому форматі, потрібно виділити його, клацнути по рядку Floating Point у пункті Evaluate меню Symbolics і ввести у вікні діалогу необхідне число десяткових знаків.

; ;.

Розкладання функції cos(x) за формулою Тейлора

Розкладемо функцію cos(x) за формулою Тейлора (шостого порядку) навколо крапки π/2 за допомогою панелі Symbolic:

.

Щоб знайти розкладання функції за формулою Тейлора навколо будь-якої крапки з області визначення функції, потрібно: клацнути в панелі Symbolic по кнопці Expand in Series Keyword ; ввести із клавіатури перед ключовим словом series вираз для функції, після ключового слова – вираз <ім'я змінної = крапка, навколо якої будується розкладання> і ступінь старшого члена в розкладанні (знак рівності можна ввести, клацнувши по відповідній кнопці панеліBoolean ); клацнути в робочому документі поза рамкою, що виділяє; у робочому документі відображається тільки сам багаточлен Тейлора (часткова сума ряду Тейлора).

Розкладемо функцію cos(x) за формулою Тейлора (шостого порядку) навколо крапки 0:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]