Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика отчет УДХТУ__ТОВ «Молочний Дім».doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
434.18 Кб
Скачать

6. Характеристика будівлі та основних виробничих приміщень

6.1 Компонування устаткування:

Цех виробництва спреду розміщується у одноповерховій будівлі.

В цеху розміщено таке технологічне устаткування:

- 2 резервуари накопичення молока;

- 2 резервуари накопичення обрату;

- резервуар накопичення сирих вершків

- проміжна ємність;

- пластинчастий регенератор;

- пастеризатор трубчастий;

- ємність накопичувальна для пастеризованих вершків;

- 3 сепаратора;

- 3 ванни нормалізаційні;

- маслоутворювач 3-х циліндровий;

- 2 терезів настільних для зважування ящиків;

- 20 піддонів для складування ящиків;

- ємність збору пахти після сепарації;

- резервуар пахти;

- 2 насоси подачі вершків у ємності;

- насос подачі пахти;

- насос подачі ВЖВ;

- плунжерний насос подачі масло суміші в маслоутворювач;

- танк універсальний молочний;

- автомат фасування та пакування масла;

- маслоутворювач пластинчастий;

- пластинчастий охолоджувач;

- прийомний бачок;

- стіл робочий;

- візок завантаження компонентів у ТУМи;

- насос подачі рослинного масла у резервуари;

- насос відцентровий перемішування масло суміші;

6.2 Характеристика будівлі:

Будівля серії ІІ 20/70. Крок 6 м, сітка колон 6×6 м.

Найвища точка будівлі 6 м. Висота поверхів: 6 м.

Довжина будівлі – 24 м, ширина 12 м.

Будівля відноситься до 2-го класу, довговічність 2, строк служби 50 – 100 років.

Колони залізобетонні 400×400.

Ригелі прямокутного перерізу: ширина – 300 мм, висота 800 мм.

Плити перекриття: довжина – 5950 мм, ширина – 1500 мм, ширина добірної плити – 750 мм, висота плит – 400 мм.

Плити покриття: довжина – 5950 мм, висота 300 мм, ширина 1500 мм.

Склад водоізоляційних шарів:

1 Захисний шар

2 Водоізоляційний шар

3 Основа під стяжку

4 Утеплювач

5 Пароізоляція

Склад підлоги:

1 Стяжка

2 Підстилаючий шар

3 Кахель.

Товщина стінових панелей 300мм.

Ширина дверей 1,5 м, вікон – 1,5 і 3 м, висота вікон 3 м.

7. Охорона праці, техніка безпеки й протипожежна безпека

Удосконалення технології виробництва масла вершкового та впровадження у виробництво нових видів масла вершкового з наповнювачами і застосування найсучасніших технологій вимагає детального аналізу стану охорони праці на виробництві.

З метою практичного вирішення цього актуального питання потрібно провести попередній аналіз та потім розробити заходи з охорони праці при виробництві масла вершкового та масла вершкового з фруктово-ягідними наповнювачами.

Охорона праці на підприємстві повинна бути організована на підставі чинного законодавства. Діючими документами з питань організації охорони праці є: колективний договір та статути підприємства, розпорядження голови правління, інструкції з виконання правил з охорони праці на підприємстві, тощо. В колективному договорі встановлені взаємні обов`язки сторін що до регулювання виробничих, трудових, санітарно-екологічних відносин.

Функціонують також накази керівництва по забезпеченню робітників спецодягом і засобами індивідуального захисту.

На ряду з дією юридично-правових документів для виконання робіт з охорони праці на підприємстві передбачена юридична відповідальність посадових осіб.

Голова правління підприємства відповідає за організацію системи управління охороною праці. Директор здійснює комплексний контроль за станом охорони праці, організовує роботи у сфері підвищення кваліфікації та навчання працюючих, забезпечує спецодягом. Інженер охорони праці з головою правління, головним інженером, інженерно-технічними робітниками, відповідаючими за охорону праці, розробляє план заходів по забезпеченню умов праці. В цеху по виробництву масла з метою функціонування системи охорони праці проводиться планування заходів по охороні праці. В основному найпоширенішим видом планування є поточне, як одне з найефективніших. Застосовується і комплексне планування, прикладом якого є щорічно затверджуваний колективний договір.

Права та обов`язки сторін регламентуються колективним договором, який укладається на початку року. В цьому документі встановлені загальні обов`язки сторін, щодо регулювання виробничих, трудових та соціально-економічних відносин.

На кожній виробничій дільниці цеху є пункти по техніці безпеки, в яких проводяться інструктажі з охорони праці, аптеки, засоби індивідуального захисту та пожежної безпеки. Але все одно рівень знань працівників в галузі охорони праці є відносно низьким.

Стимулювання робіт з охорони праці проводиться в матеріальному та моральному аспекті ( премії, подяки, додаткові відпустки ).

За порушення трудової і виробничої дисципліни та правил охорони праці керівники та робітники підприємства можуть бути притягнуті до дисциплінарної, матеріальної, адміністративної та карної відповідальності.

При введенні нового технічного обладнання під час реконструкції маслоцеху можливе підвищення рівнів шуму. Надмірні рівні шуму є шкідливі для здоров`я працюючих, які при певних умовах призводять до професійних захворювань, можуть бути другорядною причиною нещасних випадків.

Джерелами шуму в маслоцеху є: електродвигуни та вентиляційні установки.

Щоб запобігти цим явищам здійснюють наступні заходи:

  • огляд і ремонт обладнання;

  • використання прокладних засобів та з`єднувальних деталей обладнання;

  • забезпечення працюючих засобами індивідуального захисту.

Вібрація повинна задовольняти всім даним з ГОСТ 12.1.012-90 та СН 3044-84.

Для захисту працівників від ураження електричним струмом в маслоцеху на нововведене обладнання потрібно застосувати заземлення обладнання, його огородження, встановити захисні вимикачі. В цеху повинні бути засоби індивідуального захисту: деелектричні рукавиці, гумові коврики.

Що стосується пожежної безпеки, то в маслоцеху до пожежі може привести замикання електродротів, якщо вчасно не перевіряти стан ізоляції.

Цех повинен бути забезпечений вогнегасниками ОХП-10 із розрахунку 1 на 100м. В якості пожежної сигналізації встановлюють звукову сигналізацію. В усіх відділеннях цеху повинні бути схеми евакуації людей, пожежні щити, ящики з піском.

Протипожежний захист передбачає:

- максимально-можливе застосування негорючих речовин і матеріалів;

- ізоляція горючих середовищ;

- організація пожежної охорони на підприємстві і евакуація людей.

Нововведене обладнання повинно містити захисні пристрої, що попередять травматизм працюючих.

Підсумовуючи вище наведені факти, можна сказати, що стан охорони праці на підприємстві повинен бути організований на належному рівні.

Перед впровадженням нових видів вершкового масла необхідно визначити нові небезпечні ситуації, що можуть виникнути в процесі виробництва за допомогою логічного моделювання. Джерелом пошкодження може бути будь-який з технологічних процесів.

Отже, провівши аналіз логічного моделювання слід відмітити, що найбільш небезпечними виробничими умовами в маслоцеху є: ураження електричним струмом, високі температури, хімічна небезпека, а найбільш небезпечними виробничими ризиками є відсутність певних приладів, без яких неможлива належна робота обладнання, належний стан робочого місця, термонебезпека, не проходження технічного огляду обладнання у встановлені терміни та не проходження інструктажу по техніці безпеки щодо безпечної роботи на обладнанні. Щоб не допустити травм, пов`язаних з цими небезпеками доцільно розробити заходи безпеки і рекомендувати їх до практичного застосування.

До роботи в цеху, на обладнанні допускати осіб віком не менше 18 років з відповідною технологічною освітою, які пройшли медичний огляд, ознайомлені з правилами охорони праці на виробництві і не мають медичних протипоказань.

Не дозволяється використовувати працю жінок на роботах, передбачених відповідними нормативними документами.

Техніка безпеки під час обслуговування технологічного обладнання.

Перед початком роботи працівник повинен оглянути та перевірити робоче місце, прибрати всі непотрібні предмети, переконатись у справності основних вузлів обладнання, а потім перевірити його на холостому ходу.

Під час експлуатації обладнання слід контролювати тиск пари, систематично перевіряти запобіжні пристрої, дотримуватися обережності під час змивання гарячих продуктів.

Не дозволяється одягати на ходу привідні паси на шківи масловиготовлювачів, пастеризаторів, сепараторів, двигунів без використання механічних пасонадівачів. Застосовувати каніфоль, порошки, пасти та інші речовини для зменшення сковзання паса під час руху трансмісії не дозволяється.

По закінченню роботи лінії щит з контрольно-регулюючими приборами повинен бути від`єднаний від лінії споживання, а обладнання, апаратура, інвентар, молокопроводи після закінчення роботи повинні підлягати миттю та дефекації.

Для запобігання виникненню недоліків пов’язаних з охороною праці на підприємстві потрібно впровадити в життя наступний перелік заходів з техніки і охорони праці:

  • техніка огляду обладнання повинна використовуватись суворо згідно діючих інструкцій при роботі з обладнанням;

  • провести в обов`язковому порядку для всіх працівників навчання з питань охорони праці;

  • організувати систему навчання по охороні праці у відповідності до чинного законодавства;

  • розробити посадові інструкції з охорони праці на нововведене обладнання;

  • кожні 6 місяців проводити контроль рівня знань робітників з питань техніки безпеки та пожежної безпеки, виробничої санітарії;

  • перевірити стан організації заходів безпеки на найбільш важливих виробничих ділянках та дати відповідні обґрунтовані рекомендації по удосконаленню;

  • суворо забороняється допускати до роботи на технологічному обладнанні осіб, що з`явились на роботу у нетверезому стані;

  • вимагати від працівників суворого виконання виробничих інструкцій відповідного технологічного процесу;

  • збільшити рівень фінансування системи охорони праці до нормативної вимоги;

  • закупити медичні засоби;

  • необхідно перевіряти заземлення обладнання.

В результаті впровадження цих заходів з охорони праці та їх дотриманні в маслоцеху будуть створені оптимальні умови для роботи персоналу, поліпшаться умови праці, що знизить ризик виробничого травматизму і професійних захворювань і сприятиме підвищенню продуктивності праці.

Правильна експлуатація обладнання, його профілактика, заміна зламаних деталей дасть можливість поліпшити процес виробництва, створити сприятливі умови праці.