Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Техмаш 2013 / 1. Лекц / 1. Виробничий і технологічний процеси у машинобудувані.doc
Скачиваний:
120
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
129.02 Кб
Скачать

3 Виробничий процес (вп), його основні етапи, виробнича програма

Під виробничим процесом розуміють технічно і організаційно упоряджену сукупність усіх дій людей за допомогою необхідних засобів і знарядь виробництва для виготовлення виробів, які випускаються на даному підприємстві. Він охоплює переробку, транспортування, зберігання сировини і матеріалів, усі стадії виготовлення і складання виробів та всі інші дії, пов’язані з виготовленням продукції, що відповідає своєму службовому призначенню.

Основними етапамиВП являються:

- організація виробництва, підготовка і обслуговування робочих місць;

- одержання і зберігання матеріалів і напівфабрикатів;

- транспортування матеріалів, заготівок, деталей;

- виробництво заготівок (лиття, кування, штампування, пресування, тощо);

- усі стадії виготовлення деталей заданої форми і розмірів. При необхідності проводять термічну, електрохімічну, зміцнення та іншу обробку;

- складання вузлів та агрегатів, в деяких випадках може виконуватись підгонка по місцю;

- загальне складання всієї машини;

- регулювання параметрів та випробування;

- фарбування і оздоблення виробів, виготовлення тари, упаковування, транспортування, складування, відвантаження продукції та інші дії, пов’язані з випуском продукції.

На кожному етапі ВП зазвичай проводитися контроль відповідності технічних вимог для забезпечення необхідної якості готових виробів.

Машинобудівне виробництво характеризується об'ємом і програмою випуску продукції.

Об'єм випускувиробів - це кількість виробів одного найменування, типорозміру і виконання, що виготовляється або ремонтується підприємством протягом планованого проміжку часу.

Перелік найменувань виробів, що підлягають виготовленню або ремонту, з указанням об'єму випуску і терміну виконання по кожному найменуванню на планований період часу називається програмою випускувиробів.

Виробнича програмамашинобудівного заводумістить:

- номенклатуру виробів, їх типи, розміри;

- кількість виробів кожного найменування (за рік, квартал, місяць);

- перелік і кількість запасних частин для кожного виробу.

По загальній виробничій програмі заводу складаються детальні виробничі програми по цехах і дільницям, указують найменування, кількість, чорну і чисту вагу виробів, комплектуючі і запасні частини, пристрої, інструмент, матеріали тощо.

До програм додаються креслення загальних видів машин з технічними характеристиками і вимогами, складальні креслення, специфікації, креслення деталей, а також опис конструкцій машин і технічні вимоги на їх виготовлення, випробовування, прийомку та інша технічна документація.

4 Структура машинобудівного виробництва

Мета будь якого виробництва - випуск високоякісної продукції за умови мінімальних матеріальних і трудових витрат. Типове машинобудівне виробництво складається з окремих виробничих підрозділів. Їх склад і параметри залежать від характеру і спеціалізації, складності і різноманіття виробів, що виробляються, обсягів їх випуску і можливостей підприємства. Деякі виробництва мають всі необхідні підрозділи для випуску продукції, інші - забезпечуються, наприклад транспортом, заготівками, енергетикою централізовано або по кооперації, чи користуються послугами посередників.

Спеціалізація передбачає наявність великого об’єму випуску обмежених видів продукції на підприємстві (відливок, поковок, метизів тощо).

Кооперація передбачає забезпечення виробника заготівками, комплектуючими виробами, деталями і устроями, які виготовляються на інших спеціалізованих підприємствах.

Частіше всього виробничий процес в машинобудуванні складається з трьох основних етапів: отримання заготівок; перетворення заготівок в деталі; складання виробів. Перераховані етапи можна здійснювати на різних підприємствах, в різних цехах одного підприємства і навіть в одному цеху.

Склад машинобудівного заводуможна розділити на основні групи цехів і підрозділів:

- заготівельні цехи (литво чавуну, сталі, кольорових металів і сплавів, кування на молотах і пресах, штампування, розкрій металу тощо);

- обробляючі цехи (механічні, термічні, електрохімічні, деревообробні, фарбувальні);

- механоскладальні ( вузлове та загальне складання ), зварювально-складальні;

- допоміжні цехи (інструментальні, ремонтно-механічні, електроремонтні, експериментальні, модельні);

- енергетичні (електростанція, ТЕЦ, котельня, паросиловий, компресорний);

- транспортні (рельсовий, автомобільний тощо);

- складські (метал, матеріали, моделі, інструмент, паливо і мастила);

- сантехнічні (опалення, каналізація, водопостачання);

- загально заводські (центральна, технологічна, вимірювальна лабораторії, поліклініка, прохідна і ВОХР, головна контора, їдальня).

Виробничий процес виконується у просторі і часі. Територію, необхідну для здійснення виробничого процесу називають виробничою площею.

Цех– основний виробничий підрозділ промислового підприємства, яке виконує певні технологічні функції (механічну, термічну обробку), або виготовляє певну продукцію (заготівки, деталі, вузли, інструменти, пристрої, машини), або надає певні послуги (ремонт, подачу тепла.).

Ділянкавиробнича – з'єднана по тих або інших ознаках група робочих місць (наприклад, з'єднана транспортно-накопичувальними пристроями, засобами управління ділянкою і ін.), на яких здійснюються технологічні процеси виготовлення виробів певного призначення. Ділянка є структурною одиницею цеху, первинним елементом якого є робоче місце.

Виробничу ділянку виділяють в окрему адміністративну одиницю, яку очолює майстер (за наявності на ділянці в одній зміні, як правило, не менш 25 робітників).