Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Техмаш 2013 / 1. Лекц / 1. Виробничий і технологічний процеси у машинобудувані.doc
Скачиваний:
120
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
129.02 Кб
Скачать

6 Типи виробництв та їх організаційно-технологічні характеристики

В залежності від розмірів виробничої програми, рівня спеціалізації робочих місць, характеру виробів, технічних і економічних умов виробництва умовно розділяють на три типи - одиничне (індивідуальне), серійне і масове. Серійне виробництво часто розділяють на мало - середньо - та крупносерійне. На однім підприємстві, в цеху чи дільниці при виготовленні навіть одного виробу можуть мати місце кілька, або навіть усі типи виробництв. Наприклад, виготовлення корпусувеликого апарату - одиничне виробництво, окремихйого вузлів - серійне, кріпильних деталей - масове. Основні характеристики типів виробництв з деякою мірою умовності можна звести в таблицю:

Таблиця - Типи виробництв і їх організаційно-технологічні характеристики

Елементі порівняння

Одиничне

Серійне

Масове

Номенклатура виробів

широка і різноманітна

обмежена і визначена

вузька

Повторюваність

рідка або відсутня

періодична

безперервна

Спеціалізація робочих місць

відсутня

на кілька операцій

на одну операцію

Обладнання і

універсальне

спеціалізоване

спеціальне

Оснащення

універсальне

переналагоджуване

вузькоспеціальне

Робочий інструмент

нормалізований

універсальний та

спеціальний

спеціальний та

комбінований

Вимірювальний

інструмент

універсальний

калібри, шаблони

спеціальний,

автоматичний

Рівень механізації

низький, або відсутній

середній

високий та

автоматизація

Транспортні засоби

універсальні або

відсутні

універсальні та

спеціалізовані

спеціальні

Виробничий цикл

подовжений

середній

мінімальний

Собівартість

висока

середня

низька

Продуктивність

низька

середня

максимальна

Кваліфікація виконавців

дуже висока

середня

нижче середньої

Одиничне виробництво характеризується малим об'ємом випуску широкої номенклатури виробів, повторне виготовлення або ремонт яких, як правило, не передбачається. Продукція одиничного виробництва - машини, які не мають широкого застосування і виготовляються по індивідуальним замовленням, що передбачають виконання спеціальних вимог (дослідні зразки машин в різних галузях машинобудування, крупні гідротурбіни, унікальні метало ріжучі верстати, прокатні стани, могутні преси і т.д.).

Серійне виробництво характеризується виготовленням або ремонтом виробів партіями, що періодично повторюються. Серійне виробництво ділиться на дрібносерійне, середньо серійне, крупносерійне.

Характеристики дрібносерійного виробництва наближаються до характеристик одиничного, а характеристики крупносерійного - до характеристик масового. Указані типи виробництв різняться між собою також деталізацією технологічних розробок, організацією виробництва, розташуванням технологічного обладнання, підходами до вибору заготівок, досяжною точністю тощо.

Серійне - найбільш розповсюджений тип виробництв в загальнім і середнім машинобудуванні – це виробництво насосів, компресорів, вентиляторів, пресів, текстильних машин, верстатобудування, обладнання харчової, лісової, легкої промисловості, транспортного і комунального господарства тощо. Частка серійного виробництва у машинобудуванні в Україні близько 70%,а часткакрупносерійного виробництва складає більш 30%.

Масовевиробництво характеризується випуском обмеженої номенклатури виробів, безперервним їх виготовленням тривалий час, протягом якого на більшості робочих місць виконується одна робоча операція. Таке виробництво можливе і економічно доцільне при випуску досить великої кількості виробів, коли усі витрати на його організацію окупляться і собівартість продукції нижча ніж у серійному виробництві. Частка масової продукції в країні складає близько 12%.

Однією з характеристик виробництва є коефіцієнт закріплення операцій(kЗО) - відношення числа всіх технологічних операцій до числа робочих місць. Він являється умовною межею між різновидами виробництва. Чим ширше номенклатура виробів, що випускаються, і менше їх кількість, тим більше величина kЗО:

для дрібносерійного виробництва 20 < kЗО< 40;

для середньо серійного 10 < kзо < 20;

для крупносерійного 1 < kзо <10;

для масового виробництва kзо = 1.