Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Техмаш 2013 / 1. Лекц / 1. Виробничий і технологічний процеси у машинобудувані.doc
Скачиваний:
120
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
129.02 Кб
Скачать

7 Форми і методи організації і основні напрямки удосконалення вп і тп

В процесі еволюції технології машинобудування сформувалися різніформи організаціїтехнологічних процесів, основу яких складають три види технологій:одинична, типова і груповаформи, кожна з яких має свої достоїнства і недоліки.

З початку становлення машинобудування застосовувалася одинична технологія, коли під вироби розроблявся одиничнийтехнологічний процес. Одиничний ТП дозволяє врахувати всі особливості конкретного виробу і виробничі умови, але вимагає багато часу на його розробку.

З метою скорочення трудомісткості розробки технологічних процесів і розповсюдження передового досвіду на підприємствах була розроблена типоватехнологія, основоположником якої є професор А.Л. Соколовський.Типовий технологічний процес (ТТП)являється спільним схематичним процесом виготовлення деталей даного типу. При цьому під типом деталей розуміють сукупність деталей одного класу, які мають спільний план обробки основних поверхонь і однорідні операції. На основі типових технологічних процесів розробляються оптимальні процеси виробництва конкретної деталі в заданих умовах.

Розрізняють потоковий не потоковий методиорганізаціївиробничого процесу.

Потокова організаціявиробничого процесу характеризується розташуванням засобів технологічного оснащення в послідовності виконання операцій технологічного процесу і певним інтервалом випуску виробів. Цей вид організації виробничого процесу характерний для масового і крупносерійного виробництв.

При не потоковій організації виробничого процесу предмет праці знаходиться в русі по операціях з різною тривалістю. Цей вид організації виробничого процесу характерний для одиничного і дрібносерійного виробництв.

Для не потокового виду організації виробничого процесу характерні відсутність закріплення операцій за конкретними робочими місцями, різна тривалість операцій, прагнення на кожному робочому місці здійснити максимальну концентрацію технологічних переходів з метою зменшення числа операцій.

З метою наблизити виробничий процес до потокового вигляду в умовах дрібносерійного виробництва застосовують групову форму організації. При груповій технології різні вироби об'єднуються в групи по спільності устаткування і оснащення для здійснення однієї і тієї ж операції, що підвищує однорідність праці при виготовленні різних виробів і дозволяє підняти його продуктивність.

До основних принципів раціональної організації ВП належать :

1) Спеціалізація. Підвищення показників виробництва досягають за рахунок використання спеціального високопродуктивного обладнання, підвищення рівня механізації і автоматизації, стандартизації, нормалізації виробів і їх складових частин, уніфікації технологічних розробок.

2) Пропорційність- можливість випуску продукції в усіх частинах ВП (без "вузьких" місць), кількість робочих місць пропорційне трудомісткості процесу.

3) Безперервність- кожна нова операція починається після завершення попередньої ( для цього створюють між операційні заділи, ліквідують простої через транспорт, налагодження тощо.

4) Паралельність- одночасна обробка однакових деталей на різних робочих місцях, або різних заготовок на одних і тих же місцях.

5) Прямотічність- найкоротше переміщення деталей і складальних одиниць по робочим місцям, розташування робочих місць по ходу ТП.

З розширенням номенклатури виробів, що випускаються, зниженням життєвого циклу розглянуті вище види технологій уже не задовольняють вимогам виробництва, тому назріла гостра необхідність пошуку HOBОГО виду технології, що дозволяє істотно знизити строки технологічної підготовки виробництва й підняти її ефективність.

Перспективним щодо цього є новий вид технології - модульна технологія[3].

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ.

1. Які складові частини машинобудівного виробу ви можете назвати?

2. Чим відрізняється технологічний процес від виробничого процесу?

3. Що входить до складу технологічного оснащення?

4. Які ви знаєте пристрої для метало різальних верстатів?

5. За яким принципом формується технологічна операція?

6. В чому різниця між технологічним переходом, робочим ходом і допоміжним переходом?

7. В чому різниця між програмою випуску виробів і об'ємом випуску виробів?

8. Чим відрізняється такт випуску від ритму випуску?

9. Які бувають типи виробництва і в чому їх відмінність?

10. В чому ви бачите різницю між формами і методами організації виробничого процесу?

10