Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
260.1 Кб
Скачать

4. Вихідні дані і їх обробка

Вихідні дані роботи програми виводяться в двох формах - в формі рисунка електричного поля на екран , і числові результати – в файл REZ. REZ.

На рисунку відображується система ізоліній густини струму і=const в заданій кількості L, на площині НG (рисунки 3,4). Дві сусідні ізолінії на рисунку відрізняються між собою значенням густини струму на величину і, яку можна підрахувати через максимальне і мінімальне значення (ці числа виводяться і на екран і в файл REZ. REZ)

. (10)

Рис.3. Ізолінії однакової густини струму в елементі з тонкими електродами (числа – порядкові номери ізоліній). L=30. На екрані ізолінії ніяких позначень не мають.

Ізолінії програма будує, починаючи із найбільшого значення іМАХ. Ця ізолінія на рис.3 має порядковий номер 1, і завжди розташовується поблизу одного з струмовиводів.

Груп ізоліній дві, вони оточують кожний струмопідвід окремо. Якщо струмопідводи розташовані поблизу один від одного, деякі ізолінії з найменшими значеннями густини струму (рис.4 – бокові лінії заштрихованої зони) можуть співпадати.

Якщо товщини електродів ( або питомі опори) не однакові, кількість ізоліній в обох групах буде різною. На рис.3 в групі справа ізолінії починаються з номера 20, тобто густина струму поблизу правого струмовиводу має значення , меншу, ніж на лінії з номером 1. Найменша густина струму спостерігається в тій частині ячейки, яка розташована між останніми ізолініями поля (на рис.3,4 заштрихована).

Із формули (10) видно, що система ізоліній має крок і, пропорційний абсолютному значенню не густин струмів, а різниці . Тому зображення поля має однакову форму як при малих, так і при великих, і не дає кількісної інформації про ступінь нерівномірності розподілу густини струму. Цю інформацію дають лише числові значення максимальної і мінімальної густин струму.

Одночасно з рисунком поля на екран виводиться скорочена група числових даних,

Ці дані частково (і точніше) дублюються також в файлі результатів REZ.REZ:

Рис. 4. Ізолінії однакової густини струму ячейки. Значення товщин електродів з верхнім і нижнім струмопідводом відносяться як 3:1 (а), 1:1 (б), 1:3 (в). Електрохімічний процес локалізовано поблизу струмовідводу тонкого електрода (лімітуючий фактор – опір електрода меншої товщини). L=20

___LPL_________________________________________________________________________

___E,B__U,B____K-A,CM_____X,ЕЛ-T_____R-ПОЛ___R-ЕЛД___РЕЛАКС__EPS________L

1.3 1.0 0.100 0.920 1.000 6.800 1.90 0.000001 70

______H,CM______G,CM____HK,CM.NK....K1.....K2____HA,CM.NA____A1_______A2

50.00 30.00 0.01 1 0.0 3.0 0.01 1 27.0 30.0

33 20 1 3 18 20

___LPL_________________________________________________________________________

Iter 1-2__амп-ф__amп-т__om.Cm2__шаг,cm__не,см__сумм__внеш__ел-ды__внутр

41 1349 4.15 179.71 2.11 1.58 5.18 4.15 0.91 0.13

HХK,cm = 17.610 HXA,cm = 17.610

TMAX,A/cm2= 0.045 TMIN,A/cm2 = 0.001

OTN = 0.976 =(tmax-tmin)/tmax

EPS = 0.000001

Позначення вихідних даних .

ITER 1-2 –Кількість ітерацій на момент закінчення роботи. Два числа – перше для спрощеної грубої сіті, друге – для точного рішення на повній (основній) сіті.

АМП-Ф –Сумарний струм ячейки. Розраховується як інтеграл по всій площі ячейки, або сума струмів усіх елементарних квадратів, (NG-1)(NH-1)

. (11)

АМП-TУмовний теоретичний струм ячейки ІТ. Розраховується за умови, коли густина струму іТ максимальна, рівномірно розподілена по площі ячейки, (нульовий опір електродного матеріалу, іMAXiMIN) і визначається лише локальним поляризаційним опором і опором електроліту згідно з (4).

; .(12)

OM.CM2 -Сума питомих поляризаційних опорів і опору електроліту (питомий внутрішній опір ячейки на 1 см2, знаменник в (12))

ШАГ,CM –Розмір елементарного квадрата сіті,  см

або .

НЕ,СМ –Масштаб неоднорідності електричного поля по площі ячейки, для електрода меншої товщини . На екрані і в файлі REZ.REZ два числа – (НХА,НХК), визначені для товщин кожного електрода hA, hK окремо (запис для катода):

. (13)

СУММ –Повна потужність, яку генерує хімічне джерело струму. Або – повна вхідна потужність, яка подається в електролізер:

(14)

(тут Е- напруга електролізера, яка більша, ніж напруга розкладу U0).

ВНЕШ – Потужність, яку ячейка ХДС віддає в зовнішнє коло ( Е– ерс системи, U0-напруга). Для електролізера – теоретична потужність, яка витрачається на виконання хімічної роботи електролізу (U0 –напруга розкладу електроліту)

. (15)

ЕЛ-ДЫ – Потужність, яка розсіюється на омічних опорах електродів (головне явище, яке в цій роботі вивчається):

. (16)

ВНУТР – Потужність, яка розсіюється на внутрішньому опорі ячейки

. (17)

TMAX,A/cm2 – Максимальна густина струму (поблизу одного з струмопідводів).

ТMIN,A/cm2 – Мінімальна густина струму (найдалі від струмопідводів).

OTN – Ступінь неоднорідності розподілу густини струму на поверхні електродів, (tmax-tmin)/tmax. Головний вихідний параметр всіх завдань.

  1. Завдання

Моделюють електричне поле ячейки, змінюючи конфігурацію геометричного розташування струмовідводів на електродах, товщину електродів, поляризаційний опір, питомий опір електроліту.

Після одержання зображення поля одразу ж потрібно зробити відповідний рисунок для звіту. Якщо в дослідній серії числових експериментів цільові інформаційні елементи містяться в картині поля (наприклад, якщо змінюється положення струмопідводів), роблять і відповідну серію рисунків поля. В кремих варіантах, де форма поля не є головною метою дослідження, досить дати одне зображення.

Далі записують первинні дані розрахунку, наведені в файлі REZ.REZ і частково – на екрані (числа iMAX та iMIN на екран виведені лише для швидкої орієнтації, неточно, з двома знаками після коми. Точніші числа – в файлі REZ.REZ ).

5.1. Вивчити залежність від довжини ячейки (горизонталі Н, рис. 5.1) головних характеристик поля – ступеню нерівномірності розподілу густини струму =f(Н), повного струму ІФ , ефективності використання поверхні ІФТ .

Єдиний варіативний параметр – Н, відношення H/G в інтервалі від 0.2/1 до 5/1. Всі інші дані в числових експериментах не змінювати. Як базовий варіант інших вхідних даних використати наведений приклад файла LPL.DAT.

Струмовідводи розміщувати з одного боку, як на рис. 5.1.

Побудувати графіки =f(Н), ІФ=f(Н), ІФТ =f(Н). Зробити висновки.

Рис.5. Деякі варіанти індивідуальних завдань моделювання електричного поля

5.2. Показати, що при різних ступенях неоднорідності поля =(iMAX-iMIN)/iMAX картина електричного поля (система ізоліній) залишається однаковою. Варійований параметр – питомий опір електродного матеріалу (константу R-ЕЛД змінювати в інтервалі 1-10 ). Всі інші дані в числових експериментах не змінювати. Як базовий варіант вхідних даних використати наведений приклад файла LPL.DAT.

Побудувати графіки =f(), НХ=f(), ІФ=f(), ІФТ =f(). Зробити висновки.

5.3. Вивчити залежність від ширини ячейки (вертикалі G, рис. 5.2) головних характеристик поля – ступеню нерівномірності розподілу густини струму =f(Н), повного струму ІФ , ефективності використання поверхні ІФТ .

Єдиний варіативний параметр – G, відношення H/G в інтервалі від 1/02 до 1/5. Всі інші дані в числових експериментах не змінювати. Як базовий варіант інших вхідних даних використати наведений приклад файла LPL.DAT.

Струмовідводи розміщувати з одного боку, як на рис. 5.2.

Повторити розрахунки для ячейки, де обидва струмовиводи мають координати А1,К1=0, А2,К2=G (на всю ширину ячейки)

Побудувати графіки =f(Н), ІФ=f(Н), ІФТ =f(Н). Зробити висновки.

5.4. Вивчити залежність від ширини струмовиводів, розташованих на вертикалі G, рис. 5.2) головних характеристик поля – ступеню нерівномірності розподілу густини струму =f(Н), повного струму ІФ , ефективності використання поверхні ІФТ . Струмовідводи розміщувати з одного боку, як на рис. 5.2.

Варіативних параметрів чотири – ширина ,  і положення (координати) струмопідводів, =К2-К1, А2-А1. Обов”язкові варіанти такі (координати наведені у відносних одиницях, по відношенню до габаритного розміру вертикалі G)





К1

К2

А1

А2

1G

0.1G

0

1G

0

0.1G

Вузькі струмовідводи поряд

1G

0.1G

0

1G

0.9G

1G

Вузькі струмовідводи в різних кінцях

1G

0.9G

0

1G

0

1G

Два струмовідводи повної ширини

1G

0.9G

0

1G

0

0.9G

Один струмовідвід широкий

Всі інші дані в числових експериментах не змінювати. Як базовий варіант інших вхідних даних використати наведений приклад файла LPL.DAT.

Побудувати графіки =f(), ІФ=f(), ІФТ =f(). Зробити висновки.

5.5. Вивчити залежність від положення струмовідводів, розташованих на різних сторонах ячейки рис. 5.4) головних характеристик поля – ступеню нерівномірності розподілу густини струму =f(Н), повного струму ІФ , ефективності використання поверхні ІФТ .

Варіативний параметр один –положення (NK) одного з струмопідводів, 1-2-3-4.

Вхідні дані: Н40, G=20, NA=1, A1=0, A2=2. Обов’язкові варіанти такі (координати наведені у абсолютних одиницях)

К1

К2

NK

1

0

2

1

Струмовідводи співпадають, і максимально віддалені

2

38

40

2

3

0

2

4

Струмовідводи на одній стороні, наближені і віддалені

4

38

40

4

5

0

2

3

Порівняти з варіантом 1

Всі інші дані в числових експериментах не змінювати. Як базовий варіант інших вхідних даних використати наведений приклад файла LPL.DAT.

Навести рисунок поля (якісно) для різних геометричних положень струмовідводів.

Зробити висновки, порівнюючи значення , ІФ, ІФТ.

5.6. Вивчити залежність від положення струмовідводів головних характеристик поля – ступеню нерівномірності розподілу густини струму =f(Н), повного струму ІФ , ефективності використання поверхні ІФТ .

Варіативний параметр один –положення (NK) одного з струмопідводів. Вхідні дані: Н40, G=20, NA=2, A1=0, A2=2. Обов”язкові варіанти такі (координати наведені у абсолютних одиницях)

К1

К2

NK

Зміщення К3

1

0

2

2

0

2

8

10

2

8

3

18

20

2

18

4

28

30

2

28

5

38

40

2

38

Навести рисунок поля (якісно) для положень струмовідводів вар. 1, 3, 5.

Всі інші дані в числових експериментах не змінювати. Як базовий варіант інших вхідних даних використати наведений приклад файла LPL.DAT.

Побудувати графіки залежності від зміщення струмовідводів =f(К3), ІФ=f(К3), ІФТ =f(К3). Зробити висновки.

5.7. Вивчити залежність від положення струмовідводів (рис.5.6) головних характеристик поля – ступеню нерівномірності розподілу густини струму =f(Н), повного струму ІФ , ефективності використання поверхні ІФТ .

Варіативний параметр один –положення (NK) одного з струмопідводів. Вхідні дані: Н40, G=20, NA=2, A1=0, A2=2. Обов’язкові варіанти такі (координати наведені у абсолютних одиницях)

К1

К2

NK

Зміщення К3

1

0

2

4

0

2

8

10

4

8

3

18

20

4

18

4

28

30

4

28

5

38

40

4

38

Навести рисунок поля (якісно) для положень струмовідводів вар. 1, 3, 5.

Всі інші дані в числових експериментах не змінювати. Як базовий варіант інших вхідних даних використати наведений приклад файла LPL.DAT.

Побудувати графіки залежності від зміщення струмовідводів =f(К3), ІФ=f(К3), ІФТ =f(К3). Зробити висновки.

5.8. Для резервного елемента Li-H2O прийняти значення Е=2.1 В, U0=1.5 В, RП= 1 Омсм2, =0.8 См/см, М= 4. Струмовідводи розташувати на стороні 1 (NA,NK=1), G=10 cм, координати А1,К1 =0, А2,К2=10 см. Інші параметри – як в прикладі вхідного файла.

Завдання - підібрати таку довжину електродів Н (6-8-10-12-….см), щоб ступінь нерівномірності розподілу струму по поверхні була близькою до 0.1. Побудудувати графіки =f(Н), ІФ=f(Н), ІФТ =f(Н), потрібну довжину визначити з графіка. Зробити висновки.

5.9. Для резервного елемента Li-H2O2 прийняти значення Е=2.9 В, U0=2.5 В, RП= 1 Омсм2, =0.8 См/см. Струмовідводи розташувати на стороні 1 (NA,NK=1), G=10 cм, Н=20 см, координати А1,К1 =0, А2,К2=10 см. Інші параметри – як в прикладі вхідного файла.

Завдання - визначити характер залежності головних вихідних характеристик ячейки від величини питомого опору електродного матеріалу М. Побудудувати графіки =f(М), ІФ=f(М), ІФТ =f(М). Зробити висновки.

5.10. Для паливного елемента Н22 прийняти значення Е=1.23 В, U0=0.75 В, RП= 0.5 Омсм2, =0.8 См/см. Струмовідводи розташувати на стороні 1 (NA,NK=1), G=10 cм, Н=20 см, координати А1,К1 =0, А2,К2=10 см. Інші параметри – як в прикладі вхідного файла.

Завдання - визначити характер залежності головних вихідних характеристик ячейки від величини питомого опору електродного матеріалу М. Побудудувати графіки =f(М), ІФ=f(М), ІФТ =f(М). Зробити висновки.

5.11. Вивчити залежність від поляризаційного опору головних характеристик поля – ступеню нерівномірності розподілу густини струму =f(Н), повного струму ІФ , ефективності використання поверхні ІФТ .

Варіативний параметр один –RП. Вхідні дані: Н40, G=20, NA=1,NK=1, А1,К1=0, А2,К2=5. Обов’язкові варіанти : RП= 0.5-1-2-5-10-20.

Як базовий варіант інших вхідних даних використати наведений приклад файла LPL.DAT.

Побудувати графіки залежності =f(RП), ІФ=f(RП), ІФТ f(RП). Зробити висновки.

5.12. Вивчити залежність від питомого опору електроліту головних характеристик поля – ступеню нерівномірності розподілу густини струму =f(Н), повного струму ІФ , ефективності використання поверхні ІФТ .

Варіативний параметр один –RП. Вхідні дані: Н40, G=20, NA=1,NK=1, А1,К1=0, А2,К2=5. Обов’язкові варіанти : RП= 0.5-1-2-5-10-20.

Як базовий варіант інших вхідних даних використати наведений приклад файла LPL.DAT.

Побудувати графіки залежності =f(RП), ІФ=f(RП), ІФТ f(RП). Зробити висновки.

Література

  1. Кошель Н.Д. Моделирование на ЭВМ элементов электрохимической технологии. –Киев: УМК ВО. -1992. с.133-148, 271-277.

  2. Кошель М.Д. Теоретичні основи електрохімічної енергетики, Дніпропетрогвськ,

УДХТУ, 2002. С.244-257, 316-323.

15

Соседние файлы в папке Материалы по электра