Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шкідники.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
613.6 Кб
Скачать

14. Шкідники тютюнових культур Шкідники тютюнових культурРодина трипіди — Thripidae

Трипс тютюновийThrips tabaci Lind. (рис. 14.1). Зовніш­ній вигляд, особливості біології та екології наведено у розд. 15.

Заходи захисту.

Чергування культур у сівозміні. Ізоляція роз­сади і плантацій тютюну під посівів овочевих культур, а розсадни­ків — від сушильних споруд; оранка ґрунту, знищення бур’янів і ро­слинних решток. У пар­никах і теплицях обпри­скування розсади тютю­ну, починаючи з фази 2-3 справжніх листків, інсектицидами. План­тації тютюну рекомен­дується також обприску­вати інсектицидами і припиняти обробки з урахуванням термінів очікування.

Ряд рівнокрилі — Homoptera

Родина афіди — Aphididae

Оранжерейна, або персикова, попелицяMyzodes persi- сііе Sulz. (рис. 12.2) — поширена повсюдно. Первинним хазяїном є персик та деякі його гібриди з мигдалем. Пошкоджує плодові дере­ва, тютюн, томати, огірки, картоплю, бавовник.

Засновниці й безкрилі партеногенетичні самки — розміром до

  1. мм, ясно-зелені, іноді рожеві, вусикові бугри високі, утворюють чобоиий жолобок, трубочки циліндричні, дещо розширені в основі й аедь роздуті до кінця, хвостик пальцеподібний. Амфігонна самка — розміром 2 мм, від ясно-коричневого до вишневого кольору, гомілки задніх ніг потовщені,*3 численними псевдосенсоріями. Самець — до

1,9 мм, голова, груди, вусики чор­ні, черевце ясно-зелене, з чорни­ми поперечними смугами, що зливаються в суцільну пляму на III - IV сегментах тіла. Яйце зе­лене, згодом темніє і перед вихо­дом личинки стає чорним.

Шкідники тютюнових культур

Рис. 14.2. Персикова, або оранже­рейна, попелиця (доросла комаха)

Повноциклічна форма зимує у стадії яйця в основі бруньок пер­сика. Засновниці в Криму відро­джуються у березні, однак зале­жно від температури можуть від­роджуватися й у лютому чи квіт­ні. Вони живляться спочатку на бруньках, пізніше на листках, що розпускаються, і квітках. Трива­лість їхнього розвитку становить 17 - 28 діб. У квітні за 10 - 20 діб вони відроджують 20 — 60 личинок. На персику розвивається 2 — 3 покоління безкрилих самок. З другого покоління з’являються крилаті розселювачки, у наступних поколіннях їх кількість збільшується. По- - пелиця перелітає на бур’яни, а потім і на культурні трав’янисті рос­лини. Відомо до 400 вторинних рослин-хазяїв. Самці розвиваються на вторинних рослинах-хазяях і перелітають до самок, що після спа­рювання відкладають 5-10 зимуючих яєць. На півдні, а також у теп­лицях, оранжереях та на кімнатних рослинах попелиця розмножу­ється нерівномірно впродовж усього року.

Оптимальна температура для розвитку попелиць — 24 °С. Мак­симальної чисельності попелиця досягає у липні, потім її кількість швидко знижується і знову зростає тільки у вересні — жовтні.

Попелицю заражають ендопаразити в основному з родини Aphidiidae — Ephedrus persicae Frg,, E. nacheri Quilis., E. plagiator Nees., Praon volucre Hal., Lysiphlebus fabarum Marsh., Dlaeretiella rapae M’int., Lipolexis gracilis Forst., Trioxys angelicae Hal., Toxapes deltiger Hal., Aphidius picipes Nees.

Заходи захисту. Знищення бур’янів навколо парників і теп­лиць. Застосування інсектицидів.

Запитання для самоконтролю

і. Схарактеризуйте біологію сисних шкідників тютюну 2. Наведіть шкодо- чинність шкідників тютюну та заходи захисту від них..