Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора мод 2.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
41.87 Кб
Скачать

1Сутність та ф-ції грошей

1.Походж грош

2.Ф-ції

Функц грошей – це певна дія або робота г- й щодо обслуговування руху вартості в процесі суспільного відтворення Функції грошей

1-міра вартості –це забезп вираження і вимір вартості товарів надаючи їм форму ціни 2-засіб обігу гр. - посередником в обміні товарів і забезпеч їх обіг 3-засіб платежу -гр. обслуговують погашення різноманітних боргових зобов’язань між суб’єктами економ відносин що виникають в процесі грошового відтвор 4-засіб нагромадження – це функція в якій гроші обслугов нагромадж вартості в її загальній абстрактній формі в процесі розширеного відтворення 4-світові гроші гроші обслугов рух вартості в міжнар екон обороті і забезпечують реалізац взаємовідносин між країнами 5-інформаційна(дяченко) –це гр. виступ як засіб інформаційного забезпечення в розвитку еко-ки як на макро так і на рівні суб’єкта господарювання .

3 Форми грошей та їх еволюція

До виникнення грошей люди обмін товари на товари що нині назив бартером .Всвітовій еволюції гроші виступають у формі товарних грошей умовних або паперових кредитних та кредитноелекронних.У ролі грошей виступали найчастіше предмети першої необхідності і форма грошей тоді збігалася з споживчою вартістю цих товарів.

На територ укр. за різних часів в обігу використав такі монети гривня,карбованець,шах.гривня найстаріша 6-ти кутна одної ваги. Карбов зявивсь на русі у 13 ст у вигляді зливка срібла .з 1534р став грошов 1-ю росії і містив 68 грам срібла .за матеріалами виготовлення : на металеві паперові пласткові. Новим етапом у ств монети є виникн білонної(розмінної)монети-не з дорогоц металу. Пап.гроші – це знаки справ золотих чи срібних грош випущ дер в обіг.Прич вин пап грош.-перехід до машинного способу в-ва(тов. маса зр швидше за грошову)- недостатня екон еластичність грош об до потреб швидкого розш чи звуж тов. маса. –переваги пап грош якмм власт легкість зберіг. Етапи переходу: -стирання монет (повноцінна монета перетв в знак вартості) – псув метал монет держ(для одержання додат прибутку в казну)-випуск казною пап грош для отрим емісійного доходу.Кредитні грош- неповноцінні знаки вартості, які виник на основі кред відносин, вони вин стихійно через розв тов. грош відносин.З-ни: 1-грошова маса є результ взаємодії 2 потоків, 2-забезпеченність емісії грошей-сист кред гарантує видачу позик у міру зр потреб товарообороту. Еволюція: -вексель(квазігроші), - банкнота, -чек, -депозитні,-електронні.Вексель-цін пап засвідчує грош зоб векселедавця оплат після настання певного терм вказану суму грош. (прості, переказні.? комер і фін). Банкноти-простий вексель емісійного банку. Риси: 1- випуск її емісійним банком замінного ком векселя, 2-обмін на зол за першою вимогою власн.3-подвійне забезпеч. Чек- це док, який має наказ….(іменний, ордерний, на пред)

4. Класифікація грошей

На практиці в сучасних умовах функціонує велика кількість банків. В залежності від того або іншого критерію їх можна класифікувати наступним чином. За формою власності розрізняють акціонерні, неакціонерні, кооперативні, муніципальні, комунальні, державні та змішані, міждержавні (міжнародні) банки. За терміном надання кредитів – банки короткострокового, середньо- та довгострокового кредитування.За національною належністю – національні та іноземні банки. За функціями та характером діяльності виділяють депозитні, універсальні та спеціалізовані банківські установи.Кооперативні банки – кредитно-фінансові інститути, що створюються товаровиробниками на ділових засадах для задоволення взаємних потреб;Муніципальні банки – різновид ощадних установ, першочергова діяльність яких зводилась до залучення заощаджень населення і виконання функцій скарбника муніципалітету.Комунальні банки – спеціалізовані кредитні установи, призначені для кредитування та фінансування житлового і комунального господарства.

2.ГО

1.Зміст гр. обігу та його форми .Гр обіг це безперервний рух грошей в процесі купівлі продажу товарів і послуг та виконання гр. зобов’язань. Структуру гр. о визначають за ознаками : 1. Гр о залежності від форми функціонування в ньому грошей поділ на готівковий і безготівковий 2. в залежності від характеру відносин які обслуговує та чи ін. частина гр. обігу поділ на: горшовий розрахунковий обіг, гр. кредитний обіг, гр. фінансовий обіг,3 залежно від суб’єктів гр. о між банками ,гр. обіг між банками і юрид та фіз. Особами, гр. обіг між юрид ос, гр. обіг між юр і фіз. Ос, гр. о між фіз. Особами. Гр обіг функціонує на основі принципу економічності який представляє собою сукупн заходів які проводить д- ва для забезпеч безперервного і планомірного руху грошей при мінімум витратих праці на виробництво і обіг гр. знаків. Всі суб’єкти гр. о згруповані в 4 групи: 1 фірми ,2 фірми домогосподарства, 3 держ структури, фін посередники.

2. Закони обігу грошей. Кількість грошей необхідних для обігу визнач законом гр. обігу протягом даного періоду часу для обігу необхідна лише певна об’єктивно зумовлена маса купівельних і платіжних засобів Кф= Кн, при функціонуванні повноцінних грошей рольрегулятора кількості грошей стихійно виконувала функція грошей як засобу нагромадження для держ паперових грошей діяв закон який визначав що їхня кількість в сфері обігу повинна = кількості золота потрібних для норм гр. обігу Гм=З . З появою кредитних грошей було визначено що кількість грошей зал від суми цін товарів і швидкістю обігу гр. одиниці К=И:О.Кількість грошей необхідних для обігу визначають за формулою К= Сц – К + Пб- Вп:о.

3. Грошова маса.- це вся сукупність запасів грошей у всіх їх формах які беребув в розпорядженні суб’єктів грошового обігу у певний перід.У структурному відношенні грошову масу поділ на критерії 1. за ступенем їх ліквідності. 2. за формою грошових засобів. 3. за розміщенням у суб’єктів гр. обігу. 4. за територіальним розміщенням. Грошовий агрегат це визначена законодавством до ступеня ліквідності специфічне угрупування ліквідних активів які можуть стягувати альтернативними вимірниками грошової маси. Грошова база характеризує масу грошей з боку прояву її на балансі центр банку.Вона включає запоси всієї готівки яка перебуває в обороті поза банківською системою та касах банків а також суму резервів комерц банків на їх кореспонд рах центральних банків. Гб=Гвит+Грез.

4.Швидкість обігу грошей характеризує частоту з якою кожна одиниця наявних в обороті грошей використовується в середньому для реалізації товарів і послуг за певний період і визнач за формулою фішера.V=PQ/M. Для аналізу структури платіжного обороту окремо здійснюються розрах швидкісного обігу готівкових і депозитних грошей .1. показник обігу грошей в платіжному обороті .2.швидкість повернення грошей у каси банків. 3. швидкість обігу грошей у готівковому обороті. На швидкість обігу грошей вплив. Фактори. 1.обсяг структури та ефективність суспільного виробництва .2.величина і швидкість потоків на стадії обміну. 3. рівень розвитку ринкових зв’язків між суб’єктами процесу відтворення. 4. збалансованість попиту і пропозиції на ринку. 5.рівень інфляції. 6. рівень розвитку економічної інфраструктури.

5. Регулювання обігу готівки. Основними завданнями регулювання обігу готівки є : забезпечення макс прозорості готівкових операцій, обмеження суми коштів в касах підприємств з метою більшої контрольованості їх , недопущення тіньових операцій з готівкою та макс насичення економіки безготівковими коштами . Відпов до правил ведення касових операцій в нац. Вал укр. використов така норма регулювання обігу готівки як ліміт залишку готівки в касах підприємства. Ліміт залишку готівки в касах для кожного підприємства встановл комерц банками за місцім відкриття рахунку. Крім того для клієнтів комерц банків встановлюється ряд ін. правил.1 витрачання готівки за цільовим призначенням 2.порядок інкасації виручки. 3.порядок видачі готівки під звіт .4. оформлення касових операцій.

6.Прогнозування готівкового обігу.- здійснюється з урахуванням основних напрямків держ ГКП прогнозних розрахунків балансу грошових доходів і витрат населення та касових оборотів.1 частина надходження (статті)1надход торгов виторгу .2 .надход виторгу від усіх видів транспорту.3надходження кварт плати і комун платежів .4 надходж виторгу видавницьких закладів .5 .надходж виторгів підприємств побутового обслуговування. 6 надх на рахунки сільськогосподарських підприємств. 7 надх з рах за вкладами громадян. 8. надх від підприємств зв’язку. 9.ін надх .10 купівля готівки комерційними банками .11. підкріплення оборотної каси з резервних фондів. 2частина видатки 1. видачі на оплату праці громадян: виплати та заохочення, ін. виплати що не входять до фонду оплати праці 2. видачі на закупівлю с/г продуктів.3 видачі з рахунків с/г підприємств. 4. видачі на виплату пенсій допомог та страхових відшкодувань.5 видачі зрахунків за вкладами громадян. 6 .видачі підкріплені підприємствам зв’язку. 7. видачі на ін. цілі. 8. продаж готівки комерційним банком. 9. пеоеоахування з оборотної коси до резервних фондів. Баланс грошових доходів населення. –це балансова форма відображення процесу утворення грошового доходу населення та його використання за пувний період часу. Доходи (статті) 1. зарплати .2 доход типу зарплата включ дохід приватних підпр 3. пенсії стипендії, допомоги.4 надходж від фінансово кредитної сист.5 виплата дивідендів ін. доходів .Витрати 1. придбання товарів .2 оплата послуг .3 обовязкові платежі та добровільні внески. 4 приріст вкладень. 5 придбання цінних паперів та оплата кредитів. 6. ін. витрати.