Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kornilova_O.V.Organizatsiya_pratsi_ekonomista.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
781.31 Кб
Скачать

4.3 Зміст організації та планування особистої роботи економіста

Планування часу керівників і фахівців. Планування часу, як і планування взагалі, є першим обов'язком будь-якого керівника, але, на жаль, як показують дослідження, вітчизняні економісти приділяють цьому небагато часу - в 3,5 разу менше, ніж їх американські колеги, зате на оперативну роботу - по всіх мірках менш важливу - витрачають на третину більше.

Процес планування часу починається з постановки завдань, для чого на майбутній період складається перелік справ і можливих перешкод, на подолання яких піде певний час. Згодом цей перелік регулярно доповнюється, оновлюється, коректується шляхом виключення з нього того, що на перевірку виявляється неістотним.

Планом повинно охоплюватися не більше 60% робочого часу, а останнє складають резерви на вирішення непередбачених проблем, творчу діяльність, підвищення кваліфікації. Непередбачені проблеми виникають зазвичай у зв'язку з несподіваними відвідувачами, телефонними дзвінками, необхідністю виправити раніше допущені помилки. Створення резервів часу значно підвищує гнучкість планів і полегшує коректування.

Передумовою планерування часу є його ретельне документування і контроль за його використанням, що дозволяють мати точні уявлення про нього, краще розподіляти здійснення тих або інших робіт, а також погоджувати свої дії в області планерування часу з підлеглими і колегами.

На практиці існує декілька типів планів використання часу. Перш за все, це довгострокові, за допомогою яких розподіляється час на реалізацію крупних життєвих цілей, що вимагають багатьох років, а деколи і десятиліть: здобування освіти, просування до певної посади в службових сходах і т.п.

До середньострокових планів можна віднести річні, фіксуючі розподіл часу для вирішення крупних, але конкретніших завдань, перш за все виробничого характеру. До короткострокових планів використання робочого часу, що конкретизують середньострокові, відносяться квартальні, місячні, декадні (тижневі), денні, кожен з яких деталізує передуючий. Для їх складання необхідно визначити центральну, найбільш трудомістке завдання періоду, яке має бути вирішена в його рамках; виходячи з завдань, до вирішення яких потрібно приступити, і труднощі, які у зв'язку з цим можуть виникнути. У місячних планах витрата часу на кожен вид діяльності, включаючи необхідні резерви, передбачається вже в годиннику. У декадних (тижневих) планах відбиті всі без виключення поділа і час, необхідний для їх виконання. Якщо проблема, що стоїть, за вказаний період не вирішується, роботу з нею починає інша особа.

Змістовий модуль 2. Економіко-правові аспекти діяльності сучасного економіста

Тема 5. Особливості праці керівників-економістів

5.1 Зміст організаційно-управлінської діяльності з економіки на підприємстві

5.2 Типова посадова інструкція керівника-економіста

5.3 Зміст праці та основні вміння керівників різних економічних підрозділів (планово-економічного, фінансово-економічного, планово-виробничого, підрозділів матеріально-технічного забезпечення та управління персоналом)