Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора БД.docx
Скачиваний:
300
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
306.96 Кб
Скачать

2.Розподіл обов'язків в системах з базами даних. Історія розвитку субд. Класифікація банків даних. Переваги та недоліки субд.

Історія розвитку СУБД

Вважається, що початки розвитку СУБД були закладені в 60-х роках, коли в США була прийнята програма польоту людини на Місяць. На той час ще не існувало системи, яка могла б обробляти великі масиви інформації. Був розроблений проект під назвою GUAM (Generalized Update Access Method). Основна ідея проекту – об’єднання більш малих компонентів в більш великі до тих пір, поки не буде зібраним весь проект. Це була так звана ієрархічна структура. Наступним кроком було створення фірмою IDS в середині 60-х років СУБД нового типу – мереженої.1965 рік – створення стандартів баз даних. Група DBTG (Data Base Task Group). В 1971 група запропонувала такі стандарти: - мережева схема – це логічна організація всієї бази в цілому, що включає в себе визначення імен, типів кожного запису та компонентів кожного типу; - під схема –частина БД з точки зору користувача чи додатку;- мова управління даними – інструмент визначення характеристик і структури даних, а також управління ними. Офіційно ці стандарти не були прийняті, але системи, розроблені за цими стандартами називають СУБЛ першого покоління. В 1970 році Кодд опублікував статтю про реляційну модель БД. За 10 років були розроблені багато реляційних БД та мова запитів до них. Реляційні СУБД – СУБД другого покоління. На сьогоднішній день розроблені об’єктно-орієнтовані та об’єктно-реляційні СУБД – СУБД третього покоління.

Класифікація банків даних

Найбільш очевидними класифікаціями є :

- за формою представлення інформації:

- аудіо; - мультимедіа; - візуальні;

- за структурою:

- неструктуровані БД; - частково структуровані;

- структуровані:

- ієрархічні;

- мережеві;

- реляційні;

- об’єктно-орієнтовані;

- мультимодельні;

- за характером організації зберігання:

- локальні;

- розподілені.

Переваги та недоліки

Переваги:

- контроль за надлишковістю даних; - несуперечливість даних;

- спільне використання даних; - підтримка цілісності даних;

- підвищена безпека; - застосування стандартів;

- підвищення доступності даних і їх готовності до роботи;

- покращення показників продуктивності;

- спрощення супроводу системи за рахунок незалежності від даних;

- покращене управління паралельністю;

- розвиток служби резервного копіювання та відновлення.

Недоліки:

- складність;

- розмір;

- вартість СУБД;

- додаткові затрати на апаратне забезпечення;

- витрати на перетворення;

- більш серйозні наслідки при виході системи з ладу.

Розподіл обов’язків в системах з базами даних.

Всі користувачі СУБД можна розділити на 4 групи:

- Адміністратори даних і адміністратори баз даних; - Розробники баз даних;

- Прикладні програмісти; - Кінцеві користувачі.

Адміністратор даних (АД) відповідає за управління даними, включаючи планування бази даних, розробку і супровід стандартів, бізнес-правил і ділових процедур, а також за концептуальне та логічне проектування БД. Адміністратор даних консультує і дає свої рекомендації керівництву вищої ланки Адміністратор бази даних (АБД) – відповідає за фізичну реалізацію БД, за забезпечення безпеки та цілісності БД, за супровід операційної системи, за забезпечення максимальної продуктивності додатків та користувачів. Розробники БД можна розділити на дві групи: розробники логічної БД та розробники фізично БД. Розробники логічної БД займаються ідентифікацією даних, зв’язками між даними, встановлюють обмеження, які накладають на дані. Розробник фізичної БД отримує готову логічну модель даних і займається її фізичною реалізацією.