Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПГ для псих.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
229.89 Кб
Скачать

3. Планування заходів з оп

Планування заходів з ОП – це організаційний управлінський процес, який здійснюється з метою забезпечення прав працівників на безпечні і здорові умови праці

Планування роботи з ОП поділяється на перспективне, поточне та оперативне.

Перспективне планування (період 3,5, 10 та більше років) вміщує найбільш важливі, трудомісткі і довгострокові заходи з ОП.

Можливість виконання заходів перспективного плану повинна бути підтверджена розрахунком матеріально-технічного забезпечення і фінансових витрат. Основною формою перспективного плану з ОП є комплексний план покращення стану ОП на підприємстві.

Керівництво повинно визначити і документально оформити комплексну програму поліпшення умов та безпеки праці, яка має стати складовою частиною програми економічного і соціального розвитку підприємства. Програму рекомендується розробляти на 3 роки з обговоренням її положень на зборах трудового колективу, виборному профспілковому органі, комісії з питань ОП підприємства або іншому представницькому органі, уповноваженому трудовим колективом.

Планові заходи повинні бути конкретними та пов’язаними з обсягами і джерелами фінансування.

Метою програми є створення здорових і безпечних умов праці для кожного працівника. Ця мета досягається в основному шляхом рішення наступних завдань:

  • виявлення причин і чинників, які приводять або можуть привести до погіршення умов праці;

  • вибір пріоритетних напрямків, що дозволяють у короткий термін, з найменшими витратами забезпечити найкращий результат;

  • розробка і реалізація відповідних організаційних, технічних, санітарно-гігієнічних, лікувально-профілактичних, соціально-економічних заходів.

Зміст перспективної комплексної програми поліпшення умов й охорони праці включає:

  1. організаційні заходи.

  2. технічні заходи.

  3. заходи щодо забезпечення належних санітарно-побутових умов лікувально-профілактичної роботи.

  4. соціально-економічні заходи.

  5. заходи, пов’язані із проведенням науково-дослідних робіт.

Поточне планування здійснюється в межах календарного року через розробку відповідних заходів у розділі «ОП» колективного договору.

Оперативне планування роботи з ОП (квартал, місяць, декада, тиждень) здійснюється за підсумками контролю стану ОП в структурних підрозділах і на підприємстві в цілому.

Оперативні заходи передбачають усунення виявлених недоліків і зазначаються безпосередньо поточними управлінськими рішеннями керівника підприємства. Оперативні плани складаються, зокрема, по результатам розслідування нещасних випадків, на виконання приписів державного нагляду за ОП тощо.

План локалізації і ліквідації аварійних ситуацій і аварій – плас

Потенційно небезпечні підприємства, а також підприємства, що мають потенційно небезпечні об’єкти, повинні розробляти плани локалізації і ліквідації аварійних ситуацій і аварій.

Потенційно небезпечне підприємство – промислове підприємство, що використовує у своїй діяльності або має на своїй території потенційно небезпечні об’єкти.

Метою плану локалізації і ліквідації аварійних ситуацій і аварій є планування дій (взаємодії) персоналу підприємства щодо локалізації і ліквідації аварій і зм'якшення їхніх наслідків.

Аварія – раптова подія, така як потужний викид небезпечних речовин, пожежа або вибух, внаслідок порушення експлуатації підприємства (об'єкта), що приводить до негайної або наступної погрози для життя і здоров'я людей, навколишнього середовища, матеріальних цінностей на території підприємства або за його межами.

Аварії залежно від їх масштабу можуть бути трьох рівнів: А, Б й В.

На рівні «А» аварія характеризується розвитком аварії в межах одного виробництва (цеху, відділення, виробничої ділянки), що є структурним підрозділом підприємства.

На рівні «Б» аварія характеризується переходом за межі структурного підрозділу і розвитком в межах підприємства.

На рівні «В» аварія характеризується розвитком і переходом за межі території підприємства, можливістю впливу уражаючих чинників на населення, інші об’єкти, а також на довкілля.

 

Для забезпечення ефективної боротьби з аварією на всіх рівнях її розвитку наказом створюється штаб, функціями якого є:

  • збір і реєстрація інформації про хід розвитку аварії й ужитих мір щодо боротьби з нею;

  • поточна оцінка інформації і прийняття рішень щодо оперативних дій у зоні аварії і поза її межами;

  • координація дій персоналу підприємства і всіх притягнутих підрозділів і служб, що беруть участь у ліквідації аварії.

Загальне керівництво роботою штабу здійснює відповідальний керівник робіт щодо локалізації і ліквідації аварій (далі – ВК).

Обов’язки відповідального керівника виконують:

  • на рівні розвитку аварії «А» - начальник виробництва (цеху, відділення, дільниці);

  • на рівні розвитку аварії «Б» - керівник підприємства;

  • на рівні розвитку аварії «В» - посадова особа, призначена рішенням органа місцевої виконавчої влади.

Повноваження й обов'язки відповідального керівника робіт

Керівництво роботами по ліквідації аварії, рятуванню людей і зниженню впливу небезпечних факторів аварії на майно (власність), людей і на навколишнє середовище здійснює ВК. З метою полегшення виявлення ВК серед осіб, що перебувають у місці розташування органа керівництва локалізацією аварії, він повинен мати одяг (каску, куртку і т.д.) яскравого жовтогарячого кольору. Забороняється іншим особам, крім ВК, носити одяг, що пофарбована в аналогічний колір .

ПЛАС необхідно переглядати кожні 5 років.

ПЛАС складається з двох частин:

  • аналітичної частини, у якій проводиться аналіз небезпек, можливих аварій і їх наслідків;

  • оперативної частини, що регламентує порядок взаємодії і дій персоналу, спецпідрозділів і населення (при потребі) в умовах аварії.

Зміст оперативної частини міняється залежно від рівня аварії, на який вона поширюється ;

ПЛАС ґрунтується:

  • на прогнозуванні сценаріїв виникнення аварій;

  • на постійному аналізі сценаріїв розвитку аварій і масштабів їх наслідків;

  • на оцінці достатності існуючих мір, що перешкоджають виникненню і розвитку аварії, а також технічних засобів локалізації аварій;

  • на аналізі дій виробничого персоналу і спеціальних підрозділів щодо локалізації аварійних ситуацій (аварій) на відповідних стадіях їхнього розвитку.

Аналіз небезпеки підприємства

Аналіз небезпеки підприємства проводиться на підставі розгляду його стану відповідно до вимог типового Положення , міжгалузевої і галузевої нормативної документації, рекомендацій довідкової і науково-технічної літератури, а також з урахуванням аварій і аварійних ситуацій, що відбувалися на аналогічних підприємствах (об'єктах).

На підприємстві виконується остаточне складання і перевірка продукції з застосуванням електромонтажних робіт з використанням комплектуючих, протиральних і пакувальних матеріалів, контрольно-вимірювальної апаратури.

Основною небезпекою на підприємства може бути пожежа як наслідок загоряння устаткування або матеріалів.

Оперативна частина ПЛАС

Оперативна частина ПЛАС розробляється для керівництва діями персоналу підприємства, добровільних і спеціалізованих підрозділів з метою запобігання аварійних ситуацій і аварій на відповідних стадіях їхнього розвитку або локалізації їх з метою зведення до мінімуму наслідків аварії для людей, матеріальних цінностей і навколишнього середовища, запобігання її поширення на підприємстві і за його межі, рятування і виводу людей із зони поразки і потенційно небезпечних зон.

Оперативна частина ПЛАС має:

  • план підприємства;

  • опис дій персоналу;

  • список і схему оповіщення посадових осіб, що повинні бути терміново сповіщені про аварійну ситуацію (аварію);

  • список робітників, що залучаються до локалізації аварії, осіб, що дублюють їхні дії при відсутності перших з будь-яких причин, із указівкою місць їхньої постійної роботи, проживання і телефонів;

  • перелік інструментів, матеріалів, засобів індивідуального захисту, що повинні бути використані при локалізації аварії, із указівкою місць їхнього зберігання (аварійних шаф);

  • обов'язки відповідального керівника робіт, виконавців і інших посадових осіб щодо локалізації аварії;

  • інструкцію щодо аварійної зупинки виробництва.

Порядок дій у разі пожежі

1. У разі виявлення пожежі (ознак горіння) кожний громадянин зобов'язаний:

  •  негайно повідомити про це телефоном пожежну охорону. При цьому необхідно назвати адресу об'єкта, вказати кількість поверхів будівлі, місце виникнення пожежі, обстановку на пожежі, наявність людей, а також повідомити своє прізвище;

  • вжити (по можливості) заходів до евакуації людей, гасіння (локалізації) пожежі та збереження матеріальних цінностей;

  • якщо пожежа виникла на підприємстві, повідомити про неї керівника чи відповідну компетентну посадову особу та (або) чергового по об'єкту;

  • у разі необхідності викликати інші аварійно-рятувальні служби (медичну, газорятувальну тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]