Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПГ для псих.doc
Скачиваний:
89
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
229.89 Кб
Скачать

4. Контроль стану оп

Контроль стану ОП є найбільш відповідальна функція управління ОП.

До основних форм контролю за станом ОП належать:

  • оперативний контроль;

  • контроль, що проводиться службою ОП підприємства;

  • громадський контроль;

  • адміністративно-громадський трьохступеневий контроль;

  • відомчий контроль вищестоячих органів.

Оперативний контроль з боку керівників робіт і підрозділів підприємства проводиться, згідно із затвердженими посадовими обов’язками.

Служба ОП контролює виконання вимог безпеки праці у всіх структурних підрозділах та службах підприємства.

У справі створення здорових та безпечних умов праці значна роль відводиться громадському контролю, який здійснюється комісією з питань ОП підприємства.

Адміністративно-громадський трьохступеневий контроль (внутрішній аудит) проводиться на трьох рівнях:

1 рівень: керівник виробничої дільниці (майстер) щоденно перевіряє стан ОП на виробничій дільниці.

2 рівень: керівник підрозділу спільно зі спеціалістами відповідних служб (механік, електрик, технолог) два рази в місяць перевіряють стан ОП згідно із затвердженим графіком.

3 рівень: щомісячно (згідно із затвердженим графіком) комісія підприємства під головуванням керівника (головного інженера) перевіряє стан ОП на підприємстві. До складу комісії входять: керівник служби ОП, представник із профкому, керівник медичної служби, працівник пожежної охорони та головні спеціалісти підприємства (технолог, механік, енергетик) Результати роботи комісії фіксуються в журналі трьохступеневого контролю і розглядаються на нараді. За результатами наради видається наказ по підприємству.

5. Система менеджменту охорони праці і промислової безпеки

Менеджмент – у дослівному перекладі з англійської (manegе) означає управляти. У спрощеному розумінні — це вміння досягати поставленої мети, використовуючи працю, інтелект, мотиви поведінки інших людей.

В англомовних країнах поняття «менеджмент» тлумачать як спосіб та манеру спілкування з людьми, владу та мистецтво керівника, вміння організувати ефективну роботу управлінського апарату, організаційну побудову системи управління та ін.

Суттєвою особливістю цього терміна є те, що його переважно використовують стосовно управління господарською діяльністю.

Процеси глобалізації, принципи відкритої економіки, курс на інтеграцію з країнами ЄС спонукає підприємства в своїй діяльності керуватися визнаними міжнародними нормами, правилами, стандартами. В діловому світі давно вже визнано, що такий підхід до організації бізнесу надає суттєві конкурентні переваги. Досвід провідних підприємств, які вже переглянули свою політику в сферах управління якістю, управління довкіллям, а також в сфері охорони праці відповідно до міжнародних стандартів, свідчить, що це сприяє зростанню рівня управління організацією в цілому, підвищенню компетентності посадових осіб та працівників, зокрема, у питаннях безпеки, зменшення професійних ризиків, зниженню травматизму та професійної захворюваності.

Крім того, слід очікувати також суттєвий соціальний та економічний ефект (для підприємства і для національної економіки в цілому) від впровадження міжнародних стандартів безпеки праці, функціонування системи управління ОП з урахуванням вимог цих стандартів

Відомий британський стандарт BS 8800-96 «Настанова з систем управління охороною здоров'я і безпекою персоналу», розроблений на його основі міжнародний стандарт ОHSAS 18001:2007 «Системи управління охороною здоров'я і безпекою персоналу. Вимоги» (на заміну ОHSAS 18001:1999), супутній документ BS ОHSAS 18002:2008 «Системи управління охороною праці. Настанова по впровадженню ОHSAS 18001», а також Стандарт Міжнародної організації праці МОП-СУОП 2001/ILO OSH 2001 «Настанова по системам управління ОП», орієнтовані на створення системи управління охороною праці організації, яка у вигляді підсистеми могла б бути об'єднана з іншими підсистемами системи управління в рамках єдиної інтегрованої системи управління організації.

Таким чином, інтегрована система менеджменту в сфері ОП – це система управління, що побудована на основі вимог стандартів ОHSAS 18001:2007 та BS ОHSAS 18002:2008, а також МОП-СУОП 2001 як складова частина єдиної системи менеджменту організації, і призначена для реалізації політики і задач в галузі ОП та оцінки діяльності організації в цій галузі сторонніми організаціями.

Інтегрована система управління ОП може бути впроваджена в організаціях усіх типів і розмірів. У такому разі організація повинна встановити, документувати, впровадити, підтримувати та постійно поліпшувати систему управління охороною праці відповідно до вимог стандарту ОHSAS, а також визначити механізми виконання цих вимог. Також вона повинна визначити і документувати сферу застосування своєї системи менеджменту ОП.

На розробку і впровадження системи управління ОП впливають:

  • сфера діяльності організації, її конкретні виробничі задачі;

  • продукція, що випускається, і послуги, що надаються;

  • впроваджені технологічні процеси, устаткування; засоби індивідуального і колективного захисту працівників;

  • практичний досвід діяльності організації в галузі ОП.

Основними функціональними елементами такої системи управління охороною праці – це:

  • політика в галузі ОП;

  • планування заходів з ОП;

  • впровадження і функціонування СУОП;

  • перевірки і коригувальні дії;

  • аналіз системи управління ОП з боку керівництва.

Слід зазначити, що створення такої системи управління не є обов’язковим, а визначається лише намірами організації удосконалювати свою діяльність в галузі охорони праці.

28

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]