Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА ДИТИНА.doc
Скачиваний:
157
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
2.21 Mб
Скачать

4. Я сам (я сама)

Забезпечувати умови, за яких у кожної дитини формується позитивний образ власного Я, оптимістична Я-концепція, яка включає фізичний, психологічний і соціальний аспекти. Психологічний аспект образу Я і ставлення до себе: кожна дитина (і людина) має своє ім’я, воно дається назавжди, може приймати різні форми (пестливі, строгі), ім’я вказує на індивідуальність, стать, належність до певної нації.

Дитина усвідомлено оперує займенником «я», позитивно ставиться до своєї статевої належності (хлопчик, дівчинка), прагне до високої самооцінки, радіє успіхам, переживає невдачі. Соціальний аспект: взаємини в сім’ї і в групі дитсадка мають сприяти формуванню у дитини стійкої оптимістичної позиції («Я, Олег, хороший хлопчик — був, є, буду», «Я, Даринка, хороша дівчинка — була, є, буду»); в умовах спілкування і спільної діяльності допомагати дітям оволодівати нормами побудови добрих взаємин, передбачати наслідки негативних дій, попереджати і вирішувати конфлікти, домовлятись, прагнути бути добрим виконавцем і лідером; оволодівати правилами поведінки в сім'ї, в дитячому садку, дворі, транспорті, на вулиці, в театрі, в парку. Фізичний аспект: дитина має знати назву частин свого тіла (голова, шия, тулуб, живіт, спина, руки, ноги; на голові — волосся, вуха; на обличчі — очі, брови, ніс, рот), їх функції, знати головні органи (серце, шлунок); володіти навичками гігієни, ретельно виконувати їх, прагнути бути здоровим, бадьорим, охайним, приємним.

5. Рідний дім

Звернути увагу дітей на різновиди сучасного житла (родинна садиба, будинок старої забудови, новий багатоповерховий будинок тощо), а також на зовнішній вигляд та інтер'єр своєї кімнати чи куточка в домі, розташування кімнат, меблів, предметів побуту.

Ознайомити дітей з традиціями і звичаями, пов'язаними з будівництвом житла в Україні, оздобленням зовні і в середині, розміщенням старовинних меблів, предметів побуту.

Дати уявлення про зображення житла в усній народній творчості, відображення шанобливого почуття до батьківської хати, рідних порогів, про повір'я, пов'язані з поселенням у дім, визначенням місця для стола, до дитячої колиски, роллю рушників-оберегів та інших атрибутів у забезпеченні добробуту в домі; про оформленні садиби (роль садіння декоративних і садових дерев - дуба на леваді, вишневого саду перед вікнами, груш; межі, калини при криниці, верби над ставом, тополі при дорозі, квіток біля хати).

6. Предмети побуту та вжитку

Розширювати знання дітей про предмети побуту, їх призначення, матеріал з якого виготовлені ці предмети; електроприбори (назва, деталі та їх призначення, правила користування). Поглибити уявлення дітей про сучасне виробництв предметів побуту на фабриках, заводах; професії людей, що беруть участь у їх виробництві.

Розповісти про старовинні способи виготовлення предметів домашнього вжитку, про столярне і гончарне ремесло, сільську кузню, прядку, ткацький верстат, дерев'яний і глиняний посуд, мисник, рогачі, стіл, лаву, дерев'яне ліжко, постіль, скриню, про рубель і качалку (знаряддя для прасування білизни).