Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦІЯ 1.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
64.51 Кб
Скачать

4. Відмінності кредитних грошей від паперових

Кредитні гроші

Паперові гроші

1. Виникають з функції грошей як засобу платежу.

1. Виникають з функції грошей як засобу обігу.

2. Випускаються банком для кредитування ділових угод.

2. Емітуються державним органом або центральним банком від імені держави.

3. Не мають примусового курсу.

3. Наділені державою примусовим курсом.

Обслуговуючи ділові угоди, кредитні гроші за час свого існування набули таки еволюційних форм як: векселя, банкноти, чеки, депозитні і електронні гроші. Першої формою кредитних грошей став вексель.

Вексель - це письмово оформлене боргове зобов'язання встановленого зразку, : яким одна сторона ділової угоди зобов'язується сплатити іншій певну суму грошей вказаний термін.

Виникнувши ще в 12 ст., вексель тривалий час розвивався як один з найважливіша кредитно-розрахункових ордерних документів, але спочатку мав обмежене ходіння.

Банкнота - це вексель банка, що виписаний при придбанні в своє розпорядження векселі приватних осіб. Нині банкноти становлять грошові знаки різного номіналу, ш випускаються в обіг центральними емісійними банками, забезпечені всіма активам цих банків і масою товарів, що належать державі. Банкноти є основним видом паперових грошей, що істотно відрізняються від векселів:

Банкнота

Вексель

В обіг випускається емісійним банком замість комерційних векселів

Виписуються учасниками ділових угод як гарантоване безумовне боргове зобов'язання

- це безстрокове зобов'язання, що не пов'язане з конкретною діловою угодою, випускається в будь-яких купюрах

У векселя термін використання обмежений вказаним строком покриття боргу, випускається як покриття кредиту

Банкнота ще відрізняється тим, що суспільна гарантія яка базується на капіталах усіх підприємств, що зберігаються в банках

Вексель дає приватну гарантію, забезпечений капіталом одного чи групи учасників векселя

Електронні гроші - це різновид депозитних грошей, які приводяться в рух не за допомогою паперових носіїв, а завдяки автоматичному переказуванню грошових сум на рахунках банків за допомогою ЕОМ за розпорядженням власників поточних рахунків. Електронні гроші — найпрогресивніша, економічна і зручна форма носія грошових функцій, яка реалізується за допомогою банківських автоматів, кредитних карток та ін.

Депозитні гроші - це різновид кредитних грошей, що не мають речового виразу та існують лише у вигляді записів на рахунках у банках. Депозитні гроші винили на стадії високого розвитку банківської системи, коли кожний суб'єкт грошових відносин може вільно вкласти гроші до банку (положити на депозит) і здійснити ними необхідні операції.

Дебетові картки - це сучасні платіжні інструменти, які випускаються фінансово-кредитними установами. Ці картки надають власникові депозитного вкладу оперативну можливість здійснювати операції з власного рахунку та користуватися іншими послугами. Дебетові картки приваблюють низькою вартістю отриманих послуг, простотою і миттєвістю отримання готівки, надійністю і захистом депонованих коштів завдяки персональному ідентифікаційному номеру.

Кредитна картка - це іменний грошовий оплатно-розрахунковий банківський документ, з встановленмм лімітом кредитування, в межахбезкоштовно чи за невелику плату.

Від операції з кредитними картками банк отримує дохід, який складається з комісії при оплаті рахунків за відпущені товари, щорічної плати клієнтів за кредитні картки, якщо вона є, і відсотків за кредит, що надається власникові картки в межах ліміту кредитування.