Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л2 Інкасо.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
405.5 Кб
Скачать

3. Сторони-учасники, фази документарного інкасо

Учасники інкасо. За документарного інкасо банк бере на себе зобов'язання щодо отримання суми для продавця (довірителя) проти передачі документів.

Документарне інкасо призначене для здійснення пла­тежів насамперед тоді, коли експортер не хоче відвантажу­вати товар за відкритим рахунком, не страхувавши ризик акредитивом. Порівняно з поставкою за відкритим рахун­ком документарне інкасо надійніше, оскільки за ним по­купець не може отримати у власність товари, не оплатив­ши їх чи не акцептувавши вексель. У такому випадку бан­ки не беруть на себе зобов'язань щодо здійснення платежу. Але документарне інкасо звільняє продавця від адмініс­тративних заходів та зумовлює вигоду, пов'язану з вико­ристанням міжбанківської мережі. Завдяки меншій фор­мальності ця послуга пов'язана з нижчими витратами і гнучкіша порівняно з акредитивом. Враховуючи, що про­давець за документарного інкасо на момент відвантаження товару ще не може бути впевненим, що покупець здійснить платіж, цей вид інкасо вигідний, якщо:

— продавець на підставі добрих ділових стосунків мо­же розраховувати на платоспроможність покупця та готов­ність до платежу;

— політичні, економічні та правові умови країни-імпортера стабільні;

— країна-одержувач не має імпортних обмежень (наприклад, валютний контроль) або надала необхідний дозвіл.

Якщо оплата здійснюється у формі документарного ін­касо, то, як правило, в цьому беруть участь чотири сторо­ни: трасант, банк-ремітент, інкасуючий банк і трасат.

Трасант (експортер) (іітал. trassare — виписувати вексель) — клі­єнт, який доручає інкасо за своєю траттою та комерційними доку­ментами банку в своїй країні; векселедавець за переказним век­селем.

Банк-ремітент (лат. remittens — який відсилає) — у міжнародних роз­рахунках банк, вибраний експортером для пересилання документів у країну імпортера з метою здійснення інкасо через інкасуючий банк.

Здебільшого інкасуючий банк призначається експорте­ром на засадах угоди з імпортером і є банком імпортера.

Інкасуючий банкбудь-який банк, який займається обробкою інкасо, надає імпортерові тратту та комерційні документи проти отримання платежу чи акцепту.

Як альтернативу банк-ремітент обирає своє відділен­ня, афілійовану компанію або кореспондента в місті (краї­ні) імпортера.

Трасат (імпортер) (нім. Trassat) — сторона, якій надають докумен­ти відповідно до інструкції; платник за переказним векселем.

Банк-ремітент готує інструкції на підставі доручень, отриманих від експортера, що визначають терміни та умови, за яких інкасуючий банк повинен видати документи Імпортерові на підставі попередньої домовленості між ним та експортером.

Фази інкасо. Від першого контакту між продавцем та покупцем до повної реалізації угоди доводиться здійснити чимало операцій, які узагальнено становлять три фази:

1.Узгодження умов інкасо. Експортер визначає у своїй пропозиції умови платежу або встановлює їх з покупцем в угоді про купівлю-продаж.

2. Видача інкасового доручення і надання документів. Після одержання замовлення або після укладання угоди про купівлю-продаж продавець відвантажує замовлений товар безпосередньо на адресу покупця або інкасуючого банку. Водночас він складає всі необхідні документи (рахунок-фактуру, коносамент, страховий сертифікат, сві­доцтво про походження товару та ін.) і надсилає їх разом з інкасовим дорученням своєму банкові (банку-ремітенту). Банк-ремітент передає документи з необхідними інструк­ціями інкасуючому банку.

3. Подання документів платнику та платіж. Інкасу­ючий банк інформує покупця про надходження докумен­тів, умови їх отримання, приймає від покупця платіж або його акцепт та передає йому документи. Суму, сплачену за інкасо, інкасуючий банк переказує банку-ремітенту, який потім кредитує суму експортерові.

Узгодження умов інкасо (фаза 1)

У пропозиції продавця та в угоді про купівлю-продаж установлюють умови платежу, наприклад «Документи проти платежу готівкою» (Д/П), «Документи проти акцеп­ту (Д/А, протягом 60 днів після пред'явлення)». Спосіб здійснення платежу в угоді про купівлю-продаж і в пропо­зиції належить до однієї з таких умов інкасо: Д/П аба Д/А.

Вручення документів проти платежу, Д/П (dokuments against payment, D/P). Інкасуючий банк може вручати платнику документи тільки проти негайної оплати. «Не­гайно», згідно з міжнародними правилами, означає «най­пізніше — при надходженні товару». Якщо продавець (до­віритель) не хоче довго чекати грошей, він в інкасовому дорученні повинен вимагати «платежу після першого по­дання документів». У цьому випадку договір про купівлю-продаж і рахунок повинні містити положення, згідно з яким документи потрібно пред'являти платникові негайно після їх надходження в інкасуючий банк.

Вручення документів проти акцепту, Д/А (dokuments against acceptance, D/A). Інкасуючий банк може вручати платнику документи проти акцепту тратти, яка підлягає оплаті, як правило, протягом 30—180 днів після пред'явлення, або тратти, що підлягає оплаті у зазначений термін. Акцептування векселя на пред'явника можна порівняти з оплатою готівкою проти квитанції. Так, трасат до здійс­нення платежу вже вступає у право володіння товаром; він може продати його терміново, здобувши таким чином не­обхідні кошти для оплати векселя. Отже, акцепт визначає для нього термін платежу і дає змогу уникнути коротко­термінового фінансування складських запасів.

Для продавця після видачі товару забезпеченням може бути тільки акцепт трасата. Тому до настання терміну пла­тежу за векселем він може вимагати, щоб акцепт був до­повнений авалем інкасуючого або іншого першокласного банку.

Аваль (франц. aval —схвалення) — вексельне поручництво, за яким аваліст (особа, яка поручилася) бере на себе відповідаль­ність за оплату векселя будь-якою зобов'язаною за векселем осо­бою (акцептантом, векселедавцем, індосантом).

Авалем є гарантія за векселем, яка надається написом на лицьовому боці або чіткою позначкою про аваль на зво­ротному боці векселя чи на додатковому аркуші. Разом з підписом повинно бути зазначено, що поручництво надано за трасата. Поручитель (аваліст) за векселем несе солідар­ну відповідальність разом з трасатом, тобто він може від­повідати за векселем, якщо трасат до настання терміну оп­лати векселя не виконає своїх платіжних зобов'язань.

Видача інкасового доручення і надання документів (фаза 2)

Після отримання замовлення на поставку або після укладення угоди про купівлю-продаж продавець відванта­жує товар, виставляючи рахунок-фактуру, вантажні, стра­хові та інші документи. Вони є підставою для видачі про­давцем інкасового доручення банку формулюванням вка­зівки, оскільки як банк-ремітент, так й інкасуючий банк при здійсненні операції дотримуються тільки інкасового доручення. У разі виникнення труднощів банкові будуть потрібні (за можливості) додаткові вказівки.

Інкасове доручення. При складанні інкасового дору­чення необхідно враховувати такі аспекти:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]