Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вогнегасники І.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
271.36 Кб
Скачать

4. Правила експлуатації, розміщення та зберігання вогнегасників

Усі типи вогнегасників ставляться до групи судин, що працюють під тиском, тому при роботі з ними і при їхньому обслуговуванні необхідно додержуватися вимоги, запропоновані до судин, що працюють під тиском. Особи, зайняті оглядом, зарядкою і перевіркою вогнегасників, зобов'язані пройти спеціальне підготування і сдать екзамен з техмінімуму.

Гідравлічні іспити вогнегасників провадяться, як правило, на спеціалізованих зарядно-випробувальних станціях добровільного пожежного товариства. Гідравлічним іспитам підлягають 25 % спільного числа наявних на об'єкті вогнегасників після закінчення 12 міс. із дня запровадження їх в експлуатацію і 50 % вогнегасників після закінчення двох років експлуатації. При подальшій експлуатації іспиту піддають 100 % вогнегасників, незалежно від терміна їхньої експлуатації. Вогнегасники, що не витримали гідравлічних іспитів, до подальшої експлуатації не припускаються і списуються з балансової вартості.

При постановці вогнегасників в експлуатацію вони повинні бути заряджені, опломбовані і мати бирку з вказівкою дати (місяць, рік) зарядки і дати чергового перезарядження і технічного огляду.

СО2-вогнегасники заповнюють скрапленим обезвоженим діоксидом вуглецю.

С02-вогнегасники поставляються заводами-виготовниками, як правило, зарядженими і цілком укомплектованими. Отримані нові СО2-вогнегасники контролюють зважуванням. З отриманої маси вичитають масу порожнього балона з вентилем, що указана в паспорті вогнегасника і вибита на його корпусі. Різниця мас виражає дійсну масу заряду вогнегасника, що не повинна бути менше указаної в паспорті на 250 гр. При більшій різниці мас споживач має право пред'явити рекламацію заводу-виготовнику, а вогнегасники або повернути, або відправити на підзарядку. Після заповнення вогнегасник пломбують і передають в експлуатацію. Тривкість корпусів СО2-вогнегасників перевіряють через 5 років експлуатації гідравлічним іспитом при тиску 22,5 МПа (225 кгс/см2) протягом 1 хв. Перед іспитами балони старанно промивають і зважують.

Корпуси нових пінних вогнегасників випробовують гідравлічним тиском 2 МПа (20 кгс/см2). Через 1 рік після початку експлуатації іспитам піддають 25 % вогнегасників від отриманої партії, через два роки - 50 %, через три роки - 100%. Кількість заряду характеризується кратністю одержуваної піни. Для визначення кратності піни в скляний циліндр поміщають 0,01 обсягу розчину кислотної частини заряду (4,5 мл), а потім, дотримуючи запобіжних заходів, доливають 0,01 обсягу розчину лужної частини заряду (88мл). Змішувані розчини повинні мати температуру 20±2°С. Обсяг хімічної піни,щоутвориться, Vпобчисляють з точністю до 5 мл.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]