Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
291.33 Кб
Скачать

2.5.1. Теоретичний розділ

У даному розділі викладаються теоретичні аспекти проблеми, що досліджуються. Розділ повинен складатися з 2-3 підрозділів.

У цьому розділі необхідно розкрити:

    • історичний аспект теми;

    • законодавчу та нормативну базу теми;

    • основні поняття теми, точки зору вітчизняних та зарубіжних економістів щодо даної проблематики;

    • зарубіжний досвід щодо питання, яке досліджується;

    • невирішені проблеми, які потребують розв'язання;

    • обґрунтування власної позиції студента в оцінці проблеми і можливості її рішення.

Матеріал з літературних джерел, який наводиться в тексті роботи, цитати, статистичні дані повинні мати відповідні посилання на першоджерела, що дозволить відокремити їх від результатів дослідження.

2.5.2. Аналітичний розділ

У цьому розділі можна виділити 2-3 відносно самостійних підрозділів, що містять статистичний аналіз і оцінку різних аспектів досліджуваної проблеми.

Статистичний аналіз досліджуваної проблеми доцільно проводити в такій послідовності:

  • визначити показники, які характеризують стан досліджуваної проблеми;

  • визначити значення цих показників за останні 3-5 років;

  • порівняти значення показників (це може бути порівняння з минулим, порівняння з кращим, порівняння з середніми даними);

  • проаналізувати динаміку показників: побудувати часовий ряд, який характеризує зміни того чи іншого показника в часі, розрахувати абсолютне і відносне відхилення у значенні показників протягом вказаного періоду, узагальнити ці дані в аналітичну таблицю з ключовими словами в назві «оцінка показників… за період…», описати таблицю, представити ці дані наочно у вигляді стовпчикової діаграми чи графіку;

  • дослідити показники структури, які відображають відношення частини сукупності до сукупності, взятої в цілому, визначити які зміни відбулись у структурних показниках протягом досліджуваного періоду, представити ці дані наочно у вигляді структурної діаграми;

  • провести аналітичні узагальнення та дати власну оцінку: визначити тенденцію змін показників (повільне, поступове або стрімке зростання / зменшення), виявити причини існуючого стану досліджуваних процесів, розкрити причинно-наслідкові зв’язки, зробити прогнозовані передбачення;

  • конкретизувати наявні проблеми, які віднайдуть вирішення у III розділі курсової роботи.

Весь матеріал аналітичного розділу повинен проводжуватися необхідними ілюстраціями (рисунками, графіками, таблицями), достатніми для якісного і повного викладення матеріалу за темою.

Джерелами статистичної інформації для аналітичного розділу можуть бути: статистичні дані, зібрані студентом протягом виробничої практики, опубліковані в періодичних виданнях (газетах, журналах), в статистичних збірниках («Україна в цифрах», «Статистичний щорічник України»), на офіційних сайтах в інформаційній мережі Internet (див. розділ методичних вказівок «ОФІЦІЙНІ ДЖЕРЕЛА ІНФОРМАЦІЇ В МЕРЕЖІ INTERNET»).

Розділ завершується висновками щодо одержаних результатів.

2.5.3. Розрахунковий розділ

Розрахунковий розділ курсової роботи складається з 1-2 підрозділів.

У цьому розділі студент повинен всебічно охарактеризувати і обґрунтувати пропозиції щодо вирішення проблем, визначених в результаті аналізу, проведеного в другому розділі курсової роботи. Пошук ідей для пропозицій полегшить робота з статтями вітчизняних та зарубіжних вчених у наукових збірниках та фахових журналах.

На підготовку розрахункового розділу студенту необхідно звернути особливу увагу, оскільки ця частина роботи має вирішальне значення для загальної оцінки якості виконання курсової роботи.

Курсові роботи, в яких пропозиції не підкріплені розрахунками економічного ефекту, до захисту не допускаються.

Обсяг розрахункового розділу – 7-8 сторінок.