Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА_ЕП[1].doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
160.77 Кб
Скачать

2. Вибір теми курсової роботи

Першим етапом виконання курсової роботи є вибір теми.

Студенти обирають тему курсової роботи за власним розсудом, але відповідно до тематики курсових робіт, визначеної кафедрою економіки, обліку та аудиту. Теми курсових робіт студентів в межах потоку даної спеціальності не повинні повторюватися.

Вибираючи тему курсової роботи, студент має врахувати: її наукову та практичну значущість, наявність необхідних матеріалів, що стосуються теми курсової роботи, та можливостей особисто ознайомитися з обраним об’єктом дослідження.

У окремих випадках можуть затверджуватися теми курсових робіт за пропозицією студентів, якщо є база для її виконання і тема, що пропонується відповідає навчальній програмі курсу. Якщо студент обрав тему, не визначену кафедрою, він повинен написати про це заяву на ім’я завідувача кафедри економіки, обліку та аудиту. У заяві слід зазначити назву обраної теми та обґрунтувати її вибір. Без погодження з кафедрою вільний вибір теми не дозволяється.

3. Структура і зміст курсової роботи

Після вибору теми та погодження її з науковим керівником, студент повинен розробити й викласти в письмовій формі її план. Складання плану курсової роботи є найбільш відповідальним моментом і тому, як він складений і продуманий, багато в чому залежить якість курсової роботи загалом. План теми слід розробляти після ознайомлення з літературними джерелами, які висвітлюють ті чи інші питання і проблеми з теми дослідження. Це дасть змогу студенту детальніше уявити собі структуру роботи, послідовно викласти її зміст, повніше висвітлити коло питань, які мають бути вирішені.

Рекомендована структура курсової роботи наведена в таблиці 1

Таблиця 1

Рекомендована структура курсової роботи

Структурні

елементи

курсової роботи

Рекомендації щодо змісту

ЗМІСТ

План послідовного виконання курсової роботи із зазначенням номерації сторінок віфдповідно до структурних елементів роботи.

ВСТУП

Обґрунтування актуальності теми роботи, означення мети, завдань, об’єкту та предмету дослідження, характеристика методично-інформаційної основи дослідження.

РОЗДІЛ 1

(ТЕОРЕТИЧНИЙ)

Теоретичне узагальнення економічної та управлінської сутності природи об’єкту та предмету дослідження, а також обґрунтування основних напрямків розв’язання обраної для дослідження проблеми.

РОЗДІЛ 2

(АНАЛІТИЧНИЙ)

Організаційно-економічна діагностика, аналіз та оцінка наявного стану вирішення обраної для дослідження проблеми на прикладі базового підприємства (формули, графіки, таблиці).

Залежно від характеру обраної проблеми висвітлюються існуючі методики аналізу її дослідження, їх переваги та недоліки. Зокрема, у цьому розділі здійснюється аналіз системи показників, які дозволяють оцінити різні сторони предмету дослідження (рівень, сутність, властивості, особливості, характер змін, співвідношення складових).

РОЗДІЛ 3

(ОПТИМІЗАЦІЙНИЙ)

Розробка рекомендацій і пропозицій оптимізаційного характеру щодо вирішення досліджуваної проблеми, обґрунтування заходів щодо підвищення ефективності діяльності підприємства.

Слід пропонувати конкретні механізми економічного чи управлінсько-організаційного характеру.

ВИСНОВКИ

Наводяться загальні висновки за всією роботою, вказується їх відповідність означеним у вступі завданням та рівень досягнення поставленої мети.

СПИСОК

ВИКОРИСТАНИХ

ДЖЕРЕЛ

Не менш 30 літературних джерел. У тексті роботи мають міститися посилання не менш як на 80% літературних джерел, наведених у переліку.

.ДОДАТКИ

Допоміжні ілюстрації, проміжні розрахунки, копії форм звітності підприємства, довідкова та інша додаткова інформація.

ЗМІСТ КУРСОВОЇ РОБОТИ. Тут вказуються назви і номери початкових сторінок всіх розділів і підрозділів (параграфів). План роботи повинен відображати суть проблеми, її зміст і логіку дослідження. Назва розділів і підрозділів мають бути стислими і зрозумілими, літературно грамотними, тісно пов'язаними з назвою роботи і не повторювати його.

ВСТУП. У вступі до курсової роботи обґрунтовується актуальність проблеми, що вивчається, її практична значимість; формулюються мета й завдання, обґрунтовуються об’єкт, предмет і напрями дослідження, вказуються використані наукові методи дослідження, обсяг і структура наукової роботи.

Об'єкт і предмет дослідження співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об'єкті виділяється та його частина, що є предметом дослідження. Саме на нього повинна бути направлена основна увага студента, оскільки предмет дослідження визначає тему роботи, винесену на титульний лист як її назва.

Актуальність теми визначається у її зіставленні з широким колом подібних попередніх досліджень з урахуванням необхідності застосування нових наукових підходів до її аналізу та узагальнення. Аналіз монографічних досліджень має на меті характеристику аналогічних досліджень з певної проблеми (монографій, наукових статей), розкриття особливостей авторських підходів дослідників, переваг і недоліків пропонованого дослідницького методу й отриманих результатів, розкриття змісту й підсумків наукових дискусій з проблеми, яка досліджується.

Мета і завдання дослідження визначаються на основі актуальності обраної теми та з визначенням кінцевого результату роботи. Сукупність усіх завдань має дати уявлення про те, що необхідно зробити для досягнення мети. Кожне поставлене завдання має бути розв’язано й описано в роботі у вигляді аналізу, висновків та рекомендацій. Ключовими словами у формулюванні мети виступають дієслова в неозначеній формі (дослідити, описати, здійснити, вивчити, розкрити і т. ін.), або відповідні віддієслівні іменники (дослідження, опис тощо). Оскільки мета – це поняття ширше, ніж завдання, тут часто вживаються означення комплексний, всебічний (комплексне дослідження, всебічне вивчення). Мету слід формулювати якомога компактніше, бажано, щоб у ній проглядалася основна думка наукової розвідки, а при визначенні завдань не доводилося іншими словами повторювати вже сказане про мету.

Обсяг вступу не повинен перевищувати 3-х сторінок комп’ютерного тексту.

ОСНОВНА ЧАСТИНА курсової роботи складається з трьох розділів: теоретичного, аналітичного і рекомендаційного розділів.

Теоретичний розділ (рекомендовано 10-12 сторінок) виконується на основі вивчення джерел літератури. У ньому викладаються основні теоретичні положення теми, розкриваються поняття, суть і значення економічних категорій, що досліджуються і проблем. Приводяться різні точки зору з питань, що досліджуються, існуючі в економічній літературі і по можливості дається їх критичний аналіз. У цьому ж розділі необхідно дати обґрунтування і розкрити економічну природу техніко-економічних показників для аналізу господарської діяльності об'єкта дослідження з теми курсової роботи.

У теоретичному розділі доцільно виділити три - чотири підрозділи, що послідовно відображають загальноекономічну сторону, проблеми галузі промисловості, методичні питання і постановку конкретних задач в даній роботі.

Аналітичний розділ (рекомендовано 10-12 сторінок) включає аналіз діяльності об'єкта дослідження. Розділ може бути виконаний у вигляді двох - трьох підрозділів з метою розкриття стану питань, що досліджуються на даному підприємстві, виявлення позитивних і негативних сторін в його діяльності. На початку розділу потрібно привести загальну характеристику об'єкта дослідження, в якому викладаються відомості про продукцію, що виготовляється , організацію технологічного процесу, структуру управління і приводяться основні техніко-економічні показники. Причому динаміка показників приводиться за декілька останніх років, а поглиблений аналіз, включаючи впливи різних чинників на показник, що досліджується за звітний рік в порівнянні з попереднім або плановим.

Рекомендаційний розділ (рекомендовано 10-12 сторінок) включає узагальнення теоретичного матеріалу, проведеного техніко-економічного аналізу і розкритих при цьому резервів, пропонуються шляхи вирішення питань, які досліджуються, обґрунтовуються заходи щодо поліпшення економічного становища підприємства. Основними розрахунковими показниками є прибуток, окупність витрат на розробку і впровадження заходів, підвищення продуктивності труда, фондовіддачі, якості продукції, зниження витрат, зменшення чисельності працюючих та інші. Позитивним результатом може бути підвищення якості планово-аналітичної роботи, підвищення оперативності управління.

ВИСНОВКИ - виклад основних результатів дослідження та основних заходів щодо ефективного вирішення питань, які розглядалися у роботі.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ повинен містити перелік книг, статей, методичних і офіційних матеріалів, інтернет-ресурсів, використаних при виконанні роботи. Джерела потрібно розташовувати в певному порядку: спочатку наводяться законодавчі та нормативні акти, статистичні довідники, загальна та спеціальна література за алфавітом.

ДОДАТКИ містять іллюстраційний матеріал, таблиці або текст допоміжного характеру, звітність підприємства. Кожний додаток повинен починатися з нової сторінки з вказівкою посередині сторінки " Додаток А " і мати заголовок, який розташовується нижче за слово " Додаток ". Якщо один додаток складається з декількох сторінок, то вони повинні бути пронумеровані в межах даного додатку по середині сторінки у верхній її частині. Додатки позначаються послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Г, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь.