Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА_ЕП[1].doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
160.77 Кб
Скачать

7. Захист курсової роботи

Згідно з календарними етапами написання курсової роботи студент повинен подавати її частинами на перегляд науковому керівнику, а в установлений кінцевий термін подати завершену курсову роботу для отримання рецензії. У разі позитивної рецензії наукового керівника курсова робота допускається до захисту, а у разі негативної рецензії – повертається на доопрацювання

Захист курсової роботи має на меті визначити володіння студента категоріальним апаратом, глибину розуміння теоретичних питань, володіння емпіричним матеріалом, здатність пояснити свої висновки і рекомендації, вміння аргументувати власну точку зору і орієнтуватися у своїй роботі. Комісія з захисту курсових робіт складається з викладачів кафедри.

Процедура захисту включає в себе коротку доповідь студента (презентацію за допомогою програми POWER POINT) і відповіді на питання щодо змісту роботи. Доповідь студента повинна відобразити актуальність теми, мети, завдання, об'єкт і предмет роботи, застосовувані методи і основні результати дослідження, висновки і рекомендації. Тривалість доповіді - у межах 8-10 хвилин. Перевищення регламенту розцінюється як невміння студента робити узагальнення і виділяти головне. Підсумкова оцінка виставляється з урахуванням попередньої обгрунтованої оцінки наукового керівника (60%) та результатів захисту (40%).

Оцінка наукового керівника виставляється на основі критеріїв, до яких можна віднести:

  1. Якість, глибина теоретико-методологічного аналізу проблеми. Наявність наукової полеміки. Етика цитування (наявність посилань на літературні джерела). Самостійність суджень і викладу матеріалу (наявність формулювання власної думки студента – автора курсової роботи).

  2. Наявність, системність і глибина особистого аналізу сучасних фактичних матеріалів організації, наявність і переконливість узагальнень і висновків з аналізу, виявлення проблем і недоліків у діяльності організації за темою курсової роботи.

  3. Наявність та логічний зв’язок заходів, що пропонуються для вирішення проблеми, з проведеним у роботі аналізом фактичних матеріалів, їх актуальність та реальність. Розробка альтернативних варіантів рекомендацій, обґрунтування та розрахунок ефективності запропонованих рішень.

  4. Наявність аналізу зарубіжного досвіду та його використання при розробці пропозицій

При виставленні оцінки комісія керується не тільки зазначеними критеріями, але й додатковими:

  • дотримання регламенту доповіді;

  • відповідність змісту доповіді встановленим вимогам;

  • якість презентації;

  • відповіді на питання по структурі і змісту роботи;

  • знання використаних літературних джерел.

Оцінювання роботи. Курсова робота заслуговує оцінки „відмінно”, якщо повністю відповідає вимогам, містить елементи самостійного дослідження, а студент при захисті підтвердив розуміння теми, викладає матеріал у логічній послідовності, показав уміння аналізувати і узагальнювати теоретичний і практичний матеріал та високий рівень підготовки презентації.

Оцінка „добре” ставиться, якщо робота в основному відповідає вимогам, студент викладає матеріал у логічній послідовності, робить певні узагальнення і висновки, але не наводить практичних прикладів у контексті тематичного теоретичного матеріалу або допускається незначних помилок у формулюванні термінів, категорій, розрахунках при розв’язанні практичних завдань. Презентація роботи має недоліки як за змістом, так й за оформленням.

Задовільно” виконаною вважається робота, в якій на недостатньому рівні висвітлена проблема, що відображена в темі, не виконаний до логічного завершення аналіз функціонування підприємства і всі дослідження поверхневі, рекомендації загальні, без урахування особливостей даного економічного суб’єкту, а студент допускається значних помилок у розрахунках при розв’язанні практичних завдань, висновки і заходи третього розділу обґрунтовані| недостатньо; рецензія і відгуки мають окремі зауваження; доповідь прочитана без відриву від заготовленого тексту; не всі відповіді на питання комісії були правильними і повними. Презентація не віповідає цілям курсової роботи та завданням захисту.

Курсова робота не допускається до захисту і повертається на доопрацювання, якщо:

  • роботу представлено на кафедру (на перевірку) для рецензування з порушенням термінів, установлених кафедрою (викладачем, який викладає дану дисципліну);

  • роботу написано на тему, що не включена до переліку тем курсових робіт з даної дисципліни або не погоджена з викладачем;

  • роботу виконано несамостійно;

  • структура і логіка побудови плану роботи не відповідає вимогам та темі курсової роботи;

  • курсова робота не відповідає встановленим вимогам щодо оформлення робіт.

Якщо робота не відповідає вимогам, містить значні помилки, або при захисті студент не підтвердив засвоєння теми, ставиться оцінка „незадовільно”.

Студенти, які не представили у встановлений термін курсову роботу, або не захистили її без поважних причин, а також ті, котрі одержали незадовільну оцінку, вважаються тими, що мають академічну заборгованість.