Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravoznavstvo_nazarchuk_lektsiyi.doc
Скачиваний:
146
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Лекція 7. Основи кримінального та адміністративного права України

    1. Загальна характеристика кримінального кодексу України

    2. Поняття злочину, його ознаки, склад злочину

    3. Кримінальна відповідальність, та види покарань за кримінальним законодавством

    4. Обставини, що виключають злочинність діяння

    5. Система і джерела адміністративного права

    6. Адміністративна відповідальність. Види адміністративних стягнень

Реферати

  1. Особливості кримінальної та адміністративної відповідальності неповнолітніх

  2. Державна служба: поняття, правовий статус державних службовців

  3. Співучасть у злочині

Рекомендована література

  1. Кримінальний кодекс України від 5.04.2001р. Офіційний текст. К.: Юрінком Інтер, 2001. – С. 3 – 55.

  2. Кодекс України про адміністративні правопорушення. – К.: Парламентське видавництво, 2002. – 164 с.

  3. Адміністративне право України / За ред. Ю. П. Битяка. –Харків: Право, 2001 – С. 5 – 47.

  4. Колпаков В. К. Адміністративне право України: Підручник. –К.: Юрінком Інтер, 2000. – С. 49 – 96.

  5. Матишевський П. С. Кримінальне право України. Заг. частина: підручник – К.: Юрінком Інтер, 2000. – С. 4 – 20.

  6. Правознавство: Навч. посібник /За ред. В. Т. Гончаренко. – К.: Український інформаційно-правовий центр. – С. 458 – 521, С. 534 – 554.

  7. Правознавство: Підручник; /За ред. В. В. Копейчикова. 7 вид., К.: Юрінком Інтер, 2003. – С. 622-649, С. 565 – 597.

  8. Правознавство: Навч. посіб. / М. В. Варфоломеєва, В. П. Пастухов, В. Ф. Пеньківський, О. М. Піцан. –К.: Знання – Прес, 2001 – С. 208 – 321.

7.1 Загальна характеристика Кримінального кодексу України

Кримінальне право - це система встановлених вищим законодавчим органом норм, що визначають підстави і принципи кримінальної відповідальності, а також які суспільно небезпечні діяння є злочинними і які покарання належить застосовувати до осіб, котрі їх вчинили.

Основні завдання кримінального законодавства України (ст. 1 ч 1 Кримінального кодексу України) -

1) правове забезпечення охорони:

  • прав і свобод людини і громадянина;

  • власності;

  • громадського порядку і громадської безпеки;

  • довкілля;

  • конституційного устрою України від злочинних посягань.

2) забезпечення миру і безпеки людства;

3) запобігання злочинам.

Для здійснення його завдання Кримінальний кодекс України визначає, які суспільно небезпечні діяння є злочинами та які покарання застосовуються до осіб, що їх вчинили. Підставою кримінальної відповідальності (ст. 2) є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбаченого ККУ.

Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Ніхто не може бути притягнений до кримінальної відповідальності за той самий злочин більше одного разу.

Новий Кримінальний Кодекс України (далі ККУ), прийнятий Верховною Радою України 5.04 2001 р., набрав чинності з 1.09.2001 р. Кримінальний Кодекс є правовим актом, де систематизовано визначені суспільно небезпечні діяння, що визнаються злочинами, і встановлюються конкретні міри покарання за їх вчинення.

Злочинність діяння, а також його караність та інші кримінально-правові наслідки визначаються тільки ККУ. Застосування кримінального закону за аналогією заборонено. Закон про кримінальну відповідальність має зворотну дію в часі:

  • якщо скасовує злочинність діяння або пом'якшує кримінальну відповідальність, тобто поширюється на осіб, що вчинили відповідні діяння до набрання таким законом чинності, у тому числі на осіб, які відбувають покарання або відбули покарання, але мають судимість. Закон про кримінальну відповідальність, що встановлює злочинність діяння або посилює кримінальну відповідальність, не має зворотної дії в часі. Злочин визнається вчиненим на території України, якщо

  • його було почато, продовжено, закінчено або припинено на території України;

  • його виконавець або хоча б один із співучасників діяв на території України.

Громадяни України та особи без громадянства, що постійно проживають в Україні, які вчинили злочини поза межами України, не можуть дути видані іноземній державі для притягнення до кримінальної відповідальності та віддання до суду.

    1. Поняття злочину, його ознаки. Склад злочину

Злочином визнається передбачене ККУ небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб'єктом злочину. Не є злочином дія або бездіяльність, яка хоча формально і містить ознаки будь-якого діяння, передбаченого ККУ, але через малозначність не становить суспільної небезпеки, тобто ця дія або бездіяльність не заподіяла і не могла заподіяти істотної шкоди фізичній чи юридичній особі, територіальній громаді, суспільству або державі.

Ознаки злочину:

  1. суспільна небезпечність діяння;

  2. винність;

  3. передбаченість діяння в законі про кримінальну відповідальність і протиправність, а також карність діяння.

Залежно від ступеня тяжкості злочини поділяються на:

  1. Невеликої тяжкості - злочини, за які законом передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк не більше 2 років, або інше, більш м'яке покарання.

  2. Середньої тяжкості - злочини, за які законом передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк не більше 5 років.

  3. Тяжкі злочини, за які законом передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк не більше 10 років.

  4. Особливо тяжкі – злочини, за які законом передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк понад 10 років або довічне позбавлення волі.

У ККУ визнаються злочинними і карними три стадії вчинення злочину:

1) готування до злочину;

2) замах на злочин (незакінчений злочин);

3) закінчений злочин.

Закінчений злочин – це діяння, яке містить усі ознаки складу злочину, передбаченого відповідною статтею Особливої частини ККУ Незакінченим злочином є готування до злочину та замах на злочин.

Добровільною відмовою при незакінченому злочині визнається остаточне припинення особою за своєю волею готування до злочину або замаху на злочин, якщо при цьому особа усвідомлювала можливість доведення злочину до кінця.

Особа, яка добровільно відмовилася від доведення злочину до кінця, підлягає кримінальній відповідальності лише в тому разі, якщо фактично вчинене нею діяння містить склад іншого злочину.

Після закінчення злочину добровільна відмова перестає бути можливою. Можливе лише діяльне каяття, яке є обставиною, що пом'якшує відповідальність.

Кожному конкретному складу злочину притаманні певні елементи. Охарактеризуймо всі елементи:

  1. суб’єкт злочину;

  2. суб’єктивна сторона;

  3. об’єкт злочину;

  4. об’єктивна сторона.

Суб'єктом злочину є фізична осудна особа, що вчинила злочин у віці, з якого може наставати кримінальна відповідальність.

Кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося шістнадцять років.

Особи що вчинили злочини у віці від 14 до 16 років, підлягають кримінальній відповідальності лише за окремі злочини.

Суб’єктивна сторона - це внутрішня сторона злочину, яка охоплює психічні процеси, свідомість, волю особи в момент вчинення злочину (вина, мотив і мета злочину). Обов’язковою ознакою суб’єктивної сторони будь-якого складу злочину є вина особи.

Вина та її форми.

Вина - це психічне ставлення особи до вчинюваної дії чи бездіяльності та її наслідків, виражене у формі умислу або необережності.

Для підстав кримінальної відповідальності мають значення форми вини - умисел і необережність, які відрізняються особливостями психічного ставлення особи до вчинення злочину.

Умисел поділяється на:

1) прямий - особа усвідомлювала суспільно небезпечний характер свого діяння (дії або бездіяльності), передбачала його суспільно небезпечні наслідки і бажала їх настання.

2) непрямий – особа усвідомлювала суспільно небезпечний характер свого діяння (дії або бездіяльності), передбачала його суспільно небезпечні наслідки і хоча не бажала, але свідомо припускала їх настання.

Необережність поділяється на:

1) злочинну самовпевненість - особа передбачала можливість настання суспільно небезпечних наслідків свого діяння (дії або бездіяльності), але легковажно розраховувала на їх відвернення.

2) злочинну недбалість - особа не передбачала можливості настання суспільно небезпечних наслідків свого діяння (дії або бездіяльності), хоча повинна була і могла їх передбачити.

Об’єкт злочину відображає те, на що завжди посягає злочин, чому або кому він заподіює шкоди.

Об’єктивна сторона– це зовнішня сторона діяння. Ознаки об’єктивної сторони: діяння (дія або бездіяльність), суспільно небезпечні наслідки, причинний зв’язок між діянням і суспільно небезпечними наслідками.

Співучастю у злочині визнається умисна спільна участь кількох суб’єктів злочину у вчиненні умисного злочину (ст. 26 ККУ).

В залежності від виконуючої ролі всі співучасники поділяються на: виконавця, організатора, підбурювача і посібника.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]