Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pravoznavstvo_nazarchuk_lektsiyi.doc
Скачиваний:
146
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.44 Mб
Скачать

7.5. Система і джерела адміністративного права

Адміністративне право — це галузь права, що регулює суспільні відносини управлінського характеру які виникають у процесі організації і здійснення органами держави виконавчої і розпорядчої діяльності, тобто в процесі державного управління.

Предметом регулювання адміністративного права с суспільні відносини, які виникають в процесі здійснення управлінської діяльності в державі.

Риси державного управління:

  • діяльність по реалізації завдань та функцій держави

  • здійснюється спеціально створеними для цього державними органами та посадовими особами

  • вони діють за дорученням держави від її імені і мають державно-владні повноваження;

  • форми та методи роботи управлінських органів регламентуються законом

Основний напрямок діяльності державного управління – виконання діючих законів в усіх сферах життя:

  • держава створює широку мережу виконавчих органів для управління народним господарством, соціально-культурним будівництвом в адміністративно-політичній сфері та в сфері зовнішніх відносин;

  • органи державного управління мають розпорядчі повноваження - на підставі законів видають для підлеглих органів та громадян обов'язкові для виконання нормативні та індивідуальні акти, розраховані як на правомірну, так і на неправомірну поведінку. Тому діяльність цих органів має назву виконавчо-розпорядчої, а самі вони називаються виконавчо –розпорядчим.

Адміністративне законодавство

Зовнішній прояв адміністративного права - адміністративне законодавство. Воно включає закони, укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України та інші нормативні акти, що мають норми адміністративного права.

Кодекс України про адміністративні правопорушення затверджений 7.12.1984 р., введений в дію з 1.06 1985 р.; охоплює 5 розділів, 33 глави, 330 статей.

Основні завдання Кодексу України про адміністративні правопорушення (адміністративні проступки):

  • охорона суспільно-економічних, політичних та особистих прав і свобод громадян, а також прав юридичних осіб;

  • охорона суспільного (конституційного) ладу України;

  • охорона всіх форм власності;

  • охорона встановленого порядку управління, державного і громадського порядку;

  • зміцнення законності;

  • запобігання протиправним діям;

  • виховання громадян нашої держави у дусі точного і неухильного додержання Конституції та законів України, поваги до прав, честі і гідності громадян інших держав, до правил співжиття, сумлінного виконання своїх обов'язків, відповідальності перед суспільством.

Адміністративне правопорушення (проступок) - протиправна, винна (умисна або необережна) дія чи бездіяльність, яка посягає на державний або громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законодавством передбачено адміністративну відповідальність.

7.6. Адміністративна відповідальність. Види адміністративних стягнень

Адміністративна відповідальність - вид юридичної відповідальності громадян і посадових осіб, що полягає у застосуванні до особи, яка вчинила адміністративне правопорушення (проступок) певного заходу державно-правовою примусу — адміністративного стягнення.

Адміністративне стягнення - це примусовий захід державного впливу (міра відповідальності) що застосовується до особи, яка вчинила адміністративне правопорушення (проступок) Адміністративне стягнення застосовується з метою:

  • забезпечення виконання загальнообов'язкових правил.

  • покарання та виховання порушника

  • а також запобігання вчиненню нових правопорушень як самим правопорушником гак і іншими особами

За вчинення адміністративних правопорушень можуть застосовуватись такі адміністративні стягнення (табл. 7.1).

Таблиця 7.1.

Адміністративні стягнення

Адміністративне стягнення

Зміст

1

2

Попередження

письмове офіційне застереження громадянина про скоєне ним правопорушення Постанова виконується органом (посадовою особою), який її виніс шляхом оголошення постанови порушнику.

Штраф

Штраф має бути сплачений порушником не пізніше як через 15 днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу

Оплатне вилучення предмета

Предмет, який став знаряддям у вчинення або безпосереднім об’єктом адміністративного правопорушення, вилучається у правопорушника, а йому повертається матеріальна компенсація (предмет знаходиться у приватній власності)

Конфіскація предмета

Конфіскація предмета або грошей шляхом безоплатного вилучення предмета у власність держави

Продовження таблиці 7.1.

1

2

Позбавлення спеціального права

застосовуються на строк до 2-х місяців з відбуванням їх за місцем постійної роботи особи, яка вчинила адміністративне правопорушення і з вирахуванням то 20% її заробітку в дохід держави

Арешт

Застосовується лише у виняткових випадках за окремі види адміністративних правопорушень на строк до 15 діб. Призначається районним (міським) судом (суддею), виконуються негайно після винесення постанови.

Не може застосовуватись до вагітних жінок і жінок що мають дітей віком до 12 років; до осіб які не досягли 18 років інвалідів 1 та 2 групи.

Відшкодування майнової шкоди

майнова шкода має бути відшкодована порушником не пізніше, як через 15 днів з дня вручення йому копії постанови, а в разі опротестування чи оскарження такої постанови - не пізніше, як через 15 днів з дня повідомлення про залишення скарги або протесту без задоволення.

Адміністративне затримання особи допускається з метою:

  • припинення адміністративних правопорушень, коли вичерпано всі заходи впливу, встановлення особи;

  • складення протоколу про адміністративне правопорушення, якщо воно є обов'язковим, а на місці вчинення правопорушення скласти протокол неможливо.

Про адміністративне затримання складається протокол, що підписується посадовою особою, яка його склала, і затриманим. На прохання особи, затриманої за вчинене адміністративне правопорушення, про місце її перебування повідомляються родичі, адміністрація за місцем роботи або навчання. Про затримання неповнолітнього повідомлення його батьків або осіб, які їх замінюють, є обов'язковим.

Адміністративне затримання проводиться:

  • органами внутрішніх справ - при вчиненні окремих видів адміністративних правопорушень;

  • прикордонними військами - при порушенні прикордонного режиму або режиму в пунктах пропуску через державний кордон України;

  • старшою посадовою особою воєнізованої охорони у місці розташування об'єкта, що охороняється, - при вчиненні правопорушень, пов'язаних із посяганням на охоронні об'єкти, інше державне або громадське майно;

  • посадовими особами військової автомобільної інспекції — при порушенні водіями або іншими особами, які керують транспортними засобами Збройних Сил України, правил дорожнього руху.

Адміністративне затримання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, може тривати не більш як три години. У виняткових випадках, у зв'язку з особливою потребою законодавчими актами України може бути встановлено інші строки адміністративного затримання.

Адміністративне затримання може бути оскаржено заінтересованою особою у вищестоящий орган (вищестоящій особі) відносно органу (посадової особи), який застосував ці заходи, або прокуророві.

За одне адміністративне правопорушення може бути накладено основне або основне і додаткове стягнення. Оплатне вилучення та конфіскація предметів можуть застосовуватись як основні, так і додаткові адміністративні стягнення; інші адміністративні стягнення можуть застосовуватись тільки як основні.

При накладенні адміністративного стягнення враховуються:

  • характер вчиненого правопорушення;

  • особа порушника;

  • ступінь його вини;

  • майновий стан;

  • обставини, що пом’якшують чи обтяжують відповідальність.

При вчиненні однією особою двох або більше адміністративних правопорушень адміністративне стягнення накладається за кожне правопорушення окремо. Якщо особа вчинила кілька адміністративних правопорушень, справи про які одночасно розглядаються одним і тим же органом (посадовою особою), стягнення накладається в межах санкції встановленої за більш серйозне правопорушення з числа вчинених. До адміністративного стягнення в цьому разі може буж приєднано одне з додаткових стягнень.

Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніше, як через 1 місяць з дня вчинення правопорушення, а при правопорушенні, що триває 2 місяці з дня його виявлення.

В разі відмови в порушенні кримінальної справи або закритті кримінальної справи, але при наявності в діях порушника ознак адміністративною правопорушення адміністративне стягнення може бути накладено не пізніше як через місяць з дня прийняття рішення про відмову в порушенні кримінальної справи або про її закритті.

Якщо особа, піддана адміністративному стягненню, протягом року з дня закінчення виконання стягнення не вчинила нового адміністративного правопорушення, то ця особа вважається такою, що не була піддана адміністративному стягненню.

Запитання для самоконтролю знань

  1. Що таке злочин? Які види злочинів розрізняють у кримінальному праві?

  2. Що ви розумієте під кримінальним покаранням? Які є види кримінального покарання?

  3. Які особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх?

  4. Що таке адміністративне правопорушення?

  5. Дайте визначення адміністративного стягнення, види адміністративних стягнень.

  6. Що таке вина? Які ви знаєте форми вини?

  7. Які ви знаєте стадії вчинення злочину?

  8. Назвати обставини, які виключають злочинність діяння.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]