Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ntf.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
294.91 Кб
Скачать

3.1. Розробка корпоративної стратегії – стратегії інтегрованого росту

Корпоративна стратегія – стратегія інтегрованого росту.

Місію підприємства можна сформулювати як „Наша місія – це вирішення проблем, пов’язаних з налагодженням випуску якісної вітчизняної поліграфічної продукції, створення нових робочих місць і культури виробництва, що зберігає й захищає навколишнє середовище”.

Цілі “Олександрівської районної друкарні” .

  1. Заволодіти 10% ринку поліграфічної продукції в регіоні.

  2. Вишукувати шляхи зниження собівартості продукції.

  3. Провести модернізацію виробничих потужностей

  4. Вести кадрову політику направлену на залучення висококваліфікованого персоналу.

  5. Досягти визначеного фінансовим планом рівня прибутковості

Вибір стратегії і її виконання являються основними частинами стратегічного управління. Стратегія в стратегічному управлінні розуміється як довгострокове, якісно визначене направлення розвитку організації, яке відноситься до таких сторін її діяльності, як сфера, засоби і форма. Вибір стратегії залежить від ситуації, в якій знаходиться організація. Однак існують певні підходи у виборі стратегії і певні рамки, в які вписуються стратегії.

Стратегією інтегрованого росту називають стратегію бізнесу, яка припускає розширення фірми шляхом додавання нових структур.

Виділяють два основних етапи стратегії інтегрованого росту:

- стратегія оборотної вертикальної інтеграції - направлена на ріст фірми за рахунок придбання або ж посилення контролю над постачальниками, а також за рахунок створення дочірніх структур, здійснюючих постачання; - стратегія вперед ідучої вертикальної інтеграції - виражається в рості фірми за рахунок придбання або ж посилення контролю над структурами, які знаходяться між фірмою і кінцевим споживачем.

Стратегія інтегрованого росту «Олександрівської районної друкарні» – 1)стати провідним партнером для Кіровоградської області. 2) відстоювання на ринку загальних інтересів підприємства. 3)вдосконалення якості продукції. 4)розширення діяльності, створення нової продукції. 5)вдосконалення відносин в системі постачання,якісне і швидкісне постачання сировини. 6)покращення сервісу збуту готової продукції,можливо доставка продукції. 7)зменшення кількості потенційних конкурентів,шляхом зменшення собівартості продукції.8)введення інновацій.9)налагодження виробничо-економічних відносин між підприємствами що функціонують на ринку.

Отже, дана стратегія інтегрованого росу дасть можливість «Олександрівській районної друкарні» зменшити витрати,знизити ціни на запропоновані товари,розширити їх асортимент,і,як наслідок ,підвищити кінцеві результати діяльності та конкурентоспроможності підприємства.

3.2. Економічне обгрунтування запропонованих заходів

Процес виробництва на будь-якому підприємстві здійснюється при певній взаємодії трьох визначальних його чинників: персоналу (робочої сили), засобів праці та предметів праці. Використовуючи наявні засоби виробництва, персонал продукує суспільно корисну продукцію або робить виробничі і побутові послуги. Це означає, що, з одного боку, мають місце витрати живої і уречевленої праці, а з другого, - результати виробництва. Останні залежать від масштабів застосовуваних засобів виробництва, кадрового потенціалу та рівня їх використання.

Для визначення шляхів зниження беззбитковості варто розглянути шляхи підвищення ефективності діяльності підприємства.

Показники рентабельності характеризують ефективність роботи підприємства в цілому, прибутковість різних напрямків діяльності (підприємницькою, виробничою, івенвестиційною), окупність витрат і т.д. Вони більш повно, ніж прибуток, характеризують кінцеві результати господарювання, тому що їх величина вказує на співвідношення ефекту з реальними або використаними ресурсами. Їх використовують для оцінки діяльності підприємства та як інструмент в інвестиційній політиці та ціноутворення.

Рівень рентабельності виробничої діяльності, розрахований в цілому по підприємству, залежить від трьох основних факторів першого порядку: зміни структури реалізованої продукції, її собівартості та середніх цін реалізації.

Ефективність виробництва являє собою комплексне відбиття кінцевих результатів використання засобів виробництва і робочої сили за певний проміжок часу (у зарубіжних країнах з розвиненою ринковою економікою для окреслення результативності господарювання використовують інший термін – продуктивність системи виробництва і обслуговування, під якою розуміють ефективне використання ресурсів (праці, капіталу, землі, матеріалів, енергії, інформації) при виробництві різноманітних товарів та послуг. Отже, ефективність виробництва і продуктивність системи – це по суті терміни-синоніми, які характеризують одні й ті ж результативні процеси. При цьому слід усвідомлювати, що загальна продуктивність системи є поняттям набагато ширшим, ніж продуктивність праці і прибутковість виробництва.

Результат виробництва як найважливіший компонент для визначення його ефективності не слід тлумачити однозначно. Йдеться про корисний кінцевий результат. Можна розрізняти: 1) кінцевий результат процесу виробництва; 2) кінцевий народногосподарський результат роботи підприємства (об’єднання підприємства).

Перший відбиває матеріалізований результат процесу виробництва, вимірюваний обсягом продукції у натуральній і вартісній формах, другий включає не лише кількість виготовлюваної продукції, але й охоплює її споживну вартість. Кінцевим результатом процесу виробництва, виробничо-господарської діяльності підприємства за той чи інший проміжок часу є чиста продукція, тобто новостворена вартість, а фінансовим результатом комерційної

Ефективність виробництва (продуктивність системи) має поліморфність визначення і застосування для аналітичних оцінок і управлінських рішень. З огляду на це важливим є вирізнення за окремими ознаками відповідних видів ефективності (продуктивності), кожний з яких має певне практичне значення

Відповідні види ефективності виробництва виокремлюються переважно за різноманітністю одержуваних результатів (ефектів) господарської діяльності підприємства. Перш за все результат (ефект) виробництва буває економічним або соціальним.

Економічний ефект відображає різні вартісні показники, що характеризують проміжні і кінцеві результати виробництва на підприємстві (в об’єднанні підприємств). До таких показників відносяться обсяг товарної, чистої або реалізованої продукції, величина одержаного прибутку, економія тих чи інших видів виробничих ресурсів або загальна економія від зниження собівартості продукції тощо. Соціальний ефект зводиться до скорочення тривалості робочого тижня, збільшення нових робочих місць і рівня зайнятості людей, поліпшення умов праці та побуту, стану оточуючого середовища, загальної безпеки життя тощо. Соціальні наслідки виробництва можуть бути не лише позитивними, але й негативними (наприклад, поява безробіття, посилення інфляції, погіршення екологічних показників).

Розглянемо пропозиції які допоможуть поліпшити фінансово-майновий стан Олександрівської районної друкарні. Перед розробкою заходів поліпшення фінансово-майнового стану необхідно проаналізувати можливості та особливості виробничої бази Олександрівської районної друкарні. Підприємство має адміністративну будівлю, склади, і виробничі площі.

1) Підприємство має вигідне місце розташування, а також 3 вільних кімнати адміністративної будівлі які можуть бути здані в оренду. Результати дослідження вказують, що вартість оренди може скласти 600 грн. в місяць за 1 кімнату.

Результативна таблиця пропозиції представлена далі (таблиця 3.1).

Таблиця 3.1

Результативна таблиця пропозиції здача кімнат адміністративної будівлі в аренду (грн.)

№ п/п

Показник

Доходи

Витрати

Результат (прибуток)

1

Орієнтовний обсяг надання послуг в місяць

6 000,00

2

Ремонт приміщень

10 000,00

3

Змінні витрати (орієнтовно)

1 000,00

5

За перший місяць

- 7 000,00

6

За інші місяці (2-6)

3 000,00

7

За 6 міс.

12 000,00

8

За 1 рік

50 000,00

Результати є орієнтовними проте можуть бути впровадженими в практичній діяльності Олександрівської районної друкарні, річний ефект може складати 50,0 тис. грн.

2) Результати дослідження ринкової кон’юнктури вказують на те, мікрорайоні де розташоване підприємство, відсутній магазин канцтоварів. А підприємство потребує відкриття спеціалізованого магазину та має пропозиції, що до здійснення дилерської діяльності (газети,зошити,канцелярський папір) на території Олександрівського району.

Облаштування частини складу під магазин з виходом на вулицю Пролетарську. Назва магазину може бути «Канцтовари».

Орієнтовна результативна таблиця пропозиції представлена далі (таблиця 3.2).

Таблиця 3.2

Результативна таблиця пропозиції по створенню магазину канцтоварів. (грн.)

№ п/п

Показник

Доходи

Витрати

Результат (прибуток)

1

2

3

4

5

1

Продаж товарів за місяць

200 000,00

2

Початкові

30 000,00

3

Постійні

10 000,00

4

Закупка товару (взяття під реалізацію)

150 000,0

5

За перший місяць

- 10 000,00

1

2

6

За інші місяці (2-6)

75 000,00

7

За 6 міс.

65 000,00

8

За 1 рік

170 000,00

Результати є орієнтовними проте можуть бути впровадженими в практичній діяльності Олександрівської районної друкарні, річний ефект може складати 170,0 тис. грн.

Після впровадження вищезгаданих пропозицій річний ефект може скласти до 220,0 тис. грн. прибутку.

ВИСНОВКИ

В сучасних ринкових умовах господарювання особливо гостро постає питання про розвиток підприємств та підприємництва в Україні. Необхідно знати якими є цілі створення і функціонування підприємств та на яких напрямках діяльності вони засновані.

В своїй роботі я намагалась розкрити сутність підприємства як базового господарюючого суб’єкта, його місію та її соціально-економічне значення. На основі загальної місії підприємства розробляються і встановлюються загальнофірмові цілі (завдання які постають перед фірмою і носять конкретний характер).

Базовими напрямками діяльності підприємства є вивчення ринку товарів, інноваційна діяльність, виробнича діяльність, комерційна діяльність,післяпродажний сервіс, економічна та соціальна діяльність.

Також я розглянула чинники зростання ефективності діяльності підприємства, їх класифікацію та напрямки впливу. Такими чинниками є технологія, устаткування, матеріали та енергія, самі продукти праці, працівники, організація та методи роботи, стиль управління, державна економічна й соціальна політика, інфраструктура, зміни в суспільстві тощо.

Перспективними вважаються такі напрямки діяльності сучасного підприємства: спеціалізація окремих підприємств (навіть регіонів) на виробництві певного виду товарів, розвиток і застосування високих технологій, використання гнучких виробничих технологій, впровадженням систем комп'ютерного проектування і комп'ютеризованого виробництва. Відбуваються важливі зміни в організації, управлінні та стратегії діяльності підприємств.

На сучасному етапі проблема розвитку та регулювання підприємницької діяльності в економіці Украї­ни, належить до категорії особливо актуальних. Поки що, на жаль, статистичні данні говорять про нерівномірний розвиток суб'єктів підприємництва на регіональному та галузевому рівні. Не використані повною мірою потенційні можливості малого підприємництва щодо створення нових робочих місць та вирішення проблем безробіття.

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРЕТУРА

  1. Горняк О.В. Напрямки та чинники розвитку сучасного підприємства //Актуальні проблеми економіки.-2002.-№6.-с.35-40.

  2. Захарій В.С. Економіко-правові проблеми розвитку підприємництва в Україні //Пріоритети.-2003.-№6.-с.23-29.

  3. Економіка підприємства: Навч.посіб./А.В.Шегда, Т.М.Литвиненко, М.П.Нахаба та ін.; За ред.А.В.Шегди. – 3-тє вид., випр. – К.:Знання – Прес, 2003 – 335с.

  4. Економіка підприємства: Навч.-метод.посібник для самост.вивч.дисц./Г.О.Швиданенко, С.Ф.Покропивний,С.М.Клименко та ін.,-К.:КНЕУ,2000. – 248с.

  5. Економіка підприємства: Підручник/За ред.С.Ф.Покропивного.-Вид. 2-ге, перероб. та доп. – К.:КНЕУ,2001.-528с., іл.

  6. Зубовський В.М.Економіка підприємства: Опорний курс лекцій.-К.:Вид-во Європ.ун-ту,2000. - 64с.

  7. 7. Бойчик Н. Економіка підприємства. Навч. Посібник. К: Атіка, 2001-298с.

  8. Шмален Г. Основы и проблеми экономики предприятия / Под. ред. проф. А. Г. Поршнева,-Москва:”Финансы и ста-тистика”,-2006

  9. Экономика предприятия /Под ред. проф. В. Я. Горфинкеля, В. А. Швандара,-Москва:”Банки и биржи”,-2004

  10. Головко Т. Методика аналізу фінансової звітності підприємства.-К. “Компас”,2000.

  11. Економiка пiдприемства.:Пiдручник.- В 2 т.Т2 /За редакцiею С.Ф.Покропивного.-К.:Вид.-во "Хвиля-Прес",2005.

  12. Економіка підприємства. / За ред. Покропивного С.Ф.- К., 2000.

  13. Карлофф Б. Деловая стратегия.-М.:Экономика, 2001.-376с.

  14. Дьякон Ю. Ще раз про малий бізнес // Економіка України. — 2000. — № 7. — С. 47-50.

  15. Економіка виробничого підприємництва: Навч. посіб. / За ред. Й. М. Петровича. — К.: Знання, КОО, 2001. — 406 с.

  16. Економіка підприємства: Підруч. / За заг. ред. С. Ф. Покропив-ного. — 2-ге вид., перероб. та доп. — К.: Вид-во КНЕУ, 2000. — 528 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]