Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_kursova_new.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
310.27 Кб
Скачать

51

ПВНЗ «ЄВРОПЕЙСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

Факультет інформаційних систем і технологій

КАФЕДРА ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ ТА МАТЕМАТИЧНИХ ДИСЦИПЛІН

ЗАТВЕРДЖУЮ

Проректор

з навчально-методичної

роботи

______________Дубас Р.Г.

“___”______________2015 року

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ЩОДО ВИКОНАННЯ, ОФОРМЛЕННЯ І ЗАХИСТУ

КУРСОВОЇ РОБОТИ

з дисципліни

«Об’єктно-орієнтована розробка програмних систем»

для студентів напряму підготовки

7.05010101 “Інформаційні управляючі системи та технології”

Київ-2015

УДК 025.3/6+019.941(075.8)

ББК 72я73

М19

Укладач Третиник В.В., канд. фіз.-мат. наук, доцент, доцент кафедри

інформаційних систем та математичних дисциплін

ПВНЗ «Європейський університет»

Рецензенти: Харчук О.В., канд. філол. наук, доцент кафедри журналістики

Національного педагогічного університету ім. М.П.Драгоманова

Микитась Н.Д., канд. філол. наук, доцент кафедри документознавства та інформаційно-аналітичної діяльності ПВНЗ «Європейський університет»

Розглянуто і схвалено на засіданні

кафедри інформаційних систем та математичних дисциплін

12 січня 2015р. протокол № 9

Рекомендовано Методичною радою пвнз «Європейський університет»

У виданні розкрито основні етапи підготовки курсової роботи як навчально-наукового дослідження з дисципліни «Об’єктно-орієнтована розробка програмних систем». Методичні рекомендації підготовлені з урахуванням системи державних стандартів, що висуваються до наукової роботи, рекомендацій методичної ради ПВНЗ «Європейський університет» та прийнятих на їх основі рекомендацій кафедри інформаційних систем та математичних дисциплін ПВНЗ «Європейський університет».

Рекомендовано студентам напряму підготовки 7.05010101 “ Інформаційні управляючі системи та технології ”, які виконують курсову роботу з дисципліни «Об’єктно-орієнтована розробка програмних систем».

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………………………………4

Підготовка курсової роботи………………… ……………………………… ………8

Структура та оформлення курсової роботи ……………………………………….16

Підготовка до захисту і захист курсової роботи …………… ……………………..34

Орієнтовна тематика курсових робіт з дисципліни «Об’єктно-орієнтована розробка програмних систем……………………………………………………………………..38

Додатки………………………………………….………………………………………40

Література……….………………………………………………………………………47

ВСТУП

Курсова робота є важливими видом самостійної роботи студентів. У процесі її написання під керівництвом викладача студенти опановують методи та набувають вміння проведення наукового дослідження. Курсова робота як самостійна навчально-дослідна робота, яку студент готує зі спеціальної навчальної дисципліни з метою самостійного опрацювання матеріалів, задля визначення проблемних ключових аспектів розробки програмних систем.

У процесі роботи студенти вдосконалюють і розвивають такі навички та вміння:

  • формулювати проблему дослідження;

  • визначати мету, основні завдання, предмет та об’єкт дослідження;

  • здійснювати пошук, добір офіційної, наукової, науково-технічної, статистичної та інших видів інформації, яка необхідна задля дослідження конкретної проблематики, визначеної темою курсової роботи;

  • визначати переваги та недоліки технологій COM, COBRA та ODMG.;

  • аналізувати бізнес-процеси, визначати показники якості бізнесів-процесів,

  • опрацювати об'єктне імітаційне моделювання бізнесів-процесів;

  • опанувати об'єктно-орієнтованою розробкою у середовищі Web.

  • правильно оформлювати результати власного наукового дослідження відповідно до вимог, що зафіксовані в нормативних документах;

  • публічно захищати підготовлену наукову роботу: робити наукове повідомлення, відповідати на запитання, аргументовано захищати свою точку зору.

Успішне проведення наукового дослідження та написання курсової роботи залежить від багатьох чинників, серед яких найважливішим є чітка уява про основні вимоги, що висуваються до цієї роботи. Ці вимоги стосуються насамперед наукового рівня роботи, її змісту, структури, форми викладення матеріалу, а також її оформлення.

Оцінюючи курсову роботу, враховується якість самого наукового дослідження, наукова обґрунтованість, вміння студентом відстоювати і аргументувати сформульовані положення та висновки, а також враховується оформлення результатів наукового дослідження.

Невідповідність в оформленні курсової роботи державним стандартам і встановленим вимогам може суттєво вплинути на остаточну оцінку роботи, а через значні відхилення від визначених норм робота взагалі може бути не допущена до захисту. Саме тому оформленню роботи має бути приділена особлива увага. Дотримання студентом усіх вимог до оформлення курсової роботи сприяє формуванню в нього належного стилю роботи, виховує вимогливість до себе, прищеплює певні навики до ведення наукового дослідження, що буде йому корисним в подальшому у виконанні дипломної роботи.

Під час підготовки і захисту курсової роботи студент має виявити уміння обґрунтовувати актуальність обраної теми курсової роботи, уміння характеризувати загальні і спеціальні методи наукового дослідження, логічно викладати результати проведеного дослідження, використовуючи певну методологію, чітко аргументувати висновки роботи, орієнтуватися в змісті дисципліни «Об’єктно-орієнтована розробка програмних систем» та показати як використовувалися отримані під час навчання знання з цієї дисципліни. Студент має продемонструвати рівень власної інформаційної культури в процесі пошуку і опрацювання різних видів видань, електронних документів, а також підтвердити своє уміння щодо оформлення цих джерел відповідно до державних, міждержавних і міжнародних стандартів.

Виконання курсової роботи та її захист студентом на кафедрі інформаційних систем та математичних дисциплін є заключним етапом вивчення дисципліни «Об’єктно-орієнтована розробка програмних систем», що передбачено навчальним планом.

Курсова робота має комплексний характер. Мета виконання курсової роботи по дисциплінах об’єктно-орієнтованого програмування полягає у закріпленні у студентів знань та практичних навичок отриманих при вивчанні дисциплін “Об’єктно-орієнтоване програмування”, “Об’єктно-орієнтована розробка програмних систем ”. Мета досягається при виконанні об’єктного аналізу завдання, розробці ієрархії класів і алгоритму взаємодії їх об’єктів, складанні програми на мові C#.

Основними завданнями курсової роботи з дисципліни

«Об’єктно-орієнтована розробка програмних систем» є:

  • Навчитися виконувати аналіз предметної області задачі,

  • виділяти понятійний базис та створювати логіко-функціональну і об’єктну моделі фізичних та логічних процесів на прикладах завдань з моделювання ігрових ситуацій, керування рухомими об’єктами, аналізу даних, панування, прийняття рішень тощо;

  • Придбати навички у розробці складних статичних та динамічних об’єктів і моделюванні їх взаємодії;

  • Опанувати засоби візуалізації модельованих процесів;

  • Навчитися практично застосовувати мову програмування C# при створенні програмного забезпечення

Курсова робота має бути спрямована на розкриття сутності певної теоретичної або практичної проблеми на основі ґрунтовного аналізу першоджерел, проведення самостійних досліджень, систематизації та аналізу отриманих даних.

Назва курсової роботи має бути, по можливості, короткою (5-8 слів), відповідати дисципліні і напряму підготовки, вказувати на суть проблеми, що досліджується, предмет та мету дослідження. Допускається додавання до назви невеликого підзаголовка, який конкретизує суть проблеми, що досліджується. У назві небажано використовувати ускладнену термінологію.

У курсовій роботі мають бути розроблені пропозиції та рекомендації щодо практичного застосування отриманих у процесі дослідження результатів. При написанні роботи, зміст і результат самостійних досліджень необхідно викладати стисло й аргументовано, уникати загальновідомих або бездоказових тверджень.

Курсова робота має містити елементи наукового дослідження такі, як: вивчення достатньої кількості опублікованих джерел вітчизняних і зарубіжних авторів, систематизацію і аналіз думок і підходів, формування власної точки зору на проблему, що розглядається, порівняння теоретичних поглядів учених і практичної діяльності вітчизняних і зарубіжних установ, розробка висновків і рекомендації щодо теорії і практики.

При виконанні курсової роботи студент розробляє схеми алгоритмів та ієрархії класів, створює безпосередньо програму та налагоджує її. Результатом, що подається на захист є текст пояснювальної записки та презентація програми.

Текст пояснювальної записки повинен містити: аналіз завдання та відповідної предметної області, обґрунтування обраних рішень, спроектовані класи та алгоритми, текст програми, результати її тестування, результати виконання програми у вигляді контрольних прикладів.

Ця робота підсумовує знання і навички студентів у галузі програмування, які здобуті студентами на поточному та попередніх курсах. При її виконанні студент має проявити свої творчі здібності до самостійного аналізу, алгоритмізації та створення програм.

Починаючи виконання курсової роботи, слід ознайомитися із запропонованими у методичних рекомендаціях виданнями щодо підготовки та оформлення наукових робіт.

Методичні рекомендації орієнтуються на основні вимоги до наукових документів, що зафіксовані в «ДСТУ 3008-95. Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення», що забезпечує не лише застосування законів і принципів інформаційної культури студента, а й формує у нього певні навички наукового дослідження та забезпечує певний рівень наукової культури.

Курсова робота як самостійне навчально-наукове дослідження має виявити рівень загальнонаукової та спеціальної підготовки студента, його здатність застосовувати отриманні знання підчас вирішення конкретних завдань, його схильність до аналізу та самостійного узагальнення матеріалу з теми дослідження. Ці «Методичні рекомендації…» покликані допомогти студентам насамперед у оформленні курсової роботи з дисципліни «Об’єктно-орієнтована розробка програмних систем».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]