Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Наукова робота. Податкова система..docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
109.66 Кб
Скачать

План

Вступ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3

  1. Податки:

1) Поняття податків . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4

2) Функції та види податків . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4

3) Виникнення податків . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7

2. Греція:

1) Загальна інформація про Грецію . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8

2) Розвиток економіки Греції . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9

3) Вступ до Євросоюзу . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .11

4) Податкова система Греції . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

Висновок . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23

Список джерел . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24

Вступ.

Податкова система відіграє велику роль у фінансуванні держави, наповненні бюджету, що, в свою чергу, впливає на стан країни, її розаиток, дохід населення та на багато інших показників, які в результаті взаємопов’язані.

Україна прагне вступити до Євросоюзу, тож, на мою думку, буде доцільним розглянути стан країн, які вступили до ЄС. Звісно можна розглядати їх за різними показниками і критеріями. Оскільки податки займають значущу роль в економіці країни, їх потрібно розглянути в одну з перших черг.

У своїй самостійній роботі я розглянула поняття податкової системи, її функції та значення для держави, податкову систему Греції, стан її економіки, вплив певних економічних ситуацій на суспільне життя, вступ Греції до Євросоюзу. Спробувала дати оцінку її податковій системі та оцінити шанси України піднятись до європейського рівня.

  1. Податки.

1) Поняття податків.

Податко́ва систе́ма — це сукупність податків, зборів, інших обов'язкових платежів і внесків до бюджету і державних цільових фондів, які діють у встановленому законом порядку. У широкому сенсі під податками розуміються обов'язкові платежі до бюджету, що здійснюються юридичними та фізичними особами. Соціально-економічна сутність, внутрішнє зміст податків проявляється через їх функції. 

2) Функції та види податків.

Податки виконують три найважливіші функції:

1. Забезпечення фінансування державних витрат (фіскальна функція); 

2. Підтримка соціальної рівноваги шляхом зміни співвідношення між доходами окремих соціальних груп з метою згладжування нерівності між ними (соціальна функція); 

3. Державне регулювання економіки (регулююча функція). 

У всіх державах, при всіх суспільних формаціях податки, в першу чергу виконували фіскальну функцію, тобто забезпечували фінансування суспільних витрат, насамперед витрат держави.  Всі податки містять такі елементи: 

1. Об'єкт податку - це майно або дохід, що підлягають оподаткуванню.

2.  Суб'єкт податку - це платник податку, тобто фізична або юридична особа.

3. Джерело податку - тобто дохід, з якого виплачується податок.

4. Ставка податку - величина податку з одиниці об'єкта податку.

5. Податкова пільга - повне або часткове звільнення платника від податку. 

Податки бувають двох видів.

Перший вид - податки на доходи і майно: прибутковий податок і податок на прибуток корпорацій (фірм); на соціальне страхування і на фонд заробітної плати і робочої сили (так звані соціальні податки, соціальні внески); майнові податки, у тому числі податки на власність, включаючи землю й іншу нерухомість;  податок на переклад прибутку і капіталів за кордон та інші. Вони стягуються з конкретної фізичної або юридичної особи, їх називають прямими податками. 

Другий вид - податки на товари і послуги: податок з обороту - у більшості розвинених країн замінений податком на додану вартість; акцизи (податки, прямо що включаються у ціну товару або послуги); на спадщину; на угоди з нерухомістю і цінними паперами та інші. Це - непрямі податки. Вони частково або цілком переносяться на ціну товару або послуги. 

Прямі податки важко перенести на споживача. З них легше всього справа обстоїть з податками на землю і на іншу нерухомість: вони включаються в орендну і квартирну плату, ціну сільськогосподарської продукції. Непрямі податки переносяться на кінцевого споживача в залежності від ступеня еластичності попиту на товари і послуги, оподатковувані цими податками. Чим менш еластичний попит, тим більша частина податку перекладається на споживача. Чим менш еластична пропозиція, тим менша частина податку перекладається на споживача, а велика сплачується за рахунок прибутку. У довгостроковому плані еластичність пропозиції росте, і на споживача перекладається дедалі більша частина непрямих податків.  У випадку високої еластичності попиту збільшення непрямих податків може привести до скорочення споживання, а при високій еластичності пропозиції - до скорочення чистого прибутку, що викликає скорочення капіталовкладень чи перелив капіталу в інші сфери діяльності. Податки - це один з економічних важелів, за допомогою яких держава впливає на ринкову економіку. 

В умовах ринкової економіки будь-яка держава широко використовує податкову політику в якості визначеного регулятора впливу на негативні явища ринку. Податки, як і вся податкова система, є потужним інструментом управління економікою в умовах ринку. 

Застосування податків є одним з економічних методів керування і забезпечення взаємозв'язку загальнодержавних інтересів з комерційними інтересами підприємців, підприємств незалежно від відомчої підпорядкованості, форм власності та організаційно-правової форми підприємства. За допомогою податків визначаються взаємовідносини підприємців, підприємств усіх форм власності з державними і місцевими бюджетами, з банками, а також з вищестоящими організаціями. За допомогою податків регулюється зовнішньо-економічна діяльність, включаючи залучення іноземних інвестицій, формується госпрозрахунковий дохід і прибуток підприємства. 

Виходячи із сутності податку як категорії, можна визначити 2 функції даного поняття:

  1. Фіскальна – з допомогою податків формуються фінансові ресурси держави. Податки виступають основним джерелом доходів бюджетів різних рівнів. Об’єктивне існування податків як основного джерела доходів передбачає:

1) надходження їх рівномірно в календарному розрізі (рівнонапруженість);

2) стабільність надходження;

3) податки повинні рівномірно надходити по всіх територіальних рівнях;

2. Розподільчо-регулююча. Сутність даної функції в тому, що процес стягнення податку обов’язково означає розподіл певного явища чи процесу між податкоплатником та державою. Причому стягнення податку призводить до скорочення реальних об’єктів оподаткування для конкретних платників податку.