Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Наукова робота. Податкова система..docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
109.66 Кб
Скачать

4) Податкова система Греції.

 

Основними джерелами податкового законодавства Греції є Конституція, різні закони і розпорядження, а також міжнародні угоди з податкових питань. Основним законодавчим органом, в компетенцію якого входить в т.ч. і ухвалення законів з податкових питань, є Парламент. Міністерство Фінансів є органом виконавчої влади, відповідальним за їх застосування і безпосереднє стягнення податків.

Конституція передбачає деякі обмеження повноважень Уряду у сфері оподаткування. Зокрема, згідно зі ст.78:

- податок може накладатися і стягуватися тільки на підставі Закону, прийнятого Парламентом;

- свої повноваження за визначенням суб'єкта оподаткування, бази оподаткування, ставки податку, пільг, Парламент не може делегувати Уряду;

- податок або будь-яке інше фінансове зобов'язання не може бути накладене законом, що має зворотну силу.

Податки в Греції, як і в більшості країн світу, поділяються на прямі і непрямі. Податкова система Греції спирається в основному на непрямі податки (складають до 50% від вступів до бюджету). Податковий тягар несуть громадяни, які є резидентами Греції. Громадянин розглядається як резидент Греції :

- якщо його економічні інтереси зосереджені в Греції (тут його бізнес, інвестиції, робота, інші основні джерела прибутків)

- працює в Греції

- проводить в Греції не менше 185 днів в році, тут його основне місце проживання і сім'я. 

Основні податки, що сплачуються в Греції:

1. Прибутковий податок;

2. Податок на перехід права власності на нерухомість;

3.Податок на майно, що переходить у власність в порядку

спадкоємства;

4. Податок на майно, що переходить у власність в порядку дарування;

5. Місцеві податки;

6. Податок на доходи фізичних осіб;

7. Податок на доходи юридичних осіб;

8. ПДВ;

9. Акцизи.

Прибутковий податок

На відміну від України, де порядок, ставки, правила оподаткування податком з доходів фізичних осіб встановлюються виключно на загальнодержавному рівні, в Греції органам місцевого самоврядування надано досить широке право в сфері податкової юрисдикції. Так, наприклад, у країні особистий прибутковий податок належить до місцевих податків.

Прибутковий податок (корпорація) складає 25 %, а прибутковий податок (індивідуальний) – від 0 до 40%.

Громадяни, що є резидентами Греції, сплачують прибутковий податок з прибутків, отриманих як в Греції, так і за кордоном. Нерезиденти с плачують прибутковий податок тільки з прибутків, отриманих в Греції.

Сума, що не оподатковується, - 10 000 євро. Зверху цієї суми податок стягується за прогресивною шкалою.

Згідно з податковим законодавством Греції, кожна особа, чий річний дохід перевищує 3 000 євро, повинна подавати податкову декларацію. Іноземний громадянин зобов'язаний подавати таку декларацію, якщо має тут власність, машину або дохід від здачі нерухомості в оренду, що перевищує 600 євро.

Якщо Ви не є резидентом в Греції, і не отримуєте тут доходу, а придбали тут нерухомість, то Ваші взаємини з податковими органами зведуться до першої подачі податкової декларації після придбання нерухомості.

Податкова декларація по прибутковому податку подається в травні року, що йде за звітним, самим громадянином або його представником, в податковий орган за місцем проживання платника податків.

Законодавство передбачає деякі пільги по прибутковому податку:

- 15% витрат по оренді, якщо резидент в Греції проживає на знімній квартирі, на загальну суму до 150 євро;

- витрати на страхування життя;

- 15% витрат платника податків на власне навчання або на навчання дітей на приватних уроках;

- витрати на соціальне страхування;

- 15% від загальної річної суми медичних витрат (відвідування лікаря і госпіталізація), на суму, що не перевищує 6 000 євро;

- 15% від суми відсотків по кредитах на придбання нерухомості;

- витрати на придбання акцій грецьких компаній, вкладів до інвестиційних фондів;

- витрати на придбання комп'ютера.

Податок на перехід права власності на нерухомість. Покупець і власник нерухомості сплачує тільки один істотний податок - на придбання нерухомості. Його платить покупець. Розмір податку складає 9% для нерухомості вартістю до 15 000 євро, і 11% - для усієї іншій нерухомій власності. Податок сплачується до підписання основного, нотаріально завіреного договору купівлі-продажу. Продавець не несе таких витрат.

Податок на майно, яке переходить у власність у порядку спадкоємства

Правила спадкоємства, передбачене законодавством Греції, діє тільки відносно осіб, які є громадянами Греції.

Якщо спадкодавець помер в Греції, податкова декларація по цьому податку має бути подана протягом 6 місяців з дня смерті, і 1 року (якщо помер за межами Греції або не був резидентом, і усі спадкоємці також знаходяться за кордоном на день смерті). Податкова декларація подається в податковий орган за місцем проживання померлого. Податок стягується залежно від вартості спадкового майна і від міри спорідненості між померлим і спадкоємцем. До спадкоємців першої черги відносяться батьки і подружжя, другий, - батьки, брати і сестри, а також їх діти і онуки. Бабусі і дідусі відносяться до третьої черги, а прадідусі-прабабусі - до четвертої.

Податок на майно, яке переходить у власність у порядку дарування. Майно, дароване батьками дітям, також оподатковується. Ставка і сума податку розраховуються так само, як і податок на майно, що переходить в порядку спадкоємства, і теж залежать від вартості майна і міри спорідненості. Податкова декларація подається батьками і обдаровуваним в податковий орган за місцем проживання дарувальника до підписання договору.

Місцеві податки. До місцевих податків відносяться муніципальні платежі, податок на власність (залежить від розміру власності і місця розташування), і збір в національну радіотелекорпорацію. Усі ці податки невеликі, і зазвичай включаються в рахунок за електрику. Крім того, стягується також збір за воду, розмір якого також незначний.

Податок на доходи фізичних осіб стягується по прогресивній шкалі:

мінімальна ставка 5%, максимальна – 40%. Резиденти сплачують податки з усіх доходів, отриманих ними в Греції та за рубежем; нерезиденти - тільки з доходів у Греції. У число оподатковуваних включаються доходи партнерств (повних і обмежених), асоціації підприємницького чи професіонального характеру, а також спільних підприємств.

Із загальної суми доходів враховуються витрати, понесені в процесі його одержання, передбачені знижки на деякі інші витрати.

Нерезиденти користуються тими самими пільгами, що і резиденти, за умови існування двосторонньої угоди з податкових питань між Грецією та даною країною.

Стандартна ставка податку на доходи юридичних осіб - 35%. Податок стягується з усього чистого прибутку, отримуваною компанією. Чистий прибуток розраховується як прибутки компанії, отримані з усіх джерел (дохід від продажів, вартість зроблених послуг, прибутки від здачі в оренду землі, будівель і так далі), мінус витрати (на підставі даних бухобліку).

Оподаткуванню підлягають:

- грецькі компанії - увесь прибуток, отриманий як в Греції, так і за кордоном. Іноземні компанії, управління якими здійснюється з Греції (незалежно від того, де вони зареєстровані - в Греції або за кордоном) сплачують податок в тому ж порядку;

- іноземні компанії, що ведуть свою діяльність в Греції, - прибуток, отриманий від джерел в Греції. У разі наявності Угоди про уникнення подвійного оподаткування між Грецією і державою, в якій заснована іноземна компанія, визначення бази оподаткування і порядок сплати податку виробляються згідно з відповідною Угодою.

Будівельні компанії полежать оподаткуванню в тому ж порядку, як інші юридичні особи, тобто сплачують податок з прибутку, відбитого в бухгалтерській звітності.

З бази оподаткування виключаються:

- прибутки, отримані від управління судами під грецьким прапором;

- на умовах взаємності - прибутки іноземних компаній, отримані ними в Греції від управління судами і літаками під іноземними прапорами;

- на умовах взаємності - передбачуваний дохід від нерухомості, що належить іноземним державам (якщо використовується для розміщення посольств і консульств), а також відомим іноземним релігіям (якщо використовується для проведення релігійних служб);

- відсотки по національних позиках, випущених у формі облігацій і казначейських векселів;

- відсотки по облігаціях ОТЕ (телекомунікаційній корпорації Греції) і так далі.

Від сплати податку на прибуток також звільняються:

- муніципалітети, громади;

- церква - відносно прибутків, отриманих від будівель і здачі землі в оренду.

Податок на додану вартість - основний і найбільш важливий непрямий податок, що сплачується в Греції. ПДВ стягується на всіх стадіях виробництва, поширення товарів і надання послуг. Усі фізичні і юридичні особи, незалежно від місця своєї установи, напрямів або результатів діяльності зобов'язані сплачувати ПДВ, якщо ведуть незалежну економічну діяльність.

Згідно із законодавством Греції, під такою діяльністю розуміються: виробнича, торговельна, а також діяльність за поданням послуг. Крім того, сільське господарство і професійна діяльність також обкладаються ПДВ.

Також ПДВ сплачують особи, які періодично ввозять нові транспортні засоби, які потім пересилаються або транспортуються в інші держави-члени ЄС.

Податок стягується по наступних ставках:

19% - на основні види товарів і послуг;

9% - на основні споживчі товари (продукти, медичні товари і устаткування, послуги ресторанів, а також транспортні і готельні і так далі).

4,5% - на книги, газети, журнали.

Ставка податку зменшується на 30% на деяких островах (Лесбос, Самос, Додеканіси, Скірос).

Декларації по цьому податку подаються залежно від системи бухгалтерського обліку компаній (щомісячно, кожні 2 місяці, або кожні 3 місяці).

Акцизи. Стягуються акцизи з нафтопродуктів, тютюну і тютюнових виробів, міцних спиртних напоїв, солоду, легкових авто, а також окремих операцій банків та страхових компаній. Ставки акцизів на деякі товари:

на сигарети (за 1000 шт.) – 57,5% від роздрібної ціни;

на етиловий спирт (за 1л) – 151,2 тис. драхм;

на лікерні вина – 12,4 тис. драхм;

на легкові автомобілі - від 10% до 75% залежно від об’єму циліндру двигуна.

Висновок.

Отже, Греція, не дивлячись на свої високі можливості, все ж перенесла великі проблеми і продовжує з ними боротися. Її податкова система приносить державі велику частину прибутку і є дійсно хорошою. Але, на жаль, це дуже повільно піднімає економіку Греції. Проте, дивлячись на неї, ми можемо зробити висновки, що Україна, чия податкова система звісно трохи відстає і залишає бажати кращого, може вийти на європейський рівень, оскільки, на мою думку, її економічні можливості не гірші, ніж в Греції, а в деяких аспектах і кращі.

Нам залишається лише розвивати нашу державу, покладатись на молоде покоління і надалі слідкувати за країнами ЄС та робити певні висновки щодо можливостей покращення рівня розвитку нашої країни. Україна може брати приклад, як варіант, з грецької податкової системи, оскільки в неї розумний підхід до певних положень.

Список джерел.

1) http://sfs.gov.ua/modernizatsiya-dps-ukraini/arkchiv/mijnarodniy-dosvid-rozvitk/dosvid-modernizachii-krain-svity/gresia/

2)http://pidruchniki.com/14821111/finansi/osoblivosti_podatkovoyi_sistemi_gretsiyi

3) http://pidruchniki.com/1717091842107/menedzhment/podatki

4)https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0

5)https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA_%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD_%D0%84%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%8C%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE_%D0%A1%D0%BE%D1%8E%D0%B7%D1%83

22