Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsii_5.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
105.47 Кб
Скачать

4) Залежно від можливості індивідуалізації речей:

а) індивідуально-визначені речі;

б) речі визначені родовими ознаками.

Індивідуально-визначені речі – це речі, що мають ознаки, властиві тільки ним, що дозволяють відрізняти їх від всіх інших речей (схожих і не схожих на них). Індивідуально-визначена річ є незамінною. Тому загибель індивідуально-певної речі не по провині боржника звільняє його від передачі її уповноваженій особі, тоді як випадкова загибель родової речі, за загальним правилом, не звільняє особу від виконання обов'язку по її передачі.

До родових речей відносяться речі, що мають ознаки, властиві всім речам того ж роду. Родові речі в цивільному обороті характеризуються такими ознаками, як кількість, міра, вага і тому подібне (тонна вугілля, картопля і тому подібне).

5) Залежно від характеру використання споживчих якостей речей:

а) споживні речі;

б) неспоживні речі.

Споживні речі – це такі речі, які в процесі їх використання втрачають свою фізичну суть повністю або частково, а також речі, які в процесі використання перетворюються на іншу річ (наприклад, випічка хліба з муки).

До неспоживних речей відносяться речі, які при їх використанні втрачають свої споживчі властивості поступово, впродовж порівняльного тривалого часу (наприклад, машини, житлові будинки). Іншими словами, неспоживаною є річ, призначена для неодноразового використання, яка зберігає при цьому свій первинний вигляд впродовж тривалого часу.

Значення цього ділення полягає в тому, що одні операції можуть полягати тільки з приводу неспоживних речей (наприклад, договір майнового найму), інші – лише з приводу споживних речей (договір позики).

6) Залежно від господарського призначення:

а) головні речі;

б) другорядні речі.

Головна річ представляє основний інтерес як об'єкт цивільних прав, другорядна – виконує допоміжні, обслуговуючі функції. Наприклад, двері є складовою частиною будинку, колесо – складовою частиною машини і тому подібне.

Якщо між головною річчю і другорядним існує юридичний зв'язок, тобто другорядна річ призначена для обслуговування іншої (головною) речі і пов'язана з нею загальним призначенням, то вона є її приналежністю.

Приналежність слідує за головною річчю, якщо інше не встановлене договором або законом (стаття 186 Цивільного кодексу України). При укладенні договору купівлі-продажу картини, скрипки покупцеві передаються відповідно рама, смичок. Проте, сторони договору можуть домовитися і про інше рішення цього питання.

Приналежність не можна ототожнювати із запасними частинами, призначеними для заміни складених деталей головної речі, які вийшли з ладу. Якщо ж між головними і другорядними речами існує економічний зв'язок, то останні іменуються продукцією, плодами і доходами.

Продукцією, плодами і доходами є все те, що виробляється, здобувається, виходить з речі або приноситься річчю. Вони можуть бути фактичними або природними (наприклад, урожай із земельної ділянки), або юридичними (орендна плата за передане в найм майно).

Плоди – це природний результат органічного розвитку тварин і рослин. До них слід віднести фрукти, приплід худоби і птаха, продукти, які вони дають (яйця, молоко).

Продукція – це майно, отримане в результаті цілеспрямованого використання речі (виготовлені товари, побудований будинок).

Доходи – це грошові та інші надходження, які дає майно від використання в цивільному обороті (орендна плата, відсотки, що нараховуються на внесок).

Продукція, плоди і доходи належать власникові речі, якщо інше не встановлене договором або законом (стаття 189 Цивільного кодексу України).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]